Nieuws/Partnercontent
1149083
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Partnercontent
Gesponsord

Dit zijn de voordelen van de klimaatscepsis

Dat de klimaatscepsis sinds de komst van president Trump een podium heeft gekregen, heeft ook positieve effecten. Duurzame energie staat weer volop in de schijnwerpers. Er zijn grote veranderingen op komst, verwacht Arash Aazami, energiespecialist bij SingularityU.

Lees het hele artikel op Inventors.

In juni werd bekend dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. De Amerikanen kunnen niet meteen uitstappen: omdat het verdrag al is geratificeerd, zijn ze gebonden aan een afkoelingsperiode van drie jaar. Desalniettemin leidde het besluit van president Trump tot onrust. Toch kleven er ook positieve kanten aan de klimaatscepsis die nu is opgelaaid, meent Arash Aazami faculty member op het gebied van energie bij SingularityU. Duurzaamheid staat weer prominent op de investerings- en beleidsagenda’s van overheden en bedrijven. Dat kan leiden tot deze zes grote veranderingen.

1. Er ontstaan onverwachte samenwerkingsverbanden

“Met elke tweet met een onhoudbare bewering over de klimaatverandering, reageert de wereld door zich meer te verenigen om gezamenlijk problemen op te lossen”, signaleert Aazami. Zo besloten de Europese Unie en China tot nauwere samenwerking op het gebied van energie, klimaat en innovatie. De Amerikaanse staat Californië maakte met Peking vergelijkbare afspraken.

Ook elders komen onverwachte samenwerkingsverbanden van de grond. Zo hebben tientallen blue chips zich unaniem achter Parijs geschaard, werken veel grote bedrijven samen met steden en universiteiten om de klimaatdoelen te halen en hebben enkele Amerikaanse staten een klimaatalliantie opgericht. Brussel zelf is ook minder verdeeld, merkt Aazami. “Er is nu meer eenheid voor de overgang naar schone energie. Het besluit van Trump om Parijs vaarwel te zeggen zou nog weleens een blessing in disguise kunnen zijn.”

Lees de overige 5 veranderingen op Inventors.