1698954
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
VraagHugo
Gesponsord
Geen dure advieskosten, maar zelf je documenten op maat maken in een paar eenvoudige stappen. Met een gerust hart omdat je weet dat de documenten gemaakt zijn door topspecialisten. Dat is VraagHugo.

Minder papierwerk voor ondernemer

Ondernemers willen zich zo min mogelijk bezighouden met zinloos papierwerk. De plannen van het kabinet om de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) te vervangen door een opdrachtgeversverklaring stuit dan ook op veel weerstand. Het idee is niet eens zo beroerd, waar het aan schort is de uitvoering.

Het ontbreken van goede overeenkomsten met opdrachtgevers zorgt voor veel ellende bij zzp’ers. Recent onderzoek door ZZP Barometer wijst uit dat deze eenpitters steeds langer op hun geld moeten wachten en dat 30 procent te maken heeft met wanbetalers. Wat niet in deze cijfers is opgenomen, zijn alle gevallen waarbij een opdracht plotseling wordt ingetrokken. Regelmatig gebeurt dit nadat de zzp’er al andere potentiële opdrachten heeft afgezegd.

Goede overeenkomst voor zzp’er

Dit soort situaties kun je voorkomen met een goede overeenkomst. Tussentijds opzeggen van een opdracht kan dan gebeuren, mits daar compensatie voor de zzp’er tegenover staat. Betalingstermijnen worden beter gehanteerd wanneer ze zijn overeengekomen en vastgelegd. Daarnaast is de kans op een succesvol incassotraject een stuk groter wanneer er een getekende overeenkomst aan ten grondslag ligt. Met andere woorden: de plannen van minister Koolmees om zzp’ers en opdrachtgevers een overeenkomst te laten maken zijn zo gek nog niet. De uitvoering daarentegen kan en moet een stuk moderner.

Administratieve rompslomp

Bij de introductie van de wet DBA brachten de modelovereenkomsten de nodige administratieve rompslomp met zich mee. Zoveel zelfs dat de wet snel werd opgeschort. Het bleek lastig kiezen tussen al die modelovereenkomsten en het invullen ervan was vaak een helse klus. Helemaal pijnlijk was de constatering dat de overeenkomsten onvolledig waren; ze richtten zich alleen op de fiscale kant van de overeenkomst. Cruciale zaken als een aansprakelijkheidsbeperking, het intellectueel eigendom, geheimhouding en de opzegging door de opdrachtgever werden in de modelovereenkomst niet genoemd of afgedaan met de tekst: ‘ter vrije invulling’.

Online documentengeneratoren

Alleen het vervangen van de opdrachtovereenkomst met een werkgeversverklaring lost deze problemen niet op. Online zijn prima documentengeneratoren te vinden waarmee het opstellen van een contract een fluitje van een cent is geworden, voor elk type ondernemer. In deze contracten zijn zaken als een aansprakelijkheidsbeperking en opzegging automatisch meegenomen. Hiermee zijn veel problemen snel opgelost.

Met korting zelf juridische documenten maken

Lezers van De Telegraaf kunnen met 15% korting zelf online contracten maken. Ga naar https://www.vraaghugo.nl/abonnement?coupon=tele om een abonnement te nemen en de korting te claimen.