Nieuws/Partnercontent
1737315
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Partnercontent
Gesponsord

Inzicht in kansen én risico’s van duurzaam beleggen

Technologie maakt de duurzaamheid van beleggingen inzichtelijk. Slimme computers laten bovendien zien waar de risico’s en de emoties de belegger in de weg zitten.

Dit artikel is ingekort. Het hele stuk lees je op het platform Inventors.

Het lijkt simpel: rekening houden met duurzaamheid in het beleggingsproces. De praktijk is anders. Neem de toenemende informatiestroom over de duurzaamheid van ondernemingen. Steeds meer beleggers benutten de data van gespecialiseerde duurzame onderzoeksbureaus [1]. Ook beursgenoteerde bedrijven zelf brengen steeds beter in kaart hoe ze presteren op duurzaam gebied [2]. “Maar meer is niet altijd beter,” weet Coen Brouwer, Director bij BlackRock. “Ongestructureerde data is nutteloos voor beleggers. Technologie die omvangrijke en complexe data inzichtelijk maakt voor beleggers is cruciaal.”

Coen Brouwer, Director bij BlackRock

Coen Brouwer, Director bij BlackRock

BlackRock doet veel onderzoek naar de rol van technologie bij duurzaam beleggen [3]. Sinds 1988 gebruikt de vermogensbeheerder het zelfontwikkelde computerplatform Aladdin om traditionele en sinds 2014 ook duurzame beleggingsdata te integreren [4]. “De gedetailleerde data van aanbieders als MSCI ESG Research en Sustainalytics komen zo beter tot hun recht. Alleen met betrouwbare en eenvoudig te vergelijken gegevens, kun je consistente keuzes maken.”

Analyse van 4.400 portefeuilles

De vermogensbeheerder deelt de ervaringen die het opdoet bij het ontsluiten van duurzame data met beleggers. “We gebruiken de computerkracht onder andere om dagelijks meer dan 4.400 beleggingsportefeuilles te toetsen aan ESG-criteria.” (ESG staat voor Environmental (milieu), Social (sociaal) en Governance (goed bestuur), red.) Deze data-analyse geeft inzicht in hoe bedrijven presteren op uiteenlopende duurzaamheidscriteria. Of dat nu gaat om CO2-uitstoot, de prestaties van een onderneming op het gebied van governance of energie-efficiëntie. “We kunnen de data vergelijken én combineren, op sector- of portefeuilleniveau.”

Dit artikel is ingekort. Het hele stuk lees je op het platform Inventors.