1558738
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Partnercontent
Gesponsord

Vrouwen en cryptomunten; een interessante combinatie

Natuurlijk is beleggen al veel langer iets dat ook vrouwen doen. Sterker nog; ze zijn er stiekem zelfs beter in dan mannen. Toch zijn ze over het algemeen wat terughoudender om in het diepe te springen. Maar de recente koersstijgingen van de cryptomunten hebben echter ook bij dames het nodige teweeg gebracht.

,,Ja, we merken duidelijk dat er ook vanuit vrouwen meer vraag komt naar deze materie”, zegt Judith Sanders. Sanders is een van de weinige vrouwelijke senior vermogensbeheerders van Nederland en co-auteur van het boek Zal ík het anders doen?, waarin zij op heldere wijze uiteenzet waarom vrouwen betere beleggers zijn. ,,Mannen geloven dat ze iets begrijpen, terwijl vrouwen denken dat ze iets níet begrijpen”, begint zij.

Dit moeten we even laten bezinken…

,,Vrouwen vertrouwen minder op zichzelf ”, legt Sanders uit. ,,Ze laten zich beter informeren en willen het naadje van de kous weten. Mannen zijn vaak roekelozer en accepteren minder makkelijk advies van anderen. Van vrouwen krijg je soms echt vragen dat je denkt: ‘hoe bedénk je het?’. Maar als ze eenmaal voor hun idee voldoende informatie hebben en overstag gaan, dan zijn ze veel minder snel in paniek. Mannen hebben bijvoorbeeld de neiging om te verkopen als iets in waarde daalt. Dan zijn ze bang dat het nóg minder waard wordt. Maar vrouwen hebben zoiets van ‘ik doe dit voor de lange termijn en wacht rustig af’. Ze reageren dus minder op emotie, maken daardoor minder kosten, wat vaak resulteert in een beter rendement. Dat maakt ze de iets betere beleggers.”

Dilemma

De bitcoin en al die honderden nazaten die inmiddels het levenslicht hebben gezien, bezorgen vrouwen een dilemma. Want hoe kom je in hemelsnaam het naadje van de kous over deze cryptomunten te weten?

,,Ja, dat is een goeie vraag”, zegt Sanders. ,,Het is wat dat betreft een lastige combinatie; vrouwen en de crypto. Of misschien is ‘interessant’ een beter woord. Ze worstelen ermee, maar zijn wel erg geïnteresseerd. Ik krijg er veel vragen over. Omdat vrouwen dus wat minder op hun eigen kennis vertrouwen, gaan ze makkelijker en sneller bij anderen te rade. Vrouwen gaan vaak heel weloverwogen te werk. Ze denken goed na over hoeveel geld ze kunnen missen, hoelang en welk doel ze met de beleggingen willen bereiken. Dat is natuurlijk heel belangrijk.”

De vrouwelijke aandacht voor de cryptocurrencies heeft ook te maken met de trend onder jongeren om meer te gaan beleggen.

,,Steeds meer jonge mensen, dus ook vrouwen, willen beleggen”, zegt Sanders. ,,Pensioenopbouw is iets dat bij veel bedrijven niet meer gebeurt en de rente op spaarrekeningen is te verwaarlozen. Jongeren moeten dus voor zichzelf gaan zorgen en een spaarpotje opbouwen. Je kunt nu al vrijwel geen huis meer kopen zonder zelf geld mee te brengen. Over het algemeen beleggen jongeren vaak in dingen die ze kennen. ,,Apple, snapchat en Tesla; daar krijgen we veel vragen over. En nu lezen ze natuurlijk steeds meer over de cryptomunten.”

Het mannenbolwerk dat de financiële wereld ooit was, begint steeds meer af te brokkelen. Sanders merkt ook dat klanten het vaak wel prettig vinden om met een vrouw te praten. ,,Mannen praten nogal graag over zichzelf hè”, lacht ze. ,,Vrouwen zijn beter in luisteren. En dat vinden klanten wel fijn. Soms zitten mannen me weleens uit te horen om te kijken of ik er echt wel zoveel van weet. Een beetje testen. Maar ik krijg ze altijd wel stil hoor”, besluit ze met een knipoog.