785347
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Get into the FUTURE
Gesponsord
TMG is founding partner en exclusieve mediapartner van SingularityU The Netherlands, omdat we het gedachtegoed van SingularityU NL omarmen. SingularityU NL is de autoriteit op het gebied van technologieën die onze maatschappij in rap tempo veranderen. Kunstmatige intelligentie, blockchain, nano- en gentechnologie, 3D-printing, neuroscience: technologieën die exponentieel groeien en sectoren als zorg, financiën, voedsel, wonen en energie in toenemende mate beïnvloeden. De Financiële Telegraaf brengt samen met SingularityU NL een crossmediaal concept: Get Into The FUTURE.

Willie Wortels in het FutureLab van T-Mobile

Naar verwachting wordt 5G pas in 2020 realiteit. Toch zijn telecomproviders nu al druk met de voorbereidingen. Zo bouwde T-Mobile onlangs een compleet nieuw mobiel netwerk. Betrouwbaar, sneller dan snel en met voldoende capaciteit om allerlei nieuwe of nog te ontwikkelen innovaties te ondersteunen, zoals de evolutie naar 5G-technologie. Om de vooruitgang te versnellen, riep het bedrijf een eigen innovatielaboratorium, FutureLab, in het leven.

Richard Marijs, verantwoordelijk voor Technology Strategy bij T-Mobile, wist dat hij en zijn collega’s met een goed verhaal moesten komen toen hij de directie de plannen presenteerde voor een compleet nieuw ‘future proof’ landelijk dekkend netwerk. Dat er aanpassingen nodig waren, wist ook de directie. Maar de hele santenkraam opnieuw optuigen, is niet bepaald de goedkoopste optie. Desondanks gingen ze overstag. Want hoewel prijzig, was het, met het oog op de toekomst, alsnog de beste keuze.

“Dit vergt een korte, technische uitleg”, zegt Matrijs. “T-Mobile heeft zijn netwerken van oudsher ingericht op een hoog spectrum. Het voordeel van hoog spectrum is dat het veel capaciteit heeft voor bellen en mobiel dataverkeer. Nadeel is dat hoog spectrum minder ver reikt dan laag spectrum. Om die beperkte reikwijdte te compenseren, heb je dus een flink aantal sites of zendmasten nodig, wat veel geld kost. Met laag spectrum is precies het tegenovergestelde aan de hand. Dat zijn een soort bastonen. Je bereik is groter, maar de capaciteit en snelheid van dataoverdracht is wel lager.”

Je kunt je wellicht voorstellen dat je als provider de meeste baat hebt bij een combinatie van die twee; dus zowel hoog als laag spectrum. Maar laag spectrum was voorheen alleen in handen van KPN en Vodafone. Echter, sinds 2013 heeft T-Mobile vergunningen voor hoog én laag spectrum in bezit.

Marijs: “We konden kiezen. Of de focus leggen op het zo snel mogelijk uitrollen van enkel 4G dekking, zoals onze concurrenten deden. Of gebruiken we ons historisch nadeel – het hebben van veel masten – door al die overdaad aan masten juist allemaal te gebruiken voor zowel hoog als laag spectrum. Wij kozen voor het laatste.”

Beter netwerk

Gevolg daarvan was wel dat de uitrol van 4G-dekking wel langer duurde. “Gevaarlijk, omdat dat klanten zal kosten. Als commercieel bedrijf natuurlijk nooit een fijn vooruitzicht. Voordeel was wel dat je aan het einde van de rit een veel beter netwerk krijgt dan de concurrentie ooit zou kunnen bouwen. Superieur in zowel bereik als in capaciteit en snelheid.”

T-Mobile heeft momenteel het derde snelste netwerk van de wereld. Of dat voor de consument belangrijk is? “In veel gevallen merken ze weinig verschil”, stelt Marijs. “De snelheid van onze 4G-service was in veel gevallen al afdoende. De huidige theoretische netwerksnelheid van 4G (150 Mbps) en nu met 4G+ (225 of 300Mbps) is hoog genoeg om zware bestanden te downloaden én verzenden, video’s te streamen en te Skypen. Maar tijdens drukke momenten, of in de trein, merk je echt het verschil. De in de praktijk gemiddelde ervaren 4G-snelheden liggen nu boven de 40 Mbps in ons netwerk, welke voorlopig afdoende is voor je mobiel.”

Robots

Maar er is een ‘maar’, en dat heeft alles te maken met de toekomstige ontwikkelingen. Denk aan de connectiviteit van zelfrijdende auto’s. Of live robotbesturingen in het veld, bijvoorbeeld een arts die een spoedgeval moet opereren. Dit kan straks via het mobiele netwerk.

“Prachtig natuurlijk”, aldus Marijs. “Maar de respons van het huidige 4G-netwerk is nog niet altijd snel genoeg op deze op afstand bepaalde functies te vervullen. Er zit enige vertraging in de handelingen. Met 5G wordt deze respons ook sneller: de vertraging kan zelfs worden teruggebracht tot één milliseconde. Dat is vele malen sneller dan de reactietijd van een mens. Wel zo veilig. Zeker wanneer je in een zelfrijdende auto zit die zelf remt, omdat de auto voor je ineens een noodstop maakt.

Voordeel van de investering van T-Mobile, een slordige 1,5 miljard euro, is dat de infrastructuur om deze zaken te ondersteunen er nu grotendeels al ligt. Maar los van de snelheid is er nog een ander pluspunt: de mogelijkheid van virtual dedicated capaciteit met ‘kwaliteitsgaranties’.

Marijs legt uit: “Evoluties naar 5G maken gebruik van een uitgebreid pakket van radio-spectrum, waardoor T-Mobile met network slicing techniek een virtueel deel hiervan in capaciteit kan vrijmaken. Exclusief voor speciale klanten of diensten op het moment dat daar behoefte aan is. Zodoende kan er zonder echt impact op mobiel internet diensten voorrang worden verleend. Interessant voor bijvoorbeeld politie, defensie of belangrijke bedrijfsprocessen die heel afhankelijk zijn van mobiele connectiviteit.”

“Denk aan Schiphol of de Rotterdamse haven. Maar bijvoorbeeld ook aan een mobiel pinautomaat op Koningsdag in hartje Amsterdam. Een apparaat dat dan misschien niet veel bandbreedte nodig heeft, maar waar de beschikbaarheid tijdens drukte wel heel vitaal is voor de desbetreffende ondernemer, zodat hij zijn klanten kan laten afrekenen.”

Crisis

“Maar laat ik het nog tastbaarder maken. Neem een politieagent in een crisissituatie. Hij of zij draagt een camera op de borst of helm. Die beelden zouden dan real-time naar de meldkamer gestreamd kunnen worden. Ook als er op datzelfde moment een extreem grote menigte van andere mensen druk aan het Twitteren of Periscope-en is, waardoor de responstijd of beschikbaarheid mogelijk wordt aangetast. In zo’n geval zal het netwerk die agent automatische prioriteit kunnen gaan geven, en voorrang geven op al die anderen. 5G maakt dat mogelijk; en dankzij ons gloednieuwe netwerk zijn we al bijna zover.”

Is het niet raar om een landelijk dekkend netwerk uit te rollen met een capaciteit die veel verder reikt dan de huidige behoefte? Marijs, stellig: “Nee, dat is vooruit kijken!” Zijn collega Rogier Schmit, één van de initiatiefnemers van FutureLab, het innovatielab van T-Mobile Nederland, vult aan: “Het mooie van de toekomst is dat je geen idee hebt wat voor mooie innovaties ons nog te wachten staan. Ook wij niet. Als telecomprovider levert T-Mobile wat dat betreft eerder de grondstoffen dan de afbakbroodjes.”

“T-Mobile heeft de fundatie neergelegd om de 5G-technologie mogelijk te maken. Maar als er geen zelfrijdende auto’s zijn die er gebruik van gaan maken, heb je er nog niets aan. Dit geldt ook voor de nieuwe Narrowband IoT (Internet of Things) technologie die we in de zomer van 2016 in gebruik hebben genomen. Met deze technologie kunnen we via sensoren allerlei apparaten verbinden met het internet en met elkaar.”

“Een aansprekend voorbeeld van een IoT-toepassing zijn stoeptegels voorzien van een parkeersensor, ingebouwd op alle publieke parkeerplaatsen in een grote stad waarbij bezoekers eenvoudig via een app kunnen ziet waar een plekje vrij is. Tegelijk krijgt de gemeente informatie over het gebruik van parkeerplaatsen, waarop zij hun beleid kunnen afstemmen. Deze informatie kan ook weer gebruikt worden voor onderzoekers naar verkeersgedrag.”

Nieuw verdienmodel

“Deze bijzondere, innovatieve of ambitieuze projecten ontstaan niet binnen, maar buiten T-Mobile”, vervolgt Schmit. “Ze komen vaak juist uit de koker van kleine ondernemers en startups. En zijn daardoor voor ons moeilijk te voorspellen en niet te plannen. Om de vooruitgang in praktische toepassingen te versnellen, en deze Willie Wortels een handje te helpen, levert T-Mobile graag de mankracht, kennis, klantonderzoeken, distributiekanalen en technologie om mensen met goede ideeën op weg te helpen. Een idee dat de wereld vooruit helpt, dat mensen verbindt en waarin de potentie van een nieuw verdienmodel schuilt. Noem het een denktank, of liever een doe-tank. Of zoals wij bij FutureLab heel nuchter zeggen: klooien en prutsen. Geen grote plannen, maar al doende samen leren ontdekken voordat je grootschalige projecten optuigt.”

“FutureLab is voor onze business de toekomst”, stelt Schmit. “Onze technologie kan nu al dingen die voor veel mensen nog science fiction zijn. Wij willen die vooruitgang naar voren halen. Daarbij gaat het niet om top down innoveren, maar juist om de samenwerking op te zoeken met ondernemers, Willie Wortels en partners. Het is een uitnodiging aan mensen om samen met onze experts te werken aan vooruitgang.”

“Daarbij ondersteunen we ook initiatieven die niet direct aan onze eigen verdienste bijdragen”, vervolgt hij. “Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld Block. Een design box, hermetisch afgesloten voor netwerksignalen, waar mensen hun mobiel in kunnen opbergen om zo ongestoord een gesprek te kunnen voeren. Daar schiet je als telecomprovider niets mee op, maar het raakt wél een maatschappelijk thema. Kijk maar eens rond in een gemiddeld restaurant of vergadering op kantoor. Iedereen is zo snel afgeleid door hun smartphone, wat altijd ten koste gaat van hun directe aanwezigheid.”

Talent benutten

Schmit: “Een ander voordeel is dat deze initiatieven onze medewerkers de kans bieden om hun talenten goed te benutten. FutureLab biedt collega’s de mogelijkheid om zich vast te bijten in onderwerpen waar ze hun kwaliteiten kunnen inzetten op een andere manier dan ze in hun dagelijkse werk doen.”

“Want ook dát is de toekomst: de talenten van je medewerkers ten volste benutten. Mensen zijn geen resources. Als je mensen in je organisatie inzet om plannen van bovenaf uit te voeren, worden het ‘pionnen’. Een soort robots die alleen het hoognodige doen. En daar hebben we nu juist in de nabije toekomst echte robots voor. Door banen te vormen rondom getalenteerde mensen kunnen ze uitgroeien tot de katalysator van vooruitgang en innovatie.”