Nieuws/Partnercontent
1838407
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Partnercontent
Gesponsord

Rutger van Zuidam: “Kansen zien in blockchain vraagt om de juiste mindset”

Bedrijven binnen, maar vooral buiten de financiële sector experimenteren volop met blockchain. Nieuwe toepassingen volgen elkaar snel op, ziet Rutger van Zuidam, oprichter van DutchChain. “De juiste mindset helpt je de kansen te zien.”

Dit artikel is ingekort. De hele blog van Rutger van Zuidam lees je op het platform Inventors.

“Gedraag je als een beginner”, dat adviseer ik iedereen die kansen wil ontdekken in blockchain. Iedereen is immers een beginner. Wie zich anders opstelt beperkt zijn kansen. Zo wordt blockchain door de financiële sector nog wel eens als een IT-oplossing gezien. Een IT-oplossing biedt echter een oplossing voor één klant, bij blockchain lever je een systeem-oplossing voor een heel netwerk. Dat zorgt voor enorme kansen, gezien het aantal complexe netwerken in de wereld. Voor het Europese agentschap voor merkrechten en design (EUIPO) mogen wij vanuit onze expertise Deloitte ondersteunen in een innovatietraject om de handel in nepproducten te bestrijden. Blockchain leent zich goed voor het vastleggen en controleren van authenticiteit. Niet alleen van designertassen, maar ook elektronica. Dat vraagt wel om samenwerking tussen de fabrikant, logistieke partijen, douane, retailers, en ook de consument. Eigenlijk bouwen we een nieuw besturingssysteem voor onze samenleving. Een systeem waarin het vertrouwen niet wordt geregeld door instituten, maar door onderlinge netwerken en de volgende generatie van het internet. Blockchain is daarvan een onderdeel, waarmee partijen gevalideerde informatie delen zonder tussenkomst van derde partijen.

Rutger van Zuidam: “Ik adviseer iedereen die kansen wil ontdekken in blockchain om zich te gedragen als beginner.”

Rutger van Zuidam: “Ik adviseer iedereen die kansen wil ontdekken in blockchain om zich te gedragen als beginner.”

Einde aan BTW-aangifte

Nieuwe kansen voor blockchain zijn overal waar partijen bewijs willen vastleggen, overdragen of erover communiceren. Dat gaat de manier waarop we zakendoen veranderen. Ik ben ervan overtuigd dat ondernemers over een aantal jaar geen BTW-aangifte meer doen. Bij elke zakelijke betaling verrekent de blockchain straks automatisch de BTW voor alle betrokken partijen. Een ander voorbeeld is de ontwikkeling van programmeerbaar geld. Daarmee bepaal je bestemming van het geld vooraf. Zo kun je regelen dat de ontvanger het geld alleen maar kan uitgeven bij leverancier X of Y en dus niet ergens anders. Dit passen wij al sinds 2016 toe bij minima-regelingen voor gemeenten, zoals Groningen.

Touwtje uit de brievenbus

De bedrijven die geld gaan verdienen aan blockchain zijn de partijen die zorgen dat de transactie zo veel mogelijk waarde toevoegt en kosten reduceert. Nu wordt getest met blockchain in overslaghavens. De processen daar vragen nu nog om vele documenten. Straks leg je vast in een blockchain wie bevoegd is om een zeecontainer te openen en wat een beoogde route is. Wijkt dit af dan ontvangt bijvoorbeeld de fabrikant direct een signaal. Laat je vooral ook inspireren door de niet-commerciële toepassingen. Een team ontwikkelde vorig jaar tijdens onze blockchain-hackathon een paspoort voor vluchtelingen. Daarmee bepaalt een vluchteling zelf welke overheden en instanties hij toegang tot zijn identiteitsgegevens verleent of zelfs informatie kan toevoegen. Vergelijkbare toepassingen worden ook gebouwd voor de uitwisseling van patiënteninformatie in ons gezondheidsstelsel. Al je medische informatie wordt opgenomen in je eigen persoonlijk gezondheidsdossier, jij bepaalt wie het mag inzien. Het is de digitale versie van het touwtje uit de brievenbus van weleer.

Dit artikel is ingekort. De hele blog van Rutger van Zuidam lees je op het platform Inventors.