Nieuws/Partnercontent
785450
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Get into the FUTURE
Gesponsord
SingularityU NL is de autoriteit op het gebied van technologieën als kunstmatige intelligentie, blockchain, nano- en gentechnologie, die exponentieel groeien en sectoren als zorg, financiën, voedsel, wonen en energie in toenemende mate beïnvloeden.

Technologie als brug naar derde wereld

Armoede bestrijden met technologie: ondernemer Leila Janah denkt dat het beter helpt dan alleen liefdadigheid bieden. Haar organisatie Samasource helpt mensen in ontwikkelingslanden aan digitaal werk. De Amerikaanse organisatie opende onlangs het Europese hoofdkantoor in Den Haag.

Waarom zou iemand in Afrika niet hetzelfde werk kunnen doen als iemand in een westers land? Die vraag stelde Janah zich toen ze in Ghana zag hoe graag de inwoners van dat land aan de slag willen. Ze zijn blij met spullen die ze ontvangen uit de westerse wereld, maar liever nog steken ze hun handen uit de mouwen. Janah zette Samasource in 2008 op en intussen heeft de sociale onderneming meer dan 8000 mensen uit Kenia, Oeganda, India en Haïti in dienst, die dankzij hun baan op hun beurt weer familieleden kunnen onderhouden.

Microwerk

Samasource werkt hiervoor wereldwijd samen met bedrijven. Een kantoor in Europa was dus een logische stap, vertelt European Sales Manager Asia Hendrick. “We zien dat de automotive branche en technologiebedrijven in Europa booming zijn. Denk aan de opkomst van zelfrijdende auto’s en andere connected device technologieën.”

“De organisaties in die branches kunnen wij goed van dienst zijn. Een van onze specialiteiten is het creëren van machine learning training data: datacollectie, verificatie en classificatie. Medewerkers in bijvoorbeeld Oeganda creëren voor van onze wereldwijde klanten op basis hiervan digitale bestanden met een nauwkeurigheid van meer dan 95 procent.”

“Wij verbinden de eerste met de derde wereld door de link te zijn tussen grote technologiebedrijven en werkzoekende mensen in ontwikkelingslanden”, vervolgt ze. “We zorgen ervoor dat microwerk wordt uitbesteed aan arme mensen, waardoor die bedrijven een rol spelen in het verminderen van armoede. Organisaties zijn zich er steeds bewuster van hoe belangrijk het is om door te innoveren bij te dragen aan een betere wereld.”

Perfecte incubator

De keuze voor Den Haag was niet moeilijk, aldus Hendrick. “Den Haag is een perfecte incubator voor innovatieve startups en gelijkgestemde sociale ondernemers. Armoede verminderen, is ons doel. En in Den Haag werden en worden grote wereldproblemen aangepakt, daarom past de stad goed bij ons.”

Samasource kreeg bij de transitie hulp van onder meer de Westholland Foreign Investment Agency (WFIA). “Denk aan de administratieve taken die horen bij het opzetten van een nieuw bedrijf”, legt Hendrick uit. “De gemeente zelf heeft ons ook ondersteund. We hebben daardoor de beschikking tot een netwerk aan partners en partijen die geïnteresseerd zijn in het creëren van nieuwe werkgelegenheid of nieuwe banen.”

Meer begrip

Grenzen nog meer laten vervagen met behulp van technologie, om zo kansen te bieden aan minderbedeelden in de wereld: daar streeft Hendrick naar.” Wij bieden de middelen en de faciliteiten, maar minstens zo belangrijk is dat we het met elkaar doen. Wij, bedrijven en gemeenschappen. Meer samenwerking tussen eerste- en derdewereldlanden zorgt ook voor meer begrip tussen verschillende groepen mensen.”

Innovatie in Den Haag

Samasource is slechts een van de bedrijven die worden ondersteund door de gemeente Den Haag. De stad is dé plek voor start-ups en bedrijven die zich richten op maatschappelijke en technologische innovaties met internationaal bereik. Start-ups en bedrijven die werken aan oplossingen voor vraagstukken op het gebied van veiligheid, recht, water, voedsel en duurzaamheid.

“Onze stad is op het terrein van vrede, recht en veiligheid internationaal uitgegroeid tot een knooppunt van overheden, intergouvernementele en non-gouvernementele organisaties, internationale bedrijven en kenniscentra”, zegt wethouder Karsten Klein. “Dagelijks werken hier tienduizenden mensen op mondiaal niveau aan een betere wereld. De mogelijkheden van technologie spelen daarbij steeds vaker een dominante rol.”

Impact

Die ‘ontmoeting van innovatie, het maatschappelijke en het internationale’ noemen ze in Den Haag de ‘impact economy’. Klein: “Dat is een economie die naast het stimuleren van economisch rendement ook inzet op maatschappelijke impact en daarmee op een ondernemende manier een bijdrage levert aan een betere wereld.”

De gemeente gelooft erin dat innovatiekracht vanuit bedrijven komt. Daarom investeert Den Haag in mensen, plekken, experimenten en ideeën, zegt Klein. ,,De economische basis moet duurzaam worden versterkt en verbreed. Verdere groei van de lokale en regionale economie is niet alleen uit economisch oogpunt noodzakelijk. Juist doordat de economie groeit, juist doordat wij meer bezoekers mogen ontvangen, juist doordat het inwonertal van de stad groeit, kunnen wij investeren in het voorzieningenniveau.”