1851538
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Cybercriminaliteit
Gesponsord
Wees op je hoede voor alle vormen van Cybercriminaliteit. Lees hier meer over phishing, ransomware en identiteitsfraude.

Criminelen slaan toe op het web

Internetcriminaliteit, ook wel bekend als cybercrime, is een groot probleem dat onze maatschappij elke dag terroriseert. Via slinkse mails en links proberen criminelen geld van ons te stelen. Maar ook onze identiteit kan gestolen worden, of de toegang tot onze persoonlijke documenten ontzegd. Simon, Irene en Marjoleine werden slachtoffer van dit soort praktijken en delen hun verhaal. Want ook al ben je nog zo handig op het internet, ook jou kan het overkomen.

Identiteitsfraude

Hoewel 22% niet bang zegt te zijn voor identiteitsfraude, overkomt het wel heel veel mensen. Bij identiteitsfraude maakt iemand misbruik van je persoonlijke gegevens. Onder jouw naam worden er producten of diensten besteld, uitkeringen of creditcards aangevraagd, betalingen gedaan of bankrekeningen geopend. Deze vorm van oplichting en diefstal is strafbaar.

Phishing

Deze vorm van internetcriminaliteit is goed bekend onder Nederlanders. Maar liefst 81% weet wat het inhoudt. Toch kunnen zelfs de grootste experts nog in de trucs van de criminelen trappen doordat de oplichters steeds beter worden in het vervalsen van mails.

Ransomware

Ransomware is een computervirus dat probeert je geld te laten betalen om van het virus af te komen. Het kaapt je computer door bijvoorbeeld documenten en foto's te blokkeren waardoor ze niet meer toegankelijk zijn. Het virus meldt dat je een geldbedrag moet betalen om van de blokkade af te komen. Betaal niet! Betalen geeft geen enkele garantie op een werkende oplossing en je beloont criminelen voor hun gedrag.

Tips

Hoe bescherm je jezelf tegen internetcriminelen? Zorg er in ieder geval voor dat je altijd direct updates uitvoert van je anti-virusprogramma’s. Maar probeer jezelf ook te trainen op het herkennen van foute links en mailings. Om nooit bang te hoeven zijn dat je persoonlijke documenten en foto’s verliest is het verstandig regelmatig een back-up te maken. En, een valkuil die makkelijk is te ontwijken: maak je wachtwoorden sterker.

Voor meer tips ga naar www.veiliginternetten.nl/maakhetzeniettemakkelijk

In opdracht van de Rijksoverheid.