Nieuws/Binnenland
999603
Binnenland

Ziekenhuis geeft patiënt de keuze

Zes klinische ziekenhuizen maken de uitkomsten van behandelingen van long- en prostaatkanker openbaar. De effecten ervan op de patiënt staan centraal. „Dan moet je denken aan wat de kans is op complicaties, hoe lang de patiënt nog leeft na behandeling en wat de kwaliteit van leven is.”

Dat maakt raad van bestuurvoorzitter Piet Batenburg van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven vandaag bekend. Dit ziekenhuis participeert met nog vijf ziekenhuizen in Santeon, waar Batenburg ook de voorzitter van is. „Wij hebben een concept ontwikkeld dat ’Zorg voor Uitkomst’ heet. Daarbij vragen wij de patiënt: zou je met de kennis van nu opnieuw kiezen voor die behandeling in dat ziekenhuis? Daarnaast bekijken we nog meer indicatoren, zoals de overlevingskansen en complicaties.”

Volgens Batenburg wordt het tijd dat ziekenhuizen verder gaan dan sterftecijfers bekendmaken. „Natuurlijk wil je dat weten als patiënt. Maar de kwaliteit van leven ná de behandeling is minstens zo belangrijk. Bij een prostaatkankeringreep zijn er kansen op incontinentie en potentiestoornissen. De percentages van die complicaties maken wij openbaar.”

Normen

Naar de mening van Batenburg is ’Zorg voor Uitkomst’ een betere manier dan alleen kijken naar het aantal behandelingen of wachttijden. Dat hebben de samenwerkende kankerpatiëntenorganisaties (NFK) namelijk gedaan, waarbij ze concluderen dat slechts acht van de kleine honderd ziekenhuizen voldoen aan de normen voor goede kankerzorg.

’Zorg voor Uitkomst’ begint met drie ziekenhuizen en later dit jaar sluiten nog drie andere ziekenhuizen aan. Batenburg verwacht dat dit concept een landelijke standaard wordt en dat meer ziekenhuizen zich aansluiten: „Natuurlijk zijn die cijfers spannend, maar we moeten echt meer open zijn naar de patiënt. Die krijgt hiermee nu echt een keuze. En door die openheid leren de specialisten ook van elkaar.”

Hij licht toe: „Twee jaar geleden zijn we binnen Santeon begonnen de cardiologie te vergelijken. Het bleek dat in ons ziekenhuis bij een type behandeling meer complicaties waren dan in het Antonius Ziekenhuis. Onderzoek leerde dat dat ziekenhuis een ander soort katheter gebruikte, waar wij ook op over zijn gestapt. Gevolg: minder complicaties.”