411683
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Beleggingsspecial
Gesponsord

Investeer in kunstmatige intelligentie met Pictet AM

Kunstmatige intelligentie (KI) is een van de snelst groeiende elementen van digitale technologie, die niet alleen ons leven veranderen, maar ook onze beleggingsportefeuilles. Door een subtiele vervlechting van intelligente technologie nemen robots onze wereld over. Ook de financiële wereld. Pictet Asset Management toont graag de mogelijkheden.

Tegenwoordig kun je met de nieuwste apps het licht aan en uit doen, de weersvoorspelling bekijken, je agenda raadplegen, muziek luisteren of een taxi bestellen. En dat allemaal met je stem. Kunstmatige intelligentie is in feite een replica van acties die normaal gesproken door mensen worden uitgevoerd. Ook in de financiële wereld kan nog veel worden bereikt. De KI-markt is al groot. Toch is er voorspeld dat deze nog veel groter wordt. In 2025 wordt verwacht dat er $127 miljard in zal rondgaan, terwijl dat twee jaar geleden nog $2 miljard was. *

Voor alle sectoren

Voor de wereldeconomie kan deze ontwikkeling triljoenen extra betekenen. De KI-revolutie zal zich niet beperken tot slechts één industrie. Het is een doordringende technologie die sommige bedrijven snel zullen doen groeien.

Voor de meerderheid van de bedrijven komt het gebruik van KI effectief neer op het analyseren van data. Door middel van machine learning kunnen algoritmen historische gegevens gebruiken om patronen te detecteren en te voorspellen wat er in de toekomst kan gebeuren. De volgende stap is dat computers leren van hun fouten en prognoses voorspellen met elk nieuw informatiefragment. Zo worden ze steeds beter om beelden en spraak te herkennen.

Nieuwe mogelijkheden

Deze ontwikkelingen veranderen ook de financiële wereld: banken en beleggingsadviseurs worden geconfronteerd met de bedreiging van robotadvies. Daartegenover staat dat machine learning de logistiek kan verbeteren en grotere productaanpassingen mogelijk maken. Deze positieve ontwikkelingen vertalen zich in beleggingsmogelijkheden. Dat is dan ook de reden waarom KI een van de belangrijkste beleggingsthema's van de digitale strategie van Pictet is.

Er zijn twee directe manieren om als beleggers toegang te krijgen tot KI-investeringen: hardware en software. De vraag naar krachtige grafische processors is enorm. Deze zijn nodig om computers grote hoeveelheden gegevens te laten analyseren. Denk hierbij aan hardware voor zelfrijdende auto’s. De KI-gedreven transformatie in software gaat waarschijnlijk nog sneller vooruit.

Pictet AM is ervan overtuigd dat digitale softwarebedrijven het meest zullen profiteren van het KI-tijdperk, aangezien zij steeds opnieuw opbrengsten uit abonnementen en nieuwe producten kunnen winnen.

Toekomst

Bedrijven zoals Facebook, Baidu, Salesforce.com of Medidata hebben toegang tot enorme hoeveelheden consument- en bedrijfsgegevens en kunnen hun klanten diensten aanbieden op basis van KI. De reikwijdte voor wat data-crushing KI-software kan doen is vrijwel onbeperkt, en bedrijven voelen de voordelen al. Netflix schat bijvoorbeeld dat het meer dan $1 miljard aan potentiële omzetverliezen per jaar uit geannuleerde abonnementen kan tegengaan door middel van afgestemde zoekresultaten en aanbevelingen. ** Amazon slaagde erin om de exploitatiekosten van zijn magazijn met minstens een vijfde te verminderen door autonome robots te gebruiken. Door de robotrevolutie en kunstmatige intelligentie te omarmen, zijn wij klaar voor de toekomst van beleggen.

Kijk voor meer informatie op www.am.pictet/nl/netherlands

* Bank of America Merrill Lynch, August 2016

** C.A. Gomez-Uribe, N. Hunt. The Netflix

Recommender System: Algorithms, Business Value, and Innovation, December 2015.

Netflix is part of Pictet's Digital strategy.

Disclaimer

Dit artikel wordt alleen gebruikt voor informatieve doeleinden en vormt geen aanbod tot aankoop of verkoop, aanbeveling of beleggingsadvies. Deze informatie is vastgesteld op basis van gegevens, voorspellingen, prognoses, verwachtingen en hypothesen die subjectief zijn. De analyse en conclusies zijn de uiting van een opinie, gebaseerd op de gegevens die beschikbaar waren op een specifieke datum. De effectieve ontwikkeling van de economische variabele en waarden van de financiële markten kunnen aanmerkelijk afwijken van de meegedeelde indicaties in dit artikel.