Nieuws/Partnercontent
2048805
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
VraagHugo
Gesponsord
Geen dure advieskosten, maar zelf je documenten op maat maken in een paar eenvoudige stappen. Met een gerust hart omdat je weet dat de documenten gemaakt zijn door topspecialisten. Dat is VraagHugo.

Ondernemers opgelet: de vijf meest gestelde vragen over de AVG

Nederlands mkb heeft heeft nog minder dan twee weken de tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe privacywet (AVG), die op 25 mei 2018 van kracht gaat. Door alle informatie is het soms lastig om door de bomen het bos te zien. Daarom lees je hieronder de meest relevante vragen en antwoorden over de AVG.

De vijf meest gestelde vragen over de nieuwe privacywet

1. Waarom is er een nieuwe privacywet?

De Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) is in het leven geroepen door de Europese lidstaten om betrokkenen meer en betere privacyrechten te geven. Betrokkenen zijn alle mensen van wie persoonsgegevens verwerkt worden.

2. Is de privacywet ook op mijn bedrijf van toepassing?

De AVG is voor alle bedrijven van toepassing die persoonsgegevens verwerken. Je verwerkt al persoonsgegevens wanneer je een bestand op je computer hebt met de e-mailadressen van je klanten. Dit betekent dat nagenoeg alle bedrijven in Nederland aan de slag zullen moeten om te voldoen aan de AVG.

3. Wat moet ik doen om te voldoen aan de nieuwe wet?

Je zult moeten kunnen aantonen dat je je aan de privacywet houdt. Hier heb je een aantal juridische documenten voor nodig. Welke dat precies zijn, hangt af van het huidige privacybeleid van jouw bedrijf. Doe hier de gratis privacy check om precies te weten te komen wat jij moet doen om te voldoen aan de AVG.

4. Waarom zou ik voldoen aan de nieuwe privacywet?

De AVG geldt voor groot en klein. Wanneer je niet voldoet loop je kans op flinke boetes. Ze kunnen oplopen tot 20 miljoen euro of 4 procent van de jaaromzet. Naast de kans op een boete is er een andere reden die wellicht nog belangrijker is. Klanten verwachten van je dat je zorgvuldig met hun persoonsgegevens omgaat en hen daarover informeert. Voldoen aan de AVG is dus ook een soort marketingmiddel, waarmee je laat zien dat je jouw zaken goed op orde hebt.

5. Heb ik een specialist nodig om de documenten in orde te maken?

De nieuwe privacywet klinkt misschien als ingewikkelde materie. Toch is het honderden ondernemers al gelukt om hun bedrijf helemaal zelf volledig voor te bereiden op de AVG. Ze hebben de gratis privacy check doorlopen en zijn vervolgens via vraag en antwoord aan de slag gegaan om de benodigde documenten te maken.

Met korting voorbereid op de AVG

Lezers van De Telegraaf kunnen met 15% korting zelf alle documenten maken die nodig zijn om te voldoen aan de AVG. Ga naar VraagHugo en gebruik de kortingscode Telegraaf.