411548
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Beleggingsspecial
Gesponsord

Handel in cryptocurrency: volop in beweging

Beleggen in digitale munten, cryptocurrency genoemd, neemt een vlucht. En dat is niet zo gek, want de waarde van de munten neemt de laatste tijd fiks toe. Er zijn gevallen van enorme percentages rendement bekend. Als je begin dit jaar NEO (toen nog Antshares) kocht, betaalde je €0,10 per NEO. Dat was op het hoogtepunt in juni maar liefst €45,00. En dat is natuurlijk wel heel erg verleidelijk. Zeker als je bedenkt dat een spaarrente nog geen half procent oplevert.

Vrij vertaald betekent cryptocurrency ‘versleuteld geld’. ,,Dat versleutelde geld bestaat onder meer uit een stukje computercode waarin een transactie staat opgeslagen, vergelijkbaar met een pinbon”, legt deskundige Michiel van Berkel uit.

Van Berkel handelt in cryptocurrency en op zijn website newkidsontheblockchain.nl legt hij voor beginners in de blockchain uit waar je op moet letten als je wil gaan beleggen met digitale munten. De transactie wordt bewaard in een blockchain: een speciale database die door meerdere computers wordt gecontroleerd.

Dat laatste is de kracht van cryptocurrency en een belangrijke reden waarom veel mensen erin investeren. Bij het overmaken van normaal geld controleert een bank de transactie. Bij cryptocurrency is dat niet het geval, want de validatie van de blockchain wordt gedaan door een netwerk van computers. Er is geen gecentraliseerde partij, waardoor het een stuk lastiger wordt om data (een geldtransactie) te manipuleren.

Digitaal betaalmiddel

De afgelopen jaren zijn naast Bitcoin honderden andere valuta (ook wel altcoins) ontstaan. Sommigen zijn een afgeleide van Bitcoin en zijn een digitaal betaalmiddel, andere cryptocurrency richten zich op andere vormen van data, bijvoorbeeld slimme contracten. Deze blockchainprojecten richten zich dus niet op ‘geld’, maar worden wel cryptocurrency genoemd. Ook in deze digitale valuta kun je handelen.

Natuurlijk bestaat bij beleggen in cryptocurrency altijd het risico dat de munten minder waard worden. Maar de laatste jaren is de waarde ervan juist exorbitant gestegen. Bij het betalen en beleggen in digitale munten wordt geen derde partij, zoals een bank of toezichthouder betrokken. Je bent volledig zelf verantwoordelijk voor het beheer.

Wie wil beleggen in digitale munten, moet die vanzelfsprekend eerst aanschaffen. Dat kan via een cryptocurrency exchange (bitcoinbeurs), een partij waar je cryptocurrency kunt verhandelen. Als je de cryptovaluta hebt gekocht, verzend je de muntjes naar een zogenoemde wallet; ook wel een digitale portemonnee of een bitcoinbankrekening genoemd.

Je kunt een hardware wallet en een software wallet gebruiken. Die eerste is een soort usb-stick waarop je cryptovaluta opgeslagen zijn. Bij de tweede gaat het om een website of app waar je je cryptovaluta opslaat.

Vervolgens kun je er geld mee gaan verdienen. De koers daalt en stijgt, waardoor de waarde van je digitale geld minder of meer wordt. Om risico te spreiden is het slim om een portfolio op te bouwen van verschillende munten. Die probeer je vervolgens op het juiste moment te kopen of verkopen, waardoor je zoveel mogelijk winst maakt.

Enorme sprongen

Wat het beleggen met digitaal geld een beetje anders maakt, is de enorme bewegelijkheid van de munten op de beurs. Waar de traditionele valuta maar beperkt bewegen, heeft de koers van de Bitcoin enorme sprongen gemaakt. Dit grillige koersverloop maakt het mogelijk om fikse bedragen te verdienen door te handelen in Bitcoins. Doordat je zowel long als short (winst maken met aandelen die in waarde dalen) kunt beleggen, kan je immers profiteren van zowel dalingen als stijgingen. Gemiddeld gezien beweegt de koers van Bitcoins meerdere procenten per dag waardoor je in principe iedere dag geld kunt verdienen.

Beleggen op de bitcoinbeurs brengt wel twee risico’s met zich mee. Het eerste kennen we allemaal: de munten worden minder waard terwijl jij had ingezet op een waardevermeerdering. Op een dag kan een munt zomaar 20 procent minder waard worden. En dan is het natuurlijk afwachten of de waardestijging er weer aankomt.

Een waardedaling van je belegging is natuurlijk een risico dat altijd om de hoek komt kijken bij beleggen. Het is daarom verstandig te beleggen met geld dat je eventueel zou kunnen missen.

Hackers

Een ander risico bij beleggen op de bitcoinbeurs vormen hackers. Staat jouw digitale geld op de beurs en die wordt gehackt, dan ben je alles kwijt. Dat is in het verleden al eens gebeurd. Verstandig is het daarom om als je klaar bent met handelen, je digitale geld terug te halen en weer in je eigen wallet te zetten.

Al met al vormen cryptocurrency een erg interessante maar tevens risicovolle investeringsmogelijkheid. Het kan erg leuk zijn om met dit soort financiële effecten te spelen, maar het is aan te raden om niet al te veel geld in te zetten op de handel in bitcoins en consorten.