Nieuws/Binnenland
999757
Binnenland

Politieke soap duurt voort

VVD Heemskerk moet eerst 'uitzieken'

De VVD in Heemskerk (Noord-Holland) doet op 19 maart niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het hoofdbestuur heeft hiertoe besloten na een reeks heftige bedreigingen aan onder meer een kandidaat-raadslid, dat zijn naam als gevolg daarvan van de kieslijst heeft laten schrappen. Dit zei voorzitter Henry Meijdam van het regionale VVD-bestuur maandag.

Het hoofdbestuur van de VVD kondigde maandagmiddag aan eerst onderzoek te doen naar de situatie in Heemskerk, „voordat wij weer toestemming verlenen aan een kandidatenlijst om namens de VVD deel te nemen aan de verkiezingen”.

„Schokkend, ongelooflijk triest en een bloody shame”, aldus Meijdam. Hij zegt dat behalve het kandidaat-raadslid ook zittend VVD-wethouder Ellen van Tongeren schriftelijk is bedreigd. Volgens Meijdam is van de anonieme bedreigingen aangifte gedaan.

Over de aard van de bedreigingen zegt Meijdam dat die de laatste tijd in ernst en heftigheid zijn toegenomen. Zo kreeg het kandidaat-raadslid volgens hem brieven waarin stond dat „we je weten te vinden als je niet van de lijst afgaat” en dat „we je kop eraf hakken”.

Bananenrepubliek

De voorzitter van het regionale VVD-bestuur noemt de gang van zaken „onwaardig” voor elke democratische partij in Nederland. „Ik heb dit in 35 jaar nog nooit meegemaakt.” Volgens hem is het besluit van het hoofdbestuur het enige juiste. „We leven hier niet in een bananenrepubliek. Een kandidatenlijst hoort democratisch tot stand te komen.”

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken noemde dit soort bedreigingen maandagavond afschuwelijk. De bewindsman benadrukt dat in deze gevallen altijd aangifte moet worden gedaan. Hij gaat contact opnemen met de burgemeester om te vragen wat er precies aan de hand is en of hij steun kan bieden.

In de Heemskerkse afdeling rommelt het al langere tijd. Zo is er vorige maand volop geruzied over de kandidatenlijst en werd het lokale bestuur al tijdelijk van alle taken ontheven.