991469
Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Partnercontent
Gesponsord

‘Jong talent hoeft niet zo nodig meer CEO te worden’

Alexandra Schaapveld was dit jaar voor de negende keer jurylid voor de Young Captain Award. Ze heeft in die jaren veel jong talent leren kennen en kijkt terug op hoe het leiderschap zich in die tijd ontwikkeld heeft.

‘Het jurylidmaatschap was niet alleen erg leuk maar vooral ook heel erg leerzaam. Je krijgt ieder jaar een stoomcursus over wat er speelt in het Nederlandse bedrijfsleven en waar de toptalenten die daar werken mee bezig zijn.

Eerst lezen we een selectie van alle ingestuurde cv’s. Vervolgens houden we op één dag met tien geselecteerde kandidaten een interview van drie kwartier en met de drie genomineerden nog eens een persoonlijk gesprek van anderhalf uur. Dan krijg je een goed beeld.

De jury van 2017, met in het midden Alexandra Schaapveld

De jury van 2017, met in het midden Alexandra Schaapveld

Verschillen toen en nu

Hoewel de mensen niet wezenlijk veranderd zijn, zie ik toch grote verschillen tussen de huidige kandidaten en die van tien jaar geleden. Destijds waren ze erg bezig met wat voor soort leider ze wilden zijn – een dienend leider, bijvoorbeeld of juist iemand die voor de troepen uitloopt. De talenten van nu staan veel meer stil bij maatschappelijke onderwerpen als duurzaamheid, het verlagen van de CO2-uitstoot, de vergrijzing en de circulaire economie. Zo heb ik eens iemand gesproken die bewust binnen een oliebedrijf ging werken omdat hij vond dat hij van binnenuit meer kon bijdragen aan de energietransitie, dan door er van buitenaf tegen aan te schoppen. Dat is tekenend.

Het beste uit jezelf

Een ander verschil is dat de deelnemers vroeger een carrière voor zichzelf uitstippelden binnen het bedrijf waar ze al werkten. Als we ze vroegen wat ze over tien jaar wilden zijn was steevast het antwoord: CEO van mijn bedrijf. Nu zeggen ze: zolang ik genoeg uitgedaagd wordt, blijf ik bij dit bedrijf. Maar als het een kant uitgaat die niet bij mij past ga ik het wellicht elders proberen. Dat vind ik een goede ontwikkeling. Niemand is onmisbaar binnen zijn bedrijf. Als je blijft proberen het beste uit jezelf te halen, in plaats van je steeds maar aan te passen, wordt iedereen daar beter van.

Van passief naar actief

Leiderschap moet je in je hebben, dat is zeker waar, maar daarnaast moet iedereen ook veel leren. Ook wij als jury zijn daar in veranderd. Van een passieve rol, waarin we een winnaar aanwezen en de rest helaas moesten teleurstellen, hebben we een steeds actievere rol op ons genomen. Als iemand niet doorgaat naar de finale overleggen wij onderling of we diegene iets kunnen aanbieden waar hij of zij beter van wordt. Dat kan coaching zijn, of een gesprek met iemand uit ons netwerk. Zo komt iedereen verder, ook als je niet wint.

Maatschappelijk relevant

Wat mij verder bevalt is dat de huidige generatie veel minder status ontleent aan titels of leaseauto’s. Zij willen graag verschil maken en zoeken een plek waar ze iets kunnen betekenen. Omgekeerd zoeken wij als jury van de Young Captain Award tegenwoordig naar mensen die maatschappelijk relevant willen zijn. Zo was er iemand die al tien jaar twee avonden per week koffie schonk in een verzorgingshuis. Dat vormde hem ook. Hij had een heel afgewogen mening over de vergrijzing in onze samenleving. Ik vind dat een mooi voorbeeld van hoe deze generatie bezig is met wat zij voor anderen kunnen betekenen.’

Lees hier meer over de Young Captain Award