Nieuws/Partnercontent
1149242
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Partnercontent
Gesponsord

“We zijn op weg naar een superbrein”

Het verwerken van data is al eeuwenoud. Maar door machine learning kunnen we hierin enorme stappen zetten. Vermogensbeheerders investeren nu al veel geld in de ontwikkeling van algoritmen die patronen in financiële en niet-financiële data herkennen om betere voorspellingen te kunnen doen.

Lees het gehele blog van Bradley Betts op Inventors.

Hoe onderscheid je op een foto een hond van een kat? Een kleuter hoeft maar weinig plaatjes onder ogen te hebben gehad om te weten wat de verschillen zijn. In onze hersenen speelt zich ongemerkt een proces af waarbij we leren om beelden te herkennen. Wetenschappers over de hele wereld zijn nu stap voor stap bezig om algoritmen te ontwikkelen die ervoor moeten zorgen dat computers uit honderdduizenden afbeeldingen zelfstandig plaatjes leren herkennen. Hierbij wordt het menselijk brein zoveel mogelijk nagebootst, via neurale netwerken. Ik verwacht dat dergelijke neurale netwerken zich de komende tien jaar nog veel verder gaan ontwikkelen.

Steile leercurve

In tegenstelling tot het menselijk brein – dat statisch is – laten computers een steile leercurve zien. Een ander groot voordeel ten opzichte van de mens is dat ze enorme hoeveelheden data tegelijkertijd kunnen verwerken. Machines zijn bovendien te klonen, waardoor meer apparaten tegelijkertijd aan het werk gezet kunnen worden. Dankzij kunstmatige intelligentie kunnen zij in enorme datasets patronen vinden die een mens nooit zal vinden, omdat het menselijk brein te beperkt is om enorme hoeveelheden data te verwerken. Machine learning zal op allerlei terreinen worden ingezet om ontwikkelingen te voorspellen en het werk efficiënter te maken: in de farmaceutische industrie, het transport, de ruimtevaart… Er zijn maar weinig sectoren die er niet door zullen worden geraakt.

Bradley Betts is managing director van het BlackRock research team dat zich bezighoudt met de analyse van big data. Lees het gehele blog van Bradley Betts op Inventors.