1479089
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Partnercontent
Gesponsord

Beleef een toptijd in Duitsland

Velen zullen zich er niet van bewust zijn, maar Duitsland is vakantieland nummer 1 voor Nederlanders. En dat is natuurlijk niet voor niets. Onze buren beschikken over een boeiende verzameling van bezienswaardigheden en het land bulkt van de gedenkwaardige trekpleisters.

Een vakantieland bij uitstek dus, waar net zo makkelijk een gave wintersportvakantie als een culturele (steden)trip kan worden beleefd. En dat allemaal naast de deur! Een greep uit de vele highlights die komend jaar de korte reis naar Duitsland meer dan waard maken.

1. Wintersport

Wie op wintervakantie in Duitsland gaat komt terecht in kleine, oorspronkelijke dorpen waar de winter een echte plek in het leven inneemt. Met kleinschalige hotels en knusse vakantiehuisjes, bijna geen wachtrijen bij de skilift en prachtige, ongerepte natuur. Vanuit Nederland kun je dezelfde dag nog op de latten staan. Natuurlijk in het Sauerland, waar de vlakke hellingen en de Nederlandse skischolen zeer geschikt zijn voor kinderen die hun eerste sporen in de sneeuw zetten, of op de imposante Zugspitze in Garmisch-Partenkirchen waar de hele winter te genieten valt van optimale sneeuwcondities.

2. De Oranjeroute

Dat wij Nederlanders een historische band met Duitsland hebben, weten we veelal wel. Maar hoe zit ’t nou allemaal? De Oranjeroute leidt langs 33 plaatsen in Nederland en Duitsland waar de roots van ons Koninklijk Huis liggen. De imposante burcht van Nassau bijvoorbeeld, maar ook de koninklijke kuuroorden van Bad Pyrmont, de paleistuinen in Oranienbaum en de galerij met eeuwenoude familieportretten in Siegen maken onderdeel uit van de route.

3. EK Atletiek in Berlijn

Het Olympisch Stadion in Berlijn is een iconische locatie. Het is een plek vol historie en, niet te vergeten, topsport. De sporttempel, die na roerige jaren weer werd omarmd door de Berlijners, is van 7 tot en met 12 augustus het decor van de EK Atletiek. En dus is er nog een extra reden om naar Berlijn te gaan. De stad zelf is natuurlijk al een uitstekend argument voor een bezoek. Berlijn is zonder enige overdrijving een fan-tas-tische stad! De Muur, de Rijksdag, Unter den Linden, de gezellige winkelstraten; Berlijn is als een historisch openluchtmuseum, gecombineerd met gezelligheid.

4. The Wall in Dortmund

Ook met muziek kun je historie schrijven. Pink Floyd deed dat met The Wall, nog altijd het bestverkochte dubbelalbum ooit. In het cultureel centrum en voormalige brouwerij de Dortmunder U is van 13 mei tot 1 oktober een overzichtstentoonstelling onder de naam Their Mortal Remains te bewonderen. Overigens is er in Stuttgart ook een muzikale happening. Het Canstatter Volksfest van 26 september tot 3 oktober wordt gezien als een goed alternatief voor het welbekende zuipwerk van het Oktoberfest.

5. (Sterren)restaurants

Ja ja, we weten het nou allemaal wel. Duitsland is Sauerkraut, Bratwurst of Bratwurst met Sauerkraut. Nou, vergeet het maar! Het is eigenlijk heel vreemd dat veel Nederlanders zo meewarig neerkijken op de Duitse keuken, want na Japan en Frankrijk hebben onze oosterburen de meeste sterrenrestaurants. Voor de gids van 2018 zijn er maar liefst 300 Duitse restaurants door Michelin onderscheiden, waarvan 11 met drie sterren en 39 met twee sterren. Soms op onverwachte plekken. Zoals in het pretpark Europark Rust (twee sterren), dat wederom is verkozen tot beste pretpark ter wereld, of op de 6e etage van een modewarenhuis in Mannheim (Opus V, ook twee sterren). Tot de beste restaurants van Duitsland horen nu ook twee puur vegetarische restaurants: Cookies Cream in Berlijn en Seven Swans in Frankfurt. Duitsland is dus zeker ook een land voor een culinaire rondreis. En voor wie de haute cuisine toch een dagje zat is, zijn er nog altijd de overheerlijke schnitzels!

6. Wijnland

Niet alleen het eten is van een hoog niveau bij de buren. Duitsland is ook een echt wijnland: La Deutsche Vita. Op slechts vier uur rijden van onze grens is het milde klimaat van Rijnland-Palts ideaal voor druiven, amandel- en vijgenbomen. Hier vind je zes wijngebieden waar de heerlijkste Rieslings vandaan komen. Van de Rijn tot de Moezel. Het is niet voor niets dat hier in 1935 de Deutsche Weinstrasse in het leven werd geroepen, de eerste officiële wijnroute ter wereld. Volg over 85 kilometer de kronkelige wegen door wijndorpen en over wijnbergen en stop onderweg bij een van de vele proeflokalen. Een bijzondere manier om de Duitse wijntraditie goed te leren kennen is…te voet! Op de 385 km lange Moselsteig loop je direct langs de wijnstokken en is er een schitterend uitzicht over de rivier de Moezel. En wat te doen na een dagje flink doorstappen? Aanschuiven bij een van de vele wijnfeesten natuurlijk!

7. Feest in Beieren

Het is komend jaar feest in Beieren. Het is dan namelijk honderd jaar geleden dat de Duitse deelstaat tot vrijstaat werd uitgeroepen. Het jubileum wordt aangegrepen om terug te kijken en daarom wordt in Regensburg het Museum der Bayerischen Geschichte geopend. Sowieso is Beieren de moeite van een bezoek meer dan waard. En niet in de laatste plaats vanwege de hoofdstad van Beieren. München is een van de leukste steden van Europa en een stedentrip naar de stad is in alle seizoenen een aanrader. In de winter ligt er vaak sneeuw en is de stad betoverend mooi. In de lente en de zomer kun je genieten van de terrassen of heerlijk slenteren door de historische binnenstad. De stad is vanuit Nederland dagelijks met directe lijndiensten te bereiken.

Meeri informatie op: www.germany.travel/nl.