410089
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Beleggingsspecial
Gesponsord

Cursus daytraden is een leerzaam feestje

Robbin is een van de twee daytraders die Wessels bijstaan in de begeleiding van cursisten.

Robbin is een van de twee daytraders die Wessels bijstaan in de begeleiding van cursisten.

Vraag aan Rob Wessels niet om advies over beleggen, want dat geeft ‘ie niet. Hij laat zien hoe het werkt en hoe je geld kunt verdienen. Dat doet hij tijdens cursussen waar hij live handelt en er tegelijkertijd een klein feestje van maakt. ,,Want het moet natuurlijk ook wel een beetje gezellig zijn”, zegt Wessels.

Robbin is een van de twee daytraders die Wessels bijstaan in de begeleiding van cursisten.

Robbin is een van de twee daytraders die Wessels bijstaan in de begeleiding van cursisten.

De specialiteit van Wessels is daytraden. In tegenstelling tot een gewone belegger handelt een daytrader in principe dagelijks. Hij of zij probeert op dezelfde dag te kopen en te verkopen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de koers die telkens kleine sprongetjes omhoog en omlaag maakt. Die schommelingen kunnen echt binnen enkele seconden plaatsvinden.

Wessels volgt de beurs ook in grote lijnen en als hij veranderingen opmerkt dan speelt hij daaropin. Sinds de entree van Trump als president ziet Wessels dat de sprongetjes op de beurs kleiner zijn geworden. ,,Daarom maak ik nu liever vijf kleine trades van 50 euro dan in één keer te proberen om 500 euro te winnen.”

In de negentiger jaren belandde Wessels zoals vele anderen in de wereld van het internet. ,,Ik zag live beurskoersen. Wat een uitvinding! Ik wist gelijk dat dit een perfecte handel was. Je hebt geen personeel nodig en geen kantoor. Nul kosten!”

Wessels raakte verknocht aan het dagelijks online handelen. Maar zonder slag of stoot ging dat zeker niet. Een aantal keren ging hij flink onderuit. ,,Had ik destijds maar zo’n cursus gehad als die ik nu geef. Als je begint, denk je dat je alles weet. Zeker als je wint. Maar uiteindelijk leer je van het verliezen het meest.”

Emoties

Ook verliezen maakt onderdeel uit van de cursus van Wessels. ,,Hoe reageer je op verlies? Maar ook op winst? Er gebeurt iets met mensen die daytraden. Er komen emoties los die ze niet van zichzelf kenden. Ze worden bijvoorbeeld hebberig. En daardoor kun je fouten gaan maken. Ineens lijken dingen die voorheen zo logisch leken, helemaal niet meer zo logisch. Die emoties zijn echt gevaarlijk en daar moet je mee leren omgaan.”

Een veelgemaakte beginnersfout van beleggers is om te verknocht te raken aan een bepaald aandeel. Dat stijgt in waarde en dan wordt de eigenaar hebberig. ‘Die zal wel nóg meer waard worden’, wordt er dan gedacht. En dus wordt het aandeel niet met winst verkocht, maar wordt er gewacht op nog meer winst. Maar dan gebeurt het tegenovergestelde. Ook Wessels maakte die fout in zijn beginjaren. ,,Daarom heb ik nu altijd een verkoopprijs in mijn hoofd. Als die prijs is bereikt, dan verkoop ik het aandeel. Als je een winkel hebt en iemand is bereid het bedrag te betalen dat op het prijskaartje staat, ga je ook niet wachten tot er meer voor wordt geboden. Dan verkoop je het gewoon.”

Motto

Voor het geld hoeft Wessels de cursussen niet te geven. ,,Maar het is gewoon ontzettend leuk om gelijkgestemden te ontmoeten. Bovendien moet ik daardoor steeds presteren voor een publiek, met als resultaat dat ik mijn handelsplan en risicomanagement steeds verder aan kan scherpen. Dat neemt niet weg dat ik ook verliezen maak. Mijn motto is om uiteindelijk meer te winnen dan te verliezen.”

De deelnemers aan de cursus van Wessels zijn over het algemeen de wat ouderen met allerlei verschillende beroepen. Zij zien de cursus als een leerzaam dagje uit. ,,We beginnen ’s morgens met het doornemen van het handelsplan en vervolgens handelen we live op de beurs. Ik hou van openheid en laat niet alleen mijn winnende maar ook mijn verliesgevende trades zien. Tenslotte gaan we samen veel oefenen en tussendoor kan men genieten van een heerlijk ontbijt, een borrel en een lopend buffet.”

Wessels gaat zo zoetjes aan richting de 80 jaar en heeft mede daarom tijdens de cursus hulp van zijn twee medewerkers, Robbin en Adam. ,,Zij zijn niet alleen mijn geweldige assistenten, maar ze zorgen ook goed voor mij persoonlijk, want ik word inderdaad wel een dagje ouder. Robbin en Adam zijn inmiddels ervaren traders die de cursisten niet alleen tijdens de cursusdag maar ook daarna op een persoonlijke manier begeleiden.”