Nieuws/Partnercontent
2114396009
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.

Partners van Vrouw

’Ik heb onderschat wat er allemaal bij een scheiding komt kijken’

Wanneer Tjitske en haar man besluiten te scheiden, is er slechts één ding belangrijk: haar zoon. Schuldgevoelens overheersen, waardoor er niet meteen oog is voor de praktische zaken. "Ik heb nergens spijt van, maar heb wel onderschat wat er allemaal bij komt kijken."

Schuldig voelen

“Vanaf het moment dat we uit elkaar gingen, draaide het vooral om hem. ‘Hem’ was ons zoontje van toen 7 jaar oud. Hoe vertellen we het? En wanneer? Op de avond dat wij het vreselijke nieuws brachten, barstte hij hartstochtelijk in snikken uit, gaf ons met drijfnatte ogen en een dikke snottebel een stevige knuffel en ging met twee vriendinnetjes buiten spelen. Of wij ook wilden meespelen, vroegen ze heel lief. En dat deden we.

Was dit het dan? Was het zo goed? Nee, natuurlijk was dit het niet. Scheiden met een kind betekent vooral je zorgen maken over je kind. En je schuldig voelen. Daar gaat zijn vertrouwde wereldje. Nooit meer ‘met papa én mama’. Alles vond ik zielig. Als zijn Lego-bouwwerkje niet lukte, kon ik wel janken. ‘Ook dat nog’, dacht ik dan.”

Financiële gevolgen

De focus leggen op de kinderen is heel logisch, weet mediator Rutger Eggink van Zorgeloosch Scheiden. “Minderjarige kinderen worden op alle fronten op nummer één gezet. Niet alleen bij de ouders, maar ook bij een rechter. Je begint met de kinderen, daar stel je een ouderschapsplan voor op. Maar de keuzes die je onderling maakt, hebben ook weer financiële gevolgen. Daarom is het belangrijk om het breder te trekken.”

Scheiden doe je samen. En je doet het niet ‘eventjes’; er moet heel veel worden geregeld. Kan één van de ouders bijvoorbeeld in het huis blijven wonen? Bij Zorgeloosch Scheiden zit daarom naast de mediator ook een financieel adviseur aan tafel. “Dat is uniek”, zegt Eggink. “En prettig, want je kunt op die manier maatwerkafspraken maken en ervoor zorgen dat je heel veel geld bespaart.”

Schuldgevoelens

Aan de praktische zaken had Tjitske nog niet eens gedacht; in het begin overheersten de schuldgevoelens. “Maar alles kwam ineens toch in volle vaart op me af. Wat te doen met ons koophuis, hoe regelen we de alimentatie, wat is co-ouderschap en hoe zorgen we voor een goede omgangsregeling?

We moesten kijken naar het pensioen, de gezamenlijke bankrekening en allerlei verzekeringen. Je zou er bijna om bij elkaar blijven. En oh ja, ik moest ook gewoon naar mijn werk en leuke dingen doen met mijn kleine vent.”

Delen door twee

“Er zijn zoveel losse eindjes en vaak zien mensen niet hoe ze die aan elkaar moeten knopen”, zegt Olga Milders, financieel adviseur bij Zorgeloosch Scheiden. “Vanuit emotie kun je keuzes maken die achteraf gezien niet juist waren. Ik kan als financieel adviseur meteen de afspraken die mensen willen maken, toetsen. Zo’n 60 tot 70% van de opgestelde convenanten wordt door de bank afgekeurd, omdat de afspraken over de financiering van de hypotheek niet passen binnen het beleid van de bank. Wij garanderen dat de afspraken die mensen vastleggen in één keer worden geaccepteerd door de rechtbank en de bank. Dat geeft rust.”

De verdeling van het huis, de spullen, de zorg voor de kinderen... Je kunt dat niet los van elkaar zien, zegt Milders. “In principe deel je alles door twee, maar zo simpel ligt het niet. Als de een in de woning blijft, omdat dat beter is voor de kinderen, kun je voor een andere verdeling van de overige goederen kiezen of kijken naar de partneralimentatie. Ons doel is zorgen voor een nieuwe start met een woning voor beide partners en mensen emotioneel en financieel fit uit de scheiding te helpen.”

Spijt

Tjitske en haar ex-partner schakelden uiteindelijk apart van elkaar een financieel adviseur en een scheidingsmakelaar in. “Als ik het moest overdoen, zou ik nog steeds eerst alle zorg naar mijn kind laten uitgaan. Wat dat betreft heb ik dus geen spijt. Maar ik heb onderschat wat er allemaal bij een scheiding komt kijken. Door de emoties en de zorgen om je kind lijkt al het andere zo onbelangrijk, maar dat is het uiteindelijk niet. En dus moet je het wel goed regelen.”

“Omdat wij een aparte financieel adviseur en mediator hadden, was het een lang proces. Ik vond het gek dat zij contact met elkaar hadden buiten ons om, om bijvoorbeeld financiële zaken te bespreken. En dat de scheidingsmakelaar de alimentatie vaststelde zonder dat de financieel adviseur daarbij zat. Ik had het fijn gevonden om alles aan één tafel te hebben. Nu moest ik er maar op vertrouwen.”

Tjitske vindt het belangrijk om anderen mee te geven: ’Zoek hulp!’ “Het liefst zo snel mogelijk, want anders komt er zoveel op je af. Dat moet je dan samen zien te regelen in een wellicht niet meer zo fantastische sfeer. Én terwijl je je juist van elkaar wilt losmaken.”

Wil je meer informatie om op een goede manier uit elkaar te gaan? Kijk dan op https://zorgelooschscheiden.nl/goeduitelkaar