Nieuws/Partnercontent
1177299277
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Albert Heijn
Gesponsord
Albert Heijn is de oudste nog bestaande supermarktketen van Nederland met ruim 950 winkels.

Toveren met pompoenen: ‘Ik maak er zelfs kaas van’

De pompoen is aan een ongekende opmars bezig. Nu Halloween voor de deur staat, is het hoog tijd om het geheim van deze bijzonder vrucht eens te ontmaskeren.

“De pompoen wordt ieder jaar populairder. En dat is logisch, want je kunt er oneindig veel mee doen. Ze is zo veelzijdig.”

Christien Reinders praat welhaast liefkozend over de pompoenen die haar achtertuin in Buggenum (Limburg) sieren. Tussen de 20- en 30.000 kilo pompoenen verkoopt ze jaarlijks en dat worden er steeds meer. Daarnaast is ze auteur van het boek Decoreren met Pompoenen en maakt ze de heerlijkste gerechten van het vruchtvlees.

“Ik maak pompoenkaas, -bitterballen, -jam, -wafels, -pesto, -vlaai, -cake, -tortilla, noem maar op. Weet je dat er een spaghettipompoen bestaat? Dat vruchtvlees bestaat uit allemaal slierten. Daar kun je dus een gezonde en caloriearme variant van spaghetti van maken. De pompoen is heel erg gezond en bevat weinig calorieën. Steeds meer diëtisten raden ze aan. Je kunt ze stoven, bakken of er natuurlijk soep van maken. Er zitten veel vitamines in, waaronder B. Dat is goed voor je huid. Pompoenen helpen veroudering tegen te gaan. Er zijn overigens in totaal wel meer dan 600 soorten, maar wij kweken er hier 300. De meeste mensen kennen de oranje Hokkaido pompoen en die grote, die van Halloween. Maar je hebt grijze, roze, groene, witte, gestreepte, gevlekte, van alles!”

Gijs Heineke is sourcing manager bij Albert Heijn en is medeverantwoordelijk voor de inkoop van de onbewerkte groente. “Dus de hele komkommers, paprika’s, bloemkolen etc.”, zegt Heineke. “Niet wat al gesneden in zakjes zit.”

De pompoenen vallen ook onder het assortiment van Heineke. “We merken dat de vraag ernaar jaar in jaar uit toeneemt. Mevrouw Reinders kweekt er 300, nou zoveel hebben wij er niet hoor. Wij verkopen nu ongeveer vijf pompoensoorten, maar ieder jaar komt er ongeveer wel eentje bij. Dat is echt een fikse groei.”

Halloween

Dat wij de pompoen vooral met Halloween associëren hebben we aan de Schotten te danken. Zij waren het die er lampionnen van maakten. Die traditie waaide over naar Amerika en daardoor werden de pompoenen wereldberoemd. In Nederland zien we ze ook vaak gewoon als decoratie naast een voordeur liggen.

“Ze kunnen enorm worden”, zegt Christien Reinders. De grootste die ooit is gekweekt woog 1170 kilo. Wij kweken ze van 50 gram tot 100 kilo. De ranken groeien wel 50 centimeter per dag!”

Waar decoratie jarenlang voor consumenten de belangrijkste reden was om een pompoen te kopen, is er nu duidelijk een verschuiving te merken naar de culinaire kant. “Vroeger verkochten we sporadisch een pompoen die opgegeten werd, nu is 80% voor consumptie bestemd.”

Maar er zijn nog altijd ook prachtige kunstwerken van te maken. Reinders, gediplomeerd bloemschikker, weet er wel raad mee. “Ik maak er onder meer schalen van en gebruik ze in bloemstukken. Je kunt er ontzettend mee variëren. Hier in Limburg worden ze trouwens ook voor Sint-Maarten gebruikt.”

De verschuiving naar consumptie is ook bij Albert Heijn te merken. “De pompoen is voedzaam, maar bevat geen koolhydraten”, zegt Heineke. “Dat vinden consumenten aantrekkelijk. En pompoenen komen echt uit Nederland. Niet uit de kas, maar gewoon uit de zwarte grond. Hebben alle wind en regen doorstaan. De pompoen voldoet aan de klantbehoefte om meer lokale producten te eten en ziet er mooi uit op het bord.”

De hele grote varianten zal jij bij Albert Heijn niet snel aantreffen. “Pompoenen hebben van zichzelf weinig smaak en hebben veel kruiden nodig om op smaak te komen”, weet Heineke.

“Wat je verder vaak bij groente ziet is hoe groter het product van formaat is, hoe minder smaak er overblijft. Vaak zijn kleine groente meer smaakvol. De pompoen moet je dus lekker kruiden. Mijn favoriete recept is geroosterde pompoen. Een half uurtje in de oven in partjes. Gedroogde kruiden, knoflook en olijfolie erover. Heerlijk!”