1148793
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Partnercontent
Gesponsord

Waarom ETF’s ook in 2030 nog springlevend zijn

De ETF-markt stapelt record op record. Maar wat is de verre toekomst van dit beleggingsinstrument? En welke maatschappelijke ontwikkelingen zullen de vraag naar ETF’s sturen?

Dit is een intro van een artikel op het platform Inventors.

Nog nooit was zoveel vermogen belegd in exchange-traded funds (ETF’s) als nu. Aan het eind van de eerste jaarhelft van 2017 stond de teller al op 4.168 miljard dollar, zo becijferde onderzoeksbureau ETFGI onlangs. Volgens onderzoeksbureau IHC Markit ligt er dit jaar een instroom van 500 miljard dollar in het verschiet. ETF’s zijn hiermee uitgegroeid tot een belangrijke vaste waarde in de financiële markten. Maar hoe is de toekomst van deze beleggingsinstrumenten? We zetten zes ontwikkelingen op een rij die van invloed zullen zijn op de vraag naar indexproducten.

1. Nieuwe regelgeving

De lage rente heeft de afgelopen jaren geleid tot een grotere focus van beleggers op kosten. Deze ontwikkeling kan een extra impuls krijgen door de invoering van Mifid II. De nieuwe regels moeten leiden tot meer transparantie, onder andere over de kosten. Gezien de transparantie en lage kosten van ETF’s, zullen deze producten naar verwachting eerder op de radar van eindbeleggers verschijnen. Een soortgelijke ontwikkeling deed zich immers voor in 2014, na de afschaffing van de retrocessies (de distributievergoeding voor beleggingsproducten). Omdat banken op zoek gingen naar transparante en goedkope producten, zat de vraag naar indexproducten flink in de lift.

In het nieuwe regime zullen ook hogere eisen worden gesteld aan beleggingsadvies. Adviseurs moeten hun advies goed documenteren en onderbouwen en handelen in het belang van de klant. Gelet op de underperformance van veel actief beheerde fondsen, zullen ETF’s dan meer in beeld komen, zo liet Lubomir Christoff, lid van het Securities Markets Stakeholder Group van de Europese toezichthouder Esma, zich onlangs ontvallen op een congres. Uit de laatste Spiva-cijfers, van indexuitgever S&P, blijkt dat over de afgelopen vijf jaar slechts 17,6% van de actief beheerde largecap aandelenfondsen de S&P 500 heeft verslagen. Van de actief beheerde fondsen in Europese en Japanse aandelen was bij respectievelijk 27,5% en 26,3% sprake van een outperformance ten opzichte van de benchmark (de S&P Europe 350 en de S&P / TOPIX 150).

Lees alle ontwikkelingen op Inventors.