Nieuws/Partnercontent
1558610
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Partnercontent
Gesponsord

‘Wij geloven niet in de bitcoin’

Cryptomunten worden inmiddels door miljoenen mensen met veel belangstelling gevolgd. De nieuwe valuta en de techniek erachter, de blockchain, worden door velen beschouwd als de belangrijkste ontwikkelingen sinds de komst van internet.

Boudewijn Rooseboom en Justin Bons zijn oprichters van het bedrijf Cyber Capital, een jonge onderneming die vanuit het hoofdkantoor aan de Herengracht in Amsterdam een portefeuille in cryptocurrencies beheert waar particulieren en professionele beleggers in kunnen participeren. Rooseboom deed onder meer in Brazilië veel kennis op over buitenlandse investeringen en de Nieuw-Zeelandse Bons heeft zich volledig gespecialiseerd in cryptocurrency. Hoe werkt het? En wat kunnen zij betekenen voor mensen die wel interesse in de munten, maar er níet zoveel verstand van hebben? Een dubbelinterview met twee bevlogen cryptokenners.

Hoeveel verschillende cryptomunten zijn er eigenlijk?

Bons: ,,Het zijn er inmiddels al meer dan 1300 en er komen iedere dag munten bij. Het neemt een enorme vlucht. Cryptocurrencies gaan de wereld veroveren en zijn lastig uit te roeien.”

Jullie zeggen zelf dat wat Cyber Capital doet niet eerder is gedaan. Wat doen jullie precies?

Rooseboom: ,,Wij zijn een beleggingsfonds en beheren een portfolio van ongeveer 100 verschillende cryptomunten waarin wij vertrouwen hebben. Op basis van fundamenteel onderzoek bepalen wij de verhoudingen binnen onze portfolio, en dat is ons geheime recept. Wij beleggen daarmee voor professionals en particulieren en hanteren een buy and hold strategie voor de langere termijn. Gemiddeld voor 3 tot 5 jaar, maar langer kan natuurlijk ook. Heel simpel gesteld: we proberen een zo hoog mogelijk rendement te realiseren voor onze klanten.”

Bons wil daaraan graag nog wat toevoegen: ,,We zijn al jaren bezig met cryptocurrency; hebben er een studie van gemaakt, volgen alle ontwikkelingen, de economie en de politiek. We analyseren en kijken naar de fundamenten van de munten. De ratio van die 100 munten verandert voortdurend en wij zitten er bovenop. Natuurlijk is er nooit zekerheid als je investeert, maar we doen dus zeker niet zomaar iets. Dat blijkt ook wel. Sinds de start van de portefeuille in april 2016 hebben wij een rendement van meer dan 10.000% gemaakt. En we leren iedere dag bij. Voor iemand die gewoon dagelijks naar z’n werk moet, is het niet bij te houden.”

Er geldt bij jullie een minimuminzet van 100.000 euro. Waarom is dat?

,,Dat heeft te maken met de AFM (Autoriteit Financiële Markten, red.)”, zegt Rooseboom. ,,Dat is een soort waakhond over de financiële wereld. We vallen in het zogenoemde registratieregime en als we met lagere bedragen gaan werken, dus voor een grotere groep, moeten we aan andere eisen voldoen. Het is natuurlijk heel veel geld, maar vergis je niet hoeveel mensen 100.000 euro op hun rekening hebben staan en er nauwelijks rente over ontvangen.”

Waarom zou je een externe partij met jouw crypto’s en dus jouw geld laten beleggen? Je kunt het zelf met een app op je smartphone regelen?

,,Dat kan”, zegt Rooseboom rustig. ,,Maar het is best een gecompliceerde business en er zijn heel veel mensen die er geen verstand van hebben.”

,,En geen tijd”, haakt Bons in. ,,Want als je het echt goed wil doen, heb je er een dagtaak aan. Als je er dus niet zoveel van weet en je hebt geen tijd of zin om je erin te verdiepen, kun je het beter aan ons overlaten. ,,Wij hebben er verstand van. Daarbij; bij ons zijn de munten heel goed beveiligd. Het gaat natuurlijk toch om veel geld en dat wil je niet kwijtraken aan bijvoorbeeld hackers. En wat moet jouw partner als je zelf cryptomunten hebt gekocht, maar overlijdt? Waar zijn die munten dan en hoe komt die ander daaraan, als die er helemaal geen verstand van heeft? Bij ons heb je de zekerheid dat het geld veilig en beschikbaar is. Wij brengen eigenlijk de traditionele vermogensbeheerders en de moderne technologie samen.”

Hoe groot is het risico eigenlijk dat je wordt gehackt als je je cryptomunten niet goed beveiligt?

,,Dat ligt er een beetje aan”, zegt Rooseboom. ,,Als je met een paarhonderd euro bezig bent, zal dat risico minder groot zijn. Aan de andere kant, als hackers weten dat ze ergens iets kunnen halen, kan het altijd gebeuren. Wij raden iedereen die zelf belegt daarom aan een hardware wallet aan te schaffen ter beveiliging. Die dingen zijn echt heel handig.”

(Op de dag dat dit interview werd afgenomen vertegenwoordigde de bitcoin een waarde van 14.500 euro, red).

Iedereen heeft ’t over de bitcoin tegenwoordig. En jullie werken juist niet met de bitcoin. Leg uit!

,,Wij hebben geen vertrouwen in de bitcoin”, zegt Bons stellig.

Pardon?

,,Nee, absoluut niet. De alternatieven, dus andere munten, gaan de bitcoin overnemen. Het maken van de bitcoin, het zogenoemde ‘minen’ vormt een probleem; is energieslurpend. Bovendien worden de transactiekosten te hoog en is het traag. Nee, wat ons betreft heeft de bitcoin misschien nog wel toekomst als munt, maar niet meer in deze vorm. Ten opzichte van andere cryptomunten zal hij in belang gaan verliezen verwachten wij.”

Hoe zien jullie de toekomst van de cryptomunten?

,,Het is een ontwikkeling die niet meer te stoppen is”, zegt Rooseboom. ,,Net als internet in de beginjaren 90. Ook toen waren er sceptici en heerste er angst. Net als nu. In feite was het internet de introductie van het vrije verkeer van informatie en de blockchain is het vrije verkeer van waarde. En internet was eng! Een publiek netwerk? Dat wilden bedrijven niet, die wilden hooguit intranet, dus alles intern houden. Maar uiteindelijk ging iedereen overstag. Ja, een bedrijf als World Online ging failliet. Maar dat betekende niet het failliet van internet.

Sommige bankiers spreken hun angst ook nu weer daadwerkelijk uit en doen uitermate moeilijk over leningen aan cryptobedrijfjes, maar pochen aan de andere kant wel dat ze zo goed bezig zijn met de blockchain, de techniek achter de crypto’s. Dat is hypocriet. Cryptogeld zal al onze huidige betaalmiddelen kunnen vervangen. We moeten toe naar een situatie waarin er duidelijke regels worden geformuleerd door de toezichthouders AFM en DNB. Die zijn er nu niet, waardoor er veel onzekerheden zijn. Nederland moet niet bang zijn, maar deze ontwikkeling juist omarmen. Ook op universiteiten zou er veel meer aandacht voor moeten zijn. Amsterdam is een van de centra van cryptocurrency. Er zit hier heel veel kennis. Dit is een kans om ons als land te profileren en internationale bedrijven hierheen te lokken. Laten we daar trots op zijn en niet het kind met het badwater weggooien.”

Waarom beleggen jullie niet lekker alleen voor jezelf en gaan jullie daarvan leven?

,,Voor het geld hoeven we het niet te doen”, zegt Rooseboom. ,,Maar er zijn toch zat ondernemers die maar door blijven werken terwijl dat niet nodig is. We vinden het gewoon ontzettend leuk. Denk je dat John de Mol nog niet genoeg heeft? Maar die zit ook niet stil.”

Bons heeft nog wel een reden: ,,Ik wil graag een autoriteit op dit gebied zijn en helpen de cultuur rondom crypto’s op te bouwen. Het gaat mij niet alleen om geld. Niet om de bestemming, maar om de reis. Ik vind het leuk om succesvol te zijn, lezingen te geven, kennis opdoen en die delen. Het is niks voor mij om verveeld op de bank te gaan hangen. Ik wil mensen adviseren, want meer dan 50% van de ‘deskundigen’ is helemaal geen expert in crypto’s. Daarin schuilt een gevaar.”

Tenslotte: hebben jullie nog tips voor wie toch lekker eigenwijs zelf in crypto’s wil investeren?

,,Bons: ,,Adviseren vinden we lastig, maar als we toch iets moeten zeggen: Doe je eigen onderzoek. Diversifieer je muntenpakket; dus koop meerdere. Denk aan bitcoin cash, dash en ethereum. En investeer alleen geld dat je eventueel kunt missen.”