2432628
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Asus
Gesponsord
De wereld ligt aan je voeten met de producten van Asus.

Zware schooltas nekt student

Hoe zwaar mag een rugtas zijn? Hoe kun je die tas het beste dragen? Het zijn vragen die al vele jaren opduiken als het nieuwe schooljaar in zicht is. Tips zijn er volop, maar met een beetje slimmigheid blijkt een hoop (rug)leed te voorkomen.

De ouderwetse boekentas is al lang en breed uit het schoolbeeld verdwenen. 90 procent van de studenten neemt - of zeult - zijn spullen in een rugzak mee, zo blijkt uit Europees onderzoek. Dit onderzoek wees ook uit dat een schooltas op de rug 10 procent van het lichaamsgewicht zou mogen zijn, maar dat de gemiddelde tas 10 tot 20 procent van dat gewicht telt. Te zwaar dus.

Zeulnorm

Al in 1998 werd door het ministerie van Onderwijs in ons land als de ‘commissie Boekentas’ ingesteld. Deze commissie zocht uit dat de gemiddelde tas op school 7,4 kilo woog en dat dat 2 kilo te zwaar was. De PvdA kwam ooit met het idee voor een heuse ‘zeulnorm’. Schoolboeken mochten volgens die norm maximaal 600 gram wegen.

Twintig jaar later zijn de rugtasvragen er nog altijd. Dat komt onder meer doordat de twijfel bestaat of rugklachten bij studenten direct verband houden met te zware rugtassen. Tieners maken immers een groeispurt door en dat kan ook rugklachten veroorzaken.

Vederlichte laptop

Op het internet circuleren talloze tips over het dragen en inpakken van rugtassen. Omdat de befaamde schooltas tegenwoordig niet alleen boeken, boterhammen en een etui bevat, is het essentieel om op te letten bij het uitkiezen van de inmiddels onmisbare laptop. De Zenbookreeks van Asus is een goede optie. De Zenbook staat onder de kreet ‘vederlicht’ bekend als lichtste laptop (meestal net boven de 1000 gram).

Praktische tips

Houd ook rekening met de keus van de rugtas en hoe hij gebruikt wordt. Zorg voor een rugzak met verstelbare banden. Op deze manier kun je de tas goed hoog dragen. Draag de rugtas over beide schouders in plaats van met één riem aan één kant van je lijf. Als je een rugtas oppakt, til altijd met gebogen knieën en rechte rug. Op tafel plaatsen en dan pas de rugzak om doen, werkt ook goed.