Nieuws/Partnercontent
1199622542
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Shell
Gesponsord
Royal Dutch Shell is een Nederlands-Britse multinational, behorend tot de supermajors, de zes grootste staats-onafhankelijke oliemaatschappijen van de wereld.

‘We zijn de volgende generatie iets verplicht’

Er zijn steeds meer manieren om zelf je CO₂-uitstoot te compenseren, en ook bedrijven bieden volop innovatieve mogelijkheden.

Zo biedt Shell automobilisten de optie om CO₂-neutraal te rijden. Toch denkt nog niet iedereen hetzelfde over deze oplossing. Wie compenseert wel en wie niet? En zijn meningen over CO₂-compensatie generatiegebonden? Lise (31) en André (69) vertellen hoe ze over het onderwerp denken.

André: ,,CO₂-uitstoot compenseren? Ik ben het er mee eens dat we niet langer zo kunnen blijven doorgaan, maar de oplossing zit ‘m volgens mij eerder in het verminderen van de uitstoot dan in het compenseren. Ik heb dit jaar dan ook zonnepanelen laten plaatsen om mijn uitstoot te verminderen. Bovendien vliegen we bijna nooit en proberen we ook iets minder vaak vlees te eten. Dat vind ik wel een fijn idee. Mijn CO₂-uitstoot verminderen door minder auto te rijden is bijna niet te doen. De afstanden die ik moet overbruggen zijn niet te fietsen, en het openbaar vervoer in mijn woonplaats is gewoon niet zo goed geregeld. Bovendien is het duur en ben ik erg gehecht aan het comfort van mijn auto.”

Lise: ,,Ik vind het belangrijk om stil te staan bij klimaatverandering en mijn CO₂-uitstoot zoveel mogelijk te verminderen en te compenseren, en denk dat een groot deel van mijn generatie dit vanzelfsprekend vindt. Ik ben van mening dat wanneer je autorijdt, je ook de verantwoordelijkheid draagt om dit vervuilende gedrag zelf te compenseren. Natuurlijk ligt die verantwoordelijkheid niet alleen bij automobilisten, en is samenwerking tussen beleidsmakers, NGO’s en consumenten nodig, maar met kleine gedragsveranderingen kun je ook bijdragen. Ik probeer zelf mijn vlieggedrag en energieverbruik te beperken, en eet weinig vlees- en zuivelproducten. Daarnaast ben ik overgestapt naar een duurzame bank, en een energieleverancier die groene stroom levert. Ik denk dat veel mensen bang zijn dat ze hun leven drastisch moeten omgooien, of dat duurzame opties automatisch ook duurder zijn, maar die gedachte is echt achterhaald. Je hebt bijna altijd de mogelijkheid om te kiezen voor een duurzaam alternatief, of je kunt met een heel klein bedrag je CO₂-uitstoot door een organisatie of project laten compenseren. Dat zijn we de generaties na ons wel verplicht.”

Wie meer wil weten over CO₂-neutraal rijden en de gecertificeerde CO₂-compensatieprojecten, kan hier terecht.