1375635
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Partnercontent
Gesponsord

Waarom stortte deze oma zich op beleggen?

Jeanne (64) werd dit jaar oma van Boaz en wist meteen wat haar te doen stond: een beleggingsrekening openen. Ze belegt immers al zeventien jaar: eerst zelf, maar inmiddels al enige tijd passief via haar bank. “De spaarrentes kelderen alleen maar. Door te beleggen, kunnen we als Boaz straks achttien is echt wat mee geven.”

"De interesse voor beleggen heb ik eigenlijk van huis uit meekregen. Mijn moeder werd betrekkelijk jong weduwe en stond er zodoende alleen voor. Om meer uit haar geld te halen, ging ze beleggen in obligaties. Dat was in die tijd - we hebben het over begin jaren zestig - heel wat. Mijn moeder ging slim met haar beleggingen om en het heeft haar een goedgevuld ‘potje’ opgeleverd. Dit heb ik altijd onthouden. Toen mijn man en ik in 2000 overwaarde hadden op ons verkochte huis, was de keuze dan ook snel gemaakt: dat extra geld moest belegd worden! Op die manier konden we een extra buffer creëren voor ‘later’, als we met pensioen zouden gaan. Het leek me een prettige gedachte om dan meer financiële vrijheid te hebben.”

Stalen zenuwen

“Aanvankelijk besloot ik actief te beleggen, net zoals mijn moeder destijds deed. Dan ga je dus zelf aan de bak met aandelen, kopen en verkopen en alles wat daarbij hoort. Ik keek welke fondsen goed rendeerden en ging vervolgens daarmee in zee. Ik leerde al snel dat als je zélf belegt, je over stalen zenuwen moet beschikken. En dat het essentieel is dat je niet elke dag als een bezetene alle koersen in de gaten houdt; daar word je alleen maar nerveus van. Sinds een tijdje laten we het beleggen door de bank doen en dat bevalt goed. Je hebt er minder omkijken naar en het geeft meer rust. Wat niet wegneemt dat ik het nog steeds interessant vind om de financiële wereld enigszins in de gaten te houden. Dat blijft toch kriebelen.”

Beleggen voor Boaz

“Sinds kort beleg ik ook voor mijn kleinzoon. Mijn dochter heeft afgelopen zomer haar eerste kind gekregen en ik wil hem graag wat meegeven. Zodoende hebben mijn man en ik onlangs een beleggingsrekening voor hem geopend. Als Boaz straks achttien is, willen we het geld van die rekening aan hem geven. Zeker omdat dit een langetermijnplan is, leent deze beleggingsconstructie zich hier perfect voor. De spaarrentes dalen immers alleen maar. Als je dan achttien jaar gaat sparen, levert dat in feite heel weinig op. Door te beleggen kunnen we Boaz straks hopelijk een mooi bedrag schenken. Hij kan dit dan gebruiken om te gaan studeren. Of misschien gaat hij dan ook wel beleggen; dat zou leuk zijn!”

Een extra potje

“Beleggen is niet zonder risico, daar ben ik me van bewust. Zo heb ik twee keer een economische crisis meegemaakt: dan knijp je 'm wel. Maar het is een kwestie van rustig blijven en je niet bang laten maken. Want de markt fluctueert nu eenmaal. Als je daar onrustig van wordt, moet je niet gaan beleggen, vind ik. Ook denk ik dat het belangrijk is dat je beleggen niet moet zien als een extra inkomen. Maar het kan wel een goede manier om méér uit je geld te halen. Ik zie beleggen als een extra potje, waar je leuke dingen van kunt doen. Zo houden mijn man en ik erg van reizen en andere culturen ontdekken. Dat hopen we ook de komende jaren en na mijn pensioen te kunnen blijven doen. Doordat we al enige tijd beleggen, is daar straks financiële ruimte voor. Een fijn vooruitzicht!”

Benieuwd of beleggen ook iets voor jou is? Doe hier de test van ABN Amro.

Op 19 december orgrniseert DFT in samenwerking met ABN Amro een webinar Starten met beleggen. Schrijf je nu in.