1518401
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Partnercontent
Gesponsord

Verslaafd aan varende hotels

Hij zette één stap aan boord en was gelijk verkocht. Daniel Kruithof is verslingerd aan het maken van cruises en kiest zeker twee keer per jaar voor een drijvend vakantieverblijf. De gepassioneerde reisfanaat legt uit waarom cruiseschepen een deel van zijn leven zijn geworden.

,,In mei 2014 maakte in mijn eerste reis met een cruiseschip en sindsdien heb ik er nog dertien gemaakt. En mijn volgende heb ik alweer geboekt.” Daniel reist zelf het liefst met een van de veertien schepen van Holland America Line. ,,Ik vind het fijn dat ik in Nederland kan opstappen en niet eerst hoef te vliegen. Daarnaast zijn de medewerkers op deze schepen echt supervriendelijk. Binnen een dag kennen ze je naam en weten ze je favoriete drankje. Ik voel me echt thuis als ik op zo’n schip ben. Heel eerlijk; als ik er af moet en dat personeel staat me uit te zwaaien, krijg ik echt een brok in m’n keel en heb ik op de terminal al heimwee naar de schip. Je kunt rustig zeggen dat het een verslaving is geworden.”

Niet alleen voor ouderen

Daniel is 29 jaar en verwijst het verhaal dat cruises alleen voor ouderen zouden zijn direct naar het land der fabelen. ,,Natuurlijk zie je oudere mensen op de schepen, maar ook steeds meer gezinnen en jonge mensen. Het is juist een heel leuke mix van allerlei nationaliteiten en leeftijden.”

Zijn mooiste reis was die naar Noorwegen. ,,Prachtig om daadwerkelijk in die fjorden te varen, echt heel fascinerend. Het was net een schilderij. Dat was qua natuur echt de mooiste trip, maar de leukste was denk ik die naar de Canarische Eilanden. Ik ben trouwens alleen nog maar in Europa gebleven met de schepen. Daar is nog zoveel te zien en je komt op heel andere plekken dan met de auto natuurlijk. Maar als je wilt, kun je de hele wereld bezichtigen met een cruiseschip. Ze varen op alle continenten. De reizen zijn altijd minimaal acht dagen. Dat is prima als je voor het eerst gaat om het eens te proberen. Maar voor mij is het inmiddels echt te kort.”

Genoeg vermaak

De eerstvolgende zeereis van Daniel gaat naar Ierland en Schotland en hij kan zich er nu alweer op verheugen. ,,Het is zo lekker aan boord,” verzucht hij. ,,Het zijn varende hotels. Niet te groot en massaal, maar juist heel gezellig. En relaxed. Ik zeg altijd: je hoeft maar twee dingen te doen: de veiligheidsoefening bijwonen en genieten. Meer niet. Er zijn aan boord twee zwembaden, maar ik heb al die keren nog nooit gezwommen. Er is zoveel te doen! Er zijn wijnproeverijen, je kunt sporten, een workshop cocktails maken volgen, naar de wellness of gewoon luieren in een ligstoel.”

Heerlijke diners

Het eten aan boord is volgens Daniel uitmuntend. ,,Je kunt kiezen tussen een buffet of à la carte. Dat is sowieso fijn aan boord; dat iedereen kan doet wat hij of zij wil. Er is bijvoorbeeld een gala-avond waarop de gasten in smoking en mooie jurken verschijnen in het à la carte restaurant. Maar als je daar niet aan wilt deelnemen, ga je gewoon naar het buffetgedeelte. Er is ook veel entertainment ’s avonds, zoals shows of muziek. Er worden Nederlandse sterren geboekt, maar ook worden er lokale artiesten van de landen waar we op dat moment zijn aan boord gehaald.”

Verslavend

Natuurlijk krijgt Daniel vanuit zijn omgeving wel eens kritische opmerkingen over zijn cruiseverslaving, maar als hij eenmaal vertelt over de reizen is de reactie vaak hetzelfde: ,,Dan zeggen ze dat ze wellicht hun mening toch moeten herzien. Het is natuurlijk ook raar dat mensen een mening hebben over een cruise zonder dat ze er zelf ooit eentje hebben gemaakt. Geloof me maar: wie er eenmaal aan begint, snapt precies wat ik bedoel.”