1148721
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Partnercontent
Gesponsord

Zo gaat de robot de financiële wereld veranderen

De robot rukt op in alle sectoren, ook in de financiële. “Onderschat de ontwikkelingen niet”, zegt hoogleraar Systeem- en Regeltechniek Maarten Steinbuch. “Robots kunnen veel taken beter dan mensen. Bereid je maar voor op verandering.”

Lees het hele artikel op Inventors.

De impact van robotisering is lang niet altijd helder, merkt Maarten Steinbuch, hoogleraar in de systeem- en regeltechniek aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en spreker voor SingularityU NL. Vooral omdat veel mensen nog een verkeerd beeld hebben van robots. De projecten in de zorg- en industriesector waar Steinbuch aan werkt laten zien wat robots kunnen. En geven tegelijk een kijkje in de toekomst van de robotica.

Chirurgierobot

Zo werkt Steinbuch aan de ontwikkeling van een chirurgierobot, die bijvoorbeeld gehoorapparaten in het hoofd kan inbrengen. “Daarvoor moet een stukje bot worden weg gefreesd, iets dat de robot nauwkeuriger doet dan een menselijke chirurg.” Ook in vaatchirurgie bewijst de robot zijn kunnen. De chirurgierobot – die nog het meest lijkt op een grote naaimachine – is in staat vaten kleiner dan een spaghettisliertje aan elkaar naaien. Kortom, robots die in niets lijken op Robocop. Steinbuch benadrukt dat lopende mensachtig robot alleen in Hollywood-films wordt gebruikt. “Alleen al omdat lopen als een mens nu juist iets is dat de robot minder goed afgaat. Vooral het beeld van de robot als een autonoom opererende machine klopt niet, in plaats daarvan is de robot een apparaat dat specifieke taken van de mens overneemt. Robots kunnen veel taken beter dan mensen.”

Lees het hele artikel op Inventors.