1148658
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Partnercontent
Gesponsord

Behavioral finance: de trucs van ons brein

Wie rationeel nadenkt, zou in een beurscrisis een goed instapmoment zien voor aandelen van degelijke bedrijven. Toch stappen beleggers meestal massaal uit. Dit wordt ingegeven door onze natuurlijke neiging om bij het nemen van beslissingen het gedrag van anderen te kopiëren. Het is een fenomeen dat ook wel ‘social proof’ wordt genoemd en dat wordt onderzocht in behavioral finance.

Lees het hele artikel op Inventors.

Hoe kan het toch dat beleggers in deze situatie hun ratio uitschakelen? Dit is een klassieke vraag waar behavioral finance zich mee bezighoudt: een wetenschap die probeert de psychologische en sociologische factoren te doorgronden die een rol spelen bij financiële beslissingen van mensen. Met een goede analyse kunnen we toekomstig gedrag beter voorspellen en een gedeelte van financiële zeperds voorkomen.

Voorspellen van crises

Het is een nog vrij nieuw vakgebied, maar de aandacht voor behavioral finance is sinds de economische crisis wel flink toegenomen, merkt Roeland Dietvorst, specialist in neuroscience bij SingularityU en scientific director van Alpha.One. “Economische modellen waren er niet in geslaagd de crisis te voorspellen. Financiële instellingen vroegen zich af hoe dit kon en hoe nieuwe verrassingen zouden kunnen worden voorkomen.” Volgens hem dringt bij een steeds grotere groep beleggers het besef door dat emoties en cognitieve bias een grote rol spelen bij beleggingen. “Door de manier waarop onze beslissingen tot stand komen ontstaan bubbels en wordt een beursdip dieper.”

Lees het hele artikel op Inventors.