1148911
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Partnercontent
Gesponsord

„AI helpt de financiële wereld vooruit”

Artificiële intelligentie (AI) verandert de wereld, en zeker de financiële sector. Het is geen geheim dat banken en handelshuizen al sinds de jaren ‘80 gebruik maken van bijvoorbeeld algorithmic trading, computerhandel op basis van patronen en systemen.

Lees het hele blog van Jim Stolze op Inventors.

Algorithmic trading is een toepassing van AI die veel lijkt op wiskunde. Maar AI biedt nog veel meer kansen voor de sector. Het vakgebied is dan ook nog relatief jong. Wetenschappers zoeken pas zestig jaar naar manieren om de processen in ons brein op een digitale manier te simuleren. Sinds de jaren vijftig is veel vooruitgang geboekt. Machines kunnen sommige deeltaken al beter uitvoeren dan een mens. Denk bijvoorbeeld aan schaken of aan het bekijken en analyseren van grote hoeveelheden afbeeldingen.

Experimenten

De toepassingen van zelflerende systemen zijn divers. De systemen worden slimmer, niet omdat ze slimmer worden geprogrammeerd (door mensen), maar omdat ze meer voorbeelden (door data) te zien krijgen. We leven in een geweldige tijd. Er is geen gebrek aan data en je kunt via de cloud superkrachtige computer op tijdelijke basis inzetten voor je experimenten. Een goeie AI-professional is voor 50% data-wetenschapper en voor 50% hacker. Omdat de financiële wereld per definitie over data gaat, biedt AI hier grote kansen. Bijvoorbeeld in de communicatie met consumenten. Het is niet langer de callcentermedewerker die mevrouw Van den Berg helpt bij het regelen van haar bankzaken, maar een chatbot. Zo’n bot kan veel meer dan vaststaande gesprekscripts volgen. Het zijn systemen die gewone mensentaal steeds beter begrijpen en op een begrijpelijke manier kunnen antwoorden.

Lees het hele blog op Inventors.