2140118
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Naar Buiten
Gesponsord
Hoe geniet je optimaal van je tuin en wat zijn de trends op het gebied van barbecuen? Deze zomer gaan we allemaal naar buiten!

Neem je tijd om lekker te roken!

Dé trend voor deze zomer is: roken! Dat is namelijk pas het echte barbecueën. Heerlijk spareribs of pulled porc, urenlang laten garen. Low en slow, niet te heet. Je vult een derde van je barbecue met koude kwaliteitsbriketten. Daar zet je 8 tot 10 gloeiende briketten tussen. Dat heet de Minion methode en dan kun je echt 10 tot 12 lang vlees garen.

BBQ-helden Erik Smilda (l) en Harco Segers

BBQ-helden Erik Smilda (l) en Harco Segers

De barbecue wordt dan tussen de 100 en 150 graden, de ideale temperatuur. Neem je tijd! Dat is het geheim van een goede barbecue.

Veel mensen doen het allemaal veel te snel en gunnen een sateetje niet eens de tijd om gaar te worden.

Koop nou eens bij de slager een goed stuk vlees. Een T-bone steak bijvoorbeeld van een centimeter of drie dik. En dan roken. Man, dat is zo lekker. Of varkensrack, of -nek. Van die nek maak je pulled porc. Dat stuk heeft namelijk beter verdeelde vetten.

En koop een kernthermometer. Want als je vlees rookt krijgt dat een roze ring aan de binnenkant en denk je wellicht dat het nog niet gaar is.

Sowieso is zo’n thermometer een goed idee, dan hoef je ook je hamburger niet eerst doormidden te snijden om te kijken of ‘ie gaar is. Bij 70 graden is je vlees gaar en een steak kan wel wat minder warm, zo’n 55 graden. Er wordt trouwens veel te weinig met vis gedaan op de barbecue. Gamba’s, garnalen, een lekkere poon; beetje citroen erop, meer is vaak niet nodig. Gepofte aardappeltjes erbij en wat groenten. Dat is genieten. En daar gaat het om bij barbecueën; het moet gezellig zijn en je moet genieten!

Erik Smilda

van BBQ-helden