1330440
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Partnercontent
Gesponsord

Steeds meer vrouwen gaan beleggen

Vrouwen regelen het huishouden, mannen de financiën, toch? Nee, zo traditioneel is het allang niet meer. Toch lijkt beleggen nog altijd iets voor mannen. Volledig onterecht.

Sparen: wie doet het niet? Bijna iedere Nederlander probeert maandelijks wel wat geld opzij te zetten. Maar rendabel is het al een poosje niet meer. De rente staat al jaren bijzonder laag, waardoor je spaargeld weinig oplevert. En dan hebben we nog de inflatie. Daardoor wordt je geld elk jaar een beetje minder waard en maak je als het ware verlies op je spaargeld. Wie meer uit zijn spaargeld wil halen, doet er dan ook verstandig aan om andere mogelijkheden te onderzoeken, zoals beleggen. Want dat is allang niet meer alleen iets voor mannen.

Aantal vrouwelijke beleggers groeit

Nederlanders zijn huiverig om te beleggen. Slechts 23 procent heeft aandelen of obligaties. En daarvan is anno 2017 slechts 1 op de 7 een vrouw. Maar dat is wel al een verbetering ten opzichte van vijf jaar geleden. Toen was het nog 1 op de 8. Het aantal vrouwelijke beleggers groeit dus, en dat is niet verwonderlijk. Steeds meer vrouwen zijn economisch onderlegd en zich bewust van hun financiën. Gelukkig maar, want de praktijk laat zien dat geld lang niet altijd even gelijk verdeeld is. Zo krijgen mannen gemiddeld nog altijd een hoger salaris, alle emancipatie ten spijt. Bovendien leven vrouwen doorgaans langer, waardoor zij een hoger pensioen nodig hebben. Slim omgaan met je financiën - zodat je ook ‘later’ voldoende geld hebt - is dan ook essentieel.

Te moeilijk en te veel risico’s?

Toch wordt beleggen door veel vrouwen nog gezien als iets moeilijks of risicovols. Holly Mackay van de Britse financiële website Boring Money onderzocht waarom vrouwen niet en masse actief zijn als belegger. Een van de respondenten verklaarde beleggen te zien als gokken. “Ik zet mijn geld liever op een bankrekening, ook al krijg ik er maar een paar cent voor terug.” Door deze terughoudendheid voelt 53 procent van de vrouwen zich niet comfortabel om te gaan beleggen, aldus Holly.

Vrouwelijke beleggers zijn honkvaster

En dat is best spijtig. Want de vrouwen die wél gaan beleggen, doen zeker niet onder voor mannen. Sterker nog: onderzoek van de University of California laat zien dat vrouwelijke beleggers gemiddeld één procentpunt betere resultaten behalen. De reden? Vrouwen zijn meer gericht op de lange termijn en gaan niet voor een snelle winst. Daardoor plaatsen ze ook 27 procent minder orders dan mannen en dat scheelt dan weer in de transactiekosten. Het moge duidelijk zijn: vrouwen beleggen anders dan mannen, maar zeker niet minder. It’s a men’s world? Not anymore…

Benieuwd of beleggen ook iets voor jou is? Doe dan hier de handige test van ABN Amro.