1015729
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Get into the FUTURE
Gesponsord
TMG is founding partner en exclusieve mediapartner van SingularityU The Netherlands, omdat we het gedachtegoed van SingularityU NL omarmen. SingularityU NL is de autoriteit op het gebied van technologieën die onze maatschappij in rap tempo veranderen. Kunstmatige intelligentie, blockchain, nano- en gentechnologie, 3D-printing, neuroscience: technologieën die exponentieel groeien en sectoren als zorg, financiën, voedsel, wonen en energie in toenemende mate beïnvloeden. De Financiële Telegraaf brengt samen met SingularityU NL een crossmediaal concept: Get Into The FUTURE.

Superheld dankzij bionische arm

Tilly Lockey (11) verloor haar beide handen door een bacteriële infectie toen ze nog maar 15 maanden oud was. Ze heeft een 3D-geprinte armprothese. Niet alleen veel goedkoper om te produceren dan traditionele protheses, maar ook ontworpen met een andere filosofie.

Samantha Payne van het Britse bedrijf Open Bionics: “De meeste protheses worden zo ontworpen dat ze zo veel mogelijk recht doen aan een ‘echt’ ledemaat. In plaats van uit te gaan van een gebrek dat je wilt verdoezelen, kijken wij liever naar de mogelijkheden die een prothese biedt. We kunnen bijvoorbeeld lampjes toevoegen, of opbergruimte creëren voor je sleutels.”

Tilly’s arm is een prototype. “Vroeger zeiden mensen tegen me: ik vind het zo erg voor je dat je geen armen hebt. Tegenwoordig krijg ik vooral jaloerse reacties van mensen die ook wel zo’n arm zouden willen. Dat snap ik wel, want met deze arm ben ik een superheld!”

Open Bionics ontwikkelde ook armprotheses geïnspireerd op Disney-films als Frozen. Het ontwerp voor Tilly kwam tot stand in samenwerking met gameontwikkelaar Eidos Montreal. De arm is gelijk aan de prothese van de hoofdpersoon uit de populaire videogame Deus Ex, waarin technologische aanpassingen aan mensen de normaalste zaak van de wereld zijn. Haar arm heeft de kleur van het metaal dat in geweren wordt gebruikt, in combinatie met goud. Bovendien is hij voorzien van allerlei details, zoals een pols die kan draaien en vingers die kunnen bewegen.

Het ontwerp van de arm van Tilly wordt royaltyvrij op de markt gebracht, zodat iedereen het kan gebruiken.