411657
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Beleggingsspecial
Gesponsord

Brokers langs de meetlat

Wie belangstelling heeft in beleggen, kan kiezen uit een uitgebreid aanbod van beurshandelaren, voor wie over het algemeen de Engelse term ‘brokers’ wordt gebruikt.

Deze brokers lijken in vele opzichten op elkaar. Maar er is wel degelijk een belangrijk verschil: de prijs! En dus is het relevant om te weten wat bij welke beurshandelaar de kosten zijn. Het vergelijken van transactiekosten is vaak echter onnodig ingewikkeld. Wij zetten daarom even de verschillen op een rijtje.

Beleggen gebeurt tegenwoordig voornamelijk online. Daarin verschillen brokers nauwelijks van elkaar. Verschillen in de tarieven zijn daarentegen nog altijd groot. Bij DEGIRO, de grootste broker van Nederland en geregeld prijswinnaar voor beste en voordeligste broker, komen veel vragen binnen over dit onderwerp.

,,Daarom hebben wij een en ander inzichtelijk gemaakt”, zegt Gijs Nagel van DEGIRO.

Tabel 1:

De lokale verschillen in transactiekosten

Tabel 2:

De internationale verschillen in transactiekosten

Jaarlijkse kosten

Wat betekenen deze kostenverschillen in de praktijk? In tabel 1 en 2 is er geen rekening gehouden met het bewaarloon (de kosten die door een broker voor het bewaren van effecten in rekening worden gebracht) van Binck, Rabobank en Alex of de connectivity fees van €2,50 per jaar per buitenlandse beurs bij DEGIRO.

Voorbeeld van een portefeuille

Hier wordt een voorbeeld getoond van een portefeuille die actief

is belegd met de daarbij horende totale kosten op jaarbasis per broker:

Portefeuillewaarde €50.000

• 12 transacties á € 5.000 in een Nederlands aandeel

• 12 transacties á € 10.000 in een US aandeel (Alphabet)

• 4 transacties á € 10.000 in trackers van de kernselectie.

• 4 transacties á € 20.000 in beleggingsfondsen van de kernselectie.

• 50 optie transacties (Euronext Liffe)

De vergelijkingen die je ziet in grafiek 3 zijn gebaseerd op tarieven getoond op de diverse websites en houden geen rekening met de kosten binnen beleggingsfondsen en ETF’s (ook wel indextrackers genoemd) zelf. Met mogelijke kortingen is geen rekening gehouden.

Naast de tarieven hechten beleggers ook veel waarde aan de handelsmogelijkheden en de gebruiksvriendelijksheid van het platform. DEGIRO blinkt volgens vergelijkingssites, naast de lage tarieven, uit in handelsmogelijkheden en het platform wordt op zowel desktop als app sterk gewaardeerd. ,,Dit komt ook tot uiting in een zeer hoge klanttevredenheid uit een recent klanttevredenheidsonderzoek”, aldus Nagel namens DEGIRO.