1824466
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Partnercontent
Gesponsord

Deze tips helpen je met de belastingaangifte

We weten dat het moet als je de uitnodiging ontvangt: de belastingaangifte over 2017. Daarom: acht handige tips, waarmee de aangifte helemaal goed moet gaan en wellicht zelfs leuker wordt.

1. Op tijd

De belastingaangifte moet je voor 1 mei doen. Voor wie de aangifte snel geregeld wil hebben: als je vóór 1 april de gegevens invult en verstuurt, krijg je voor 1 juli bericht van de Belastingdienst.

2. Makkelijker

De aangifte is met de jaren daadwerkelijk makkelijker geworden. De Belastingdienst heeft zoveel mogelijk gegevens voor je ingevuld (in totaal 200 miljoen gegevens voor alle belastingplichtigen). De belastingaangifte anno nu is vooral een kwestie van controleren en aanvullen waar nodig.

3. De Quick-scan

Doe vooraf de nieuw ontwikkelde Belastingaangifte Quick-scan van de Telegraaf. Met deze snelle test weet je of de aangifte voor jou (en je partner) dit jaar wat lastiger of misschien juist makkelijker is dan anders. Aan de hand van een aantal vragen krijg je daarna een op maat gemaakt advies.

4. Life moments

In de belastingaangifte Quick-scan komen fiscale life moments aan de orde. Het hangt vooral van deze ‘moments’ af of jouw aangifte dit jaar een gemakkelijke klus of net wat lastiger wordt. Ben je bijvoorbeeld getrouwd in 2017? Heb je een huis gekocht? Heb je bitcoins aangeschaft? Heb je je woning verhuurd? Die life moments zijn bij de aangifte over het vorige jaar allemaal van belang. De belastingaangifte Quick-scan vind je hiernaast en hier.

5 Kies het juiste moment

Zie je toch op tegen de belastingaangifte? Onderzoek van de Belastingdienst onder meer dan duizend mensen laat zien dat de vroege avonduren tot max 22.00 uur het populairste aangiftemoment voor Nederlanders is. Ook slecht weer en matige tv-avonden zijn populair. Op de laatste dagen van maart en april is het vaak druk omdat mensen toch nog aangifte willen doen. Stel het aangifte doen dus niet uit.

6. Goed gevoel

Zie je nog steeds op tegen de belastingaangifte? Weet dan dat 80 procent van de Nederlanders zich heeft voorgenomen om deze keer zo snel als mogelijk aangifte te doen. Ook zegt 64% achteraf dat het doen van aangifte meeviel. Wacht dus niet tot het allerlaatste moment voor een goed gevoel.

7. Nog meer info

6,7 miljoen particulieren in ons land moeten aangifte doen. Misschien word je ineens overvallen door het collectieve jaarlijkse aangiftegevoel en wil je veel meer weten. Ga dan naar belastingdienst.nl/aangifte, want daar vind je veel antwoorden en is de informatie op een begrijpelijke manier opgeschreven.

8. Met de app

Als je niets aan te vullen hebt in de vooraf ingevulde aangifte kun je de app Aangifte 2017 gebruiken. Op belastingdienst.nl/aangifte kun je zien of je de app kunt gebruiken of niet.

Overigens gingen we ook de straat op om te checken wie zijn belastingaangifte al had gedaan.

In opdracht van de Rijksoverheid.