Nieuws/Partnercontent
2945117
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Partnercontent
Gesponsord

Persoonlijke situatie gewijzigd? Wijzig je voorlopige aanslag!

Het is voor mensen die een nieuwe hypotheek hebben, of van wie de persoonlijke situatie is gewijzigd, belangrijk de voorlopige aanslag over 2019 te checken en wijzigingen door te geven aan de Belastingdienst.

De komende weken valt de voorlopige aanslag 2019 voor 3,6 miljoen mensen weer op de mat. Alleen al 2,8 miljoen huizenbezitters ontvangen, veelal maandelijks, een voorschot op de hypotheekrenteaftrek. Dit voorschot vormt voor velen een onmisbaar deel van het maandelijks inkomen.

Wanneer jouw financiële situatie verandert, kan het verstandig zijn om het maandelijkse voorschot bij te laten stellen. Zo kom je bij de aangifte van je inkomstenbelasting niet voor verrassingen te staan. Je kunt het maandelijkse bedrag laten aanpassen door je voorlopige aanslag te wijzigen.

Stel je hebt afgelopen jaar een huis gekocht of verkocht, je hebt je hypotheek verhoogd, (gedeeltelijk) afgelost of de rente op je hypotheek is veranderd. Er verandert dan veel in je persoonlijke en financiële situatie. Als je je voorlopige aanslag niet aanpast, dan kan het zijn dat je gedurende het jaar te veel belasting terugkrijgt en je dit bij de aangifte inkomstenbelasting terug moet betalen.

Andere wijzingen

Ook wijzigingen zoals het starten van een eigen onderneming, het krijgen van een kind, trouwen of een echtscheiding zijn van invloed op de hoogte van de voorlopige aanslag. Ontvang je een voorlopige aanslag? Ook dan is het verstandig eventuele wijzigingen door te geven. Zo voorkom je dat je gedurende het jaar te veel belasting terugkrijgt en je dit bij de aangifte inkomstenbelasting terug moet betalen.

Overigens zijn het niet alleen persoonlijke omstandigheden die kunnen zorgen voor een wijziging in de voorlopige aanslag. Ook wetswijzigingen uit het Belastingplan kunnen hier de oorzaak van zijn.

De wetswijzigingen voor 2019, zoals het nieuwe belastingstelsel of het belastingpercentage waarover huiseigenaren hun hypotheekrente mogen aftrekken, worden automatisch meegenomen in de voorlopige aanslag.

Ga voor meer informatie over de voorlopige aanslag en het doorgeven van wijzigingen naar www.belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag