Podcastprogramma

Het Land van Wierd Duk

'Op deze manier wordt Nederland overlopen'

Nederland wordt overlopen door immigranten en politiek en bestuur hebben geen begin van een oplossing, zegt verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. ,,Je hoort niemand de vraag stellen: wat voor land willen wij zijn? Wat doet die massa-immigratie met de sociale samenhang? Hoe gaat Nederland er in de toekomst uitzien?” Duk ziet her en der in Nederland ‘immense windmolenparken, zonneweides en groepen asielzoekers die vooral worden ondergebracht in kwetsbare en zwakke regio’s als de provincie Groningen’. Tel daar de onvrede bij de boeren en de wanhoop op het platteland bij op. Duk: ,,Veel mensen koken van woede”.

Verder in de podcast: het CIDI maakte opnames van openlijk antisemitische uitspraken bij enkele officiële bijeenkomsten. En: gelukkig geeft John Cleese niet toe aan de woke-druk om teksten van Monty Python te censureren.

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Land smacht naar premier van vlees en bloed’

De beelden van een geëmotioneerde Sandra Beckerman van de SP, die zich in het bevingendebat in de Tweede Kamer richtte tot een ogenschijnlijk weinig geïnteresseerde Mark Rutte, openbaren, volgens verslaggever Wierd Duk, zoveel over het huidige politiek leiderschap in Nederland. „Na 12 jaren beleidsjargon smacht dit land naar iemand als Beckerman, een politicus van vlees en bloed, met authentieke emoties, die empathie niet veinst maar voelt”, zegt Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk.

Verder in de podcast: waarom roept het beeld in Rotterdam van een donkere jonge vrouw zoveel emoties op? En waarom is kritiek erop ‘verboden’? En: wie blies de dam in Oekraïne op? Duk: „De Russen halen er zo weinig voordeel uit, het is een merkwaardige actie.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'We leven in een controle-maatschappij'

,,Twitter moet worden verboden, vissers krijgen camera’s aan boord, onwelgevallige meningen worden door justitie aangepakt en zelfs een minister roept op tot censuur”, verslaggever Wierd Duk maakt zich grote zorgen over onze burgerlijke vrijheden. ,,Wie nu nog niet ziet dat we terecht komen in een controlemaatschappij is blind”, zegt Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. ,,Zo meteen krijgen we overheidscamera’s in onze huizen om te monitoren of we ons wel correct gedragen.” Duk sprak de Belgische auteur Rik Torfs die de tijdgeest aanklaagt. ,, Volgens Torfs bepalen emotie en slachtofferschap onze tijd. De rede verliest het in het debat van de emotie. Je ziet het op alle belangrijke thema’s: immigratie, klimaat, gender, Oekraïne: rationele argumenten doen er niet toe.”

Ook in de podcast: heeft Leon de Winter gelijk als hij wijst op de rol van het Westen in het conflict in Oekraïne? Duk: ,,Poetin waarschuwde al sinds 2007 en eerder: treed niet binnen onze geopolitieke invloedssfeer. Daar heeft het Westen niet naar geluisterd.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'Terechte twijfels over pandemiewet'

Verslaggever Wierd Duk plaatst in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd vraagtekens bij de zogeheten pandemiewet. ,,Die maakt het mogelijk om in het geval van een nieuwe pandemische noodsituatie nagenoeg alle coronamaatregelen weer van stal te halen”, aldus Duk. ,,Maar daarvan is helemaal niet gebleken dat ze effectief waren. Bovendien betekent dit een enorme inbreuk op de rechten van individuele burgers.”

Steeds meer BN’ers bekeren zich tot het klimaatactivisme. Duk: ,,Als ik interviews met hen lees, bekruipt mij de gedachte: waar halen jullie in vredesnaam je informatie vandaan? Ze zitten opgesloten in een apocalyptische klimaatbubbel.”

Verder in de podcast: de ‘Russia collusion’ was een hoax, die ook door Nederlandse media gretig werd verspreid. Duk: ,,Maar van reflectie op die berichtgeving zie ik nu weinig terug.” En: een gezin van asielzoekers dat een huis weigert krijgt gelijk van de rechter. Duk: ,,Wat voor boodschap geef je hiermee af naar Nederlanders, die soms jarenlang wachten op een woning."

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'Ja, ook anti-blank racisme bestaat'

Geweldsincidenten waarbij gekleurde daders hun blanke slachtoffers slaan en schoppen roepen enorm veel woede op, zegt verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. ,,De suggestie wordt gewekt dat het hier om anti-blank racisme gaat, maar wees voorzichtig met die conclusie: niet in alle gevallen hoeft dit het geval te zijn.” Er is vooral een probleem met excessief geweld door steeds jonger wordende daders, constateert Duk. ,,Daar moeten politiek, media en samenleving op een eerlijke manier op kunnen reageren.”

Verder in de podcast: de massale immigratie legt een enorme druk op de samenleving. Hoogleraar Ruud Koopmans schreef een richtinggevend boek: De Asielloterij. Duk: ,,Conclusie: het huidige Europese asielsysteem is failliet en bevoordeelt de sterkeren, die vaak geen recht hebben op een verblijfsstatus.”

En: bij de NPO krijgt een oproep tot geweld tegen cruciale infrastructuur voor de energievoorziening applaus. Duk: ,,Dat is het faciliteren van terreur, ongelooflijk dat niemand ingreep.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Jammerlijke politisering van Nationale Dodenherdenking’

De Nationale Dodenherdenking is gekaapt door ‘progressieve’ krachten, die het liefst alle leed ter wereld zouden herdenken op 4 mei, zegt Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. „Waarom kan de aandacht niet liggen bij uitsluitend de slachtoffers van de Holocaust en WWII?” Met de komst van de Oekraïense president Zelenski op deze dag wordt de aandacht nóg meer afgeleid van de oorspronkelijke aanleiding, vindt Duk. Verder in de podcast: Jordan Peterson was in Nederland. Duk was erbij en verbaast zich over de onwetendheid van Petersons critici, die hem een ‘wegbereider van Breivik’ noemen. „Terwijl Peterson juist veel hoop en troost biedt aan jongeren die op zoek zijn naar een moreel kader.

En: bedrijven die zich inlaten met de woke-ideologie worden door hun klanten fors afgestraft. Duk: „Zoals Donald Trump al zei: go woke, go broke.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'Straks krijgen we elke avond het D66-partijprogramma voorgeschoteld'

Veel te doen rond het mogelijke cancellen van Ongehoord Nederland. ,,Natuurlijk schiet die omroep journalistiek tekort”, zegt Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. ,,Maar de neiging tot verbieden is tegenwoordig zo sterk, straks krijgen we avond na avond het partijprogramma van D66 voorgeschoteld omdat niemand nog een afwijkende mening durft te ventileren.”

Verder in de podcast: het leven wordt nóg duurder doordat de kostbare groene plannen van Timmermans en Jetten moeten worden doorgedrukt, en er komen maar liefst dertigduizend windmolens bij in de Noordzee. Duk: ,,Verschrikkelijk, de doorsnee burger gaat failliet en het Nederlandse landschap wordt door die monsters compleet geruïneerd.”

En nog even over de casus De Mos. Duk: ,,Het OM laadt steeds vaker de verdenking op zich, zich door de politiek te laten misbruiken.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'Gewone man is geldautomaat van de overheid'

Maar liefst drie kwart van de 16 duizend mensen die reageerden op de vraag van verslaggever Wierd Duk op Twitter of zij zouden willen emigreren uit Nederland antwoordden met: ja. ,,Na twaalf jaar Rutte voelen zoveel mensen zich in dit land niet meer thuis”, zegt Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. ,,Dat blijkt ook uit het enorme gebrek aan vertrouwen in de politiek. Er is geen samenhang meer en de gewone man is de geldautomaat van een steeds dwingender overheid geworden.”

Verder in de podcast: voormalig NOS-directeur Bauke Geersing hekelt de media, die volgens hem veel te veel aanschurken tegen de zittende macht. En: de AIVD ziet een bedreiging in anti-systeemdenkers ,,maar bij extreem-linkse groepen zien ze vooral flower power hippies”, zegt Duk.

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'Taal is belangrijk wapen in de cultuuroorlog'

Verander de taal en je verandert de psyche van mensen, zegt Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. ,,Kijk naar het voorstel om de termen jongen en meisje te schrappen op scholen”, zegt Duk. ,,Het maakt de geesten van kinderen rijp voor allerlei obscurantistische opvattingen en het ontkennen van de biologie.” Steeds meer feministen verzetten zich tegen die aanslag op de taal en tegen de opvatting van radicale transgenderactivisten dat ‘vrouw’ zijn een gevoel is en niet een biologisch feit. Duk sprak met Lydia Daniël, een donkere vrouw met Eritrese wortels, die lang de anonimiteit verkoos maar zich nu wil uitspreken tegen, wat zij noemt, de terreur van de ‘gendergekte’.

Ook in de podcast: de instroom van asielzoekers loopt volledig uit de klauwen. Duk: ,,En het is niet rijklinks dat hiervan de dupe wordt, maar de mensen in de arme wijken: autochtoon en allochtoon. Zij krijgen, zoals altijd, de problemen van de massa-immigratie op hun bord.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'Radicaal activisme werkt enorm polariserend'

Rafi Blom (43) werd geboren op Haïti en geadopteerd door een christelijk Nederlands gezin. Hoe kijkt deze ‘vrouw van kleur’ naar het debat in Nederland over racisme, het slavernijverleden, ‘dekolonisering’? In een speciale aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk praat verslaggever Wierd Duk met de uitgesproken Rafi Blom, moeder en getrouwd met een blanke Nederlandse man, die zichzelf niet herkent in het radicale activisme van groeperingen als BIJ1 en Black Lives Matter.

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Zorgelijk fenomeen: radicale transgenders dreigen met geweld’

In de VS zou een ‘genocide’ plaatshebben op transgenders. Reden voor radicale activisten om de wapens op te nemen, zoals recent op een school in Nashville. Wierd Duk buigt zich over deze ontwikkeling in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. „Transgenders dreigen daar letterlijk met massamoord op kritische vrouwen.”

Verder in de podcast: waarom mag komiek Jandino niet gewoon zeggen wat hij vindt, ook al zijn z’n ideeën mallotig? En: in Overijssel vechten kanaalbewoners al jaren een strijd uit met de provinciale overheid wegens schade aan hun huizen. Duk ging er kijken: „Daar wordt pas goed duidelijk hoezeer de overheid op afstand is komen te staan van de burger. De kloof is er zo breed als het kanaal.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'In Nederland heerst dédain jegens conservatieven'

Conservatieven hebben het niet gemakkelijk in Nederland, constateert verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. ,,Het progressief-liberale wereldbeeld is hier dominant en wordt door de gevestigde orde gezien als vanzelfsprekend en absoluut”. Dit laatste blijkt ondermeer uit de reacties vol dédain op de verkiezingsoverwinning van BBB. ,,Bij de NPO klinken zogenaamd satirische vergelijkingen met de Joodse Raad en de roep om een dictator, die alsnog Caroline van de Plas aan de kant zou moeten schuiven.”

Ook een op hoge toon gevoerd ‘debat’ over seksuele voorlichting op basisscholen ziet Duk als signaal dat conservatieve opvattingen gelden als ‘verdacht’. ,,Als je alleen al oppert dat voorlichting vooral een taak is van de ouders en niet van leerkrachten, word je weggezet als een halve nazi.” De poging tot cancelen van musicoloog Kees Vlaardingerbroek past in hetzelfde patroon. Duk: ,,Over hem werd een smaadtekst gepubliceerd, die gretig werd verspreid door mensen van naam en faam uit media en cultuur.” Verder in de podcast: wat deed Xi Jinping in Moskou?

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Boze burger heeft nu lucht’

De monsteroverwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) geeft lucht aan een gepolariseerde samenleving, zegt verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. „De bezorgde burgers hebben nu een politieke uitlaatklep. De gevestigde orde, die een radicaal D66-beleid voorstaat, móet nu wel luisteren naar krachten die matiging eisen.” BBB-leider Van der Plas vertegenwoordigt de typisch Nederlandse nuchterheid waar veel kiezers zich bij thuis voelen, aldus Duk. „De uil van Baudet werd ingeruild voor de koe van BBB.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Er broeit iets onder de kiezers’

Verslaggever Wierd Duk viel, reizend door Nederland, de enorme hoeveelheid omgekeerde vlaggen op. ,,Het zijn er zelfs meer dan enige tijd geleden. Met ertussen verkiezingsborden van BBB. Er broeit iets, zo lijkt het.” Duk was in Zuid-Afrika en sprak er met Afrikaner Boeren, die zich zorgen maken over de toekomst van hun land. ,,Is het toeval dat een Nederlands muzikaal gezelschap een Afrikaner lied over de zorgen van die gemeenschap vertaalde naar de situatie in ons land?”

Verder: D66 en andere ‘middenpartijen’ klagen over de ‘ondermijning van de rechtsstaat’ maar ze doen niks tegen opruiende elementen in eigen kring. En: streektalen zijn bezig aan een opmars in de kunsten.

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Flirten met geweld is bij GroenLinks traditie’

Een jaar na de Russische inval in Oekraïne zijn onderhandelingen nog altijd ver weg, zegt Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. ,,Beide partijen willen niet opgeven, ook de VS willen dat Kiev doordrukt. Dit kan nog wel eens lang gaan duren”, constateert Duk.

Verder in de podcast: het flirten met geweld kent bij GroenLinks een lange traditie. Ook nu is er ophef omdat een GroenLinks-Kamerlid aanwezig zou zijn bij een debat over de vraag of geweld is gerechtvaardigd als het om het klimaat gaat. Duk: ,,Vergeet niet, ook Volkert kwam uit deze kringen.”

Ook in de podcast: activistische rechters verbieden de uitzetting van illegale asielzoekers. En: hoe de voormalige baas van de NPO hopeloos faalde als D66-wethouder in Amsterdam.

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Huilende politici wegens andere mening: hoe dan?’

In Arnhem verlieten linkse raadsleden deze week de raadszaal omdat een FvD-woordvoerder kritiek uitte op de genderideologie. „Een enkeling zou zelfs hebben gehuild, volgens De Gelderlander”, zegt een verbaasde Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. „Dat is toch wel heel erg kras, dat je moet huilen en het debat letterlijk ontvlucht omdat je wordt geconfronteerd met een andere mening. „Is er misschien een pampergeneratie van snel gekwetste sneeuwvlokjes opgegroeid in Nederland?”

Ook in de podcast: D66 Den Haag wil elektrische auto’s voorrang geven op een druk bereden traject. Duk: „Letterlijk laat D66 hier zien de partij van rijklinks te zijn: die tokkies in hun dieselbakken mogen op de rechterrijstrook gaan stinken in de file.” En: opstand in het Oldambt, waar de lokale bestuurselite door honderden boze burgers ervan wordt beticht de belangen van de dorpsbevolking te verkwanselen.

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Nederland tandeloos bij asielaanpak’

De voortdurende asielinstroom dreigt de Nederlandse samenleving te ondermijnen, maar premier Rutte is tandeloos in Europa, zegt verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. ,,VVD en CDA willen wel een strengere aanpak, maar CU en D66 liggen dwars. Voor D66 is kennelijk de hele wereld welkom en voor de CU geldt naastenliefde vooral voor vreemdelingen.”

Verder in de podcast: John Cleese is al 83. Maar de hoogbejaarde komiek keert terug met Fawlty Towers. Duk kijkt ernaar uit: ,,Cleese gaat hopelijk allemaal politiek incorrecte grappen maken. Ik verheug mij zeer op de reacties van de woke-strijders.”

En: wie blies de Nordstream-pijpleiding op? Onderzoeksjournalist Seymour Hersh weet het antwoord: de Amerikanen. Duk: ,,De VS hebben wel een duidelijk motief.” Verder: waarom krijgt een boek over Nederland Wokeland een disclaimer mee van de internet-boekverkoper?

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Kaag dreunde haar halve cv op’

Sigrid Kaag is niet gediend van kritiek, constateert verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. ,,In een debatje met de PVV vond zij het ter verdediging nodig om haar halve cv op te dreunen, tot en met ‘Ik heb een oorlog voorkomen tussen Libanon en Israël’. Dat is toch wel hilarisch als een minister zoiets doet.” Het is verkiezingstijd dus pleit de VVD voor een strenger asielbeleid. Duk: ,,Na de verkiezingen komt daar dan weer niets van terecht. Maar de VVD stijgt in de peilingen, dus kennelijk slaat de retoriek aan.”

Verder in de podcast: wat doet het met ouders als kun kind gedwongen uit huis wordt geplaatst? Duk: ,,Ik blijf het enorm heikel vinden dat de staat zoiets mág. Het is zeker in bepaalde gevallen noodzakelijk, maar willekeur ligt op de loer.”

En: Trap niet in de val dat Vladimir Poetin een rechtvaardige zaak zou verdedigen. ,,Hij vertegenwoordigt de oude KGB: het kwaad.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'Duitse tanks terug op oud slagveld'

Duitse tanks die worden ingezet tegen Russische troepen: het zal voor veel Russen een bevestiging zijn van hun gelijk, zegt Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. ,,Voor Poetin is de inzet van Leopards, bemand door Oekraïners, eenvoudig te framen als een herhaling van de Tweede Wereldoorlog, toen Oekraïense nationalisten meevochten met de nazi’s.” Dat de onervaren Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Baerbock, openlijk zegt: ‘Wij zijn in oorlog met Rusland’ begrijpt Duk niet. ,,Waarom doet Europa er niet alles aan om dit conflict behalve met wapens ook via onderhandelingen te beslechten?”

Verder in de podcast: een sociale wetenschapper aan de UvA ligt onder zwaar vuur omdat hij er meningen op nahoudt die de woke-gemeenschap onwelgevallig zijn. Duk: ,,Woke is een sekte, afvalligen worden rücksichtlos uitgestoten.”

En: de oversterfte blijft hoog. ,,Waarom wordt er zo agressief gereageerd op de vraag of er een verband bestaat tussen de oversterfte en de mRNA-vaccins?”, vraagt Duk zich af. ,,Ga het eindelijk onderzoeken. Nu wordt de indruk gewekt dat Big Pharma en onze overheden iets hebben te verbergen.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'D66 maakt nette conservatieven verdacht'

D66 heeft de aanval geopend op het conservatieve deel van de bevolking, zegt verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. ,,Het Kamerlid Hammelburg suggereerde in een filmpje dat conservatieven de burgerrechten van homoseksuelen en andere minderheden, waaronder gehandicapten, willen inperken”, zegt Duk. ,,Hij bedoelde ‘antidemocraten’, maar dat zei hij niet.” Duk vindt dit een gevaarlijke ontwikkeling. ,,In combinatie met de oproep van Sigrid Kaag om ten strijde te trekken tegen ‘extreemrechts’ heeft het er alle schijn van dat D66 ook nette conservatieven, die voorheen onderdak vonden bij bijvoorbeeld het CDA en de VVD, in de verdachte hoek drukt. Opmerkelijk toch hoezeer D66 radicaliseert.”

Verder in de podcast: waarom vindt het kabinet het nodig om zo’n zware delegatie af te vaardigen naar het WEF in Davos, terwijl andere landen juist geen toppolitici meer sturen?

En: de Duitse worsteling met de bewapening van Oekraïne. Duk: ,,Duitsland wordt gemangeld tussen aan de ene kant de VS, het UK, Polen en de Baltische staten en aan andere kant hun oorlogsschuld en Duitslands historische hang naar goede betrekkingen met Moskou.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Openlijk antisemitisme bij publieke omroep’

„Waarom wordt de staat Israël erbij gesleept als er een gesprek wordt gevoerd over Iran?”, vraagt verslaggever Wierd Duk zich af in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. Op1-presentatoren stelden het Israëlische ‘apartheidsregime’ (hun woorden) gelijk aan de moorddadige theocratie Iran. Duk: ,,Dat dit mogelijk is, en dat zoveel mensen deze vergelijking rechtvaardigen, is echt schokkend.”

Verder in de podcast: overheid en organisaties als Sire spreken de burgers steeds vaker toe als kleuters. Nu weer in een anti-polarisatie campagne. Duk: ,,Hier zie je de gevolgen van de psychologisering van de samenleving: „Mensen moeten per se worden beschermd tegen als kwetsend ervaren situaties.”

En: in Oekraïne gaat het niet alleen om een strijd tussen democratie en dictatuur, maar vooral ook woedt er een oorlog om grondstoffen. Duk: ,,Oekraïne beschikt over enorme voorraden aan grondstoffen die essentieel zijn voor de westerse transitie naar duurzame energie. Met name in de Donbas. Zowel het Westen als Rusland wil de toegang daartoe veilig stellen.”

En: hoe een noodlottig auto-ongeluk de aandacht vestigt op onveilige N-wegen.

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Duitse politieke correctheid brokkelt af’

Na de aanslagen op politiepersoneel en hulpdiensten in Duitsland tijdens oudejaarsnacht lijkt een taboe te worden doorbroken: journalisten én politici benoemen inmiddels de achtergrond van de daders: meest jongemannen met een ‘Migrationshintergurnd’. ,,Die culturele factor erbij te slepen was tot nog toe not done”, zegt verslaggever Wierd Duk in de eerste aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk in 2023. ,,Maar nu wordt dit agressieve optreden omschreven als een signaal dat met de integratie van deze jongeren iets helemaal mis is gegaan. Het leek ook wel een straatoorlog die woedde in Duitse steden. Dat dit taboe afbrokkelt is goed, anders wordt die problematiek nooit opgelost.”

Verder in de podcast: de polariserende overheidscampagne tegen discriminatie op de woningmarkt. Het uitblijven van een degelijk onderzoek naar de redenen voor de aanhoudende oversterfte. En: bewoners van rivierenland komen in het geweer tegen geplande dijkverzwaringen.

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

’Hoge mate van intolerantie tegen afwijkende standpunten is angstaanjagend’

De eindejaarspodcast van Het Land van Wierd Duk, met als speciale gast hoogleraar financiële geografie en columnist Ewald Engelen, behandelt vooral de pogingen tot inperking van de vrijheid van meningsuiting. Engelen: ,,Er is niet of nauwelijks meer een open publiek debat mogelijk over allerlei belangrijke kwesties: de steun aan Oekraïne bijvoorbeeld, de zin en onzin van de sancties, de coronamaatregelen, de vaccinaties en eerder al: de euro, de Europese integratie, allerlei andere thema’s. Er is over het publieke debat in Nederland een pensée unique – een opinie-monopolie - uitgeroepen, met allerlei verboden wat er gezegd mág worden en allerlei geboden wat er gezegd móet worden. Dat is een nare en angstaanjagende ervaring.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Polarisatie afgelopen jaren alleen maar toegenomen’

Vijf jaar geleden begon verslaggever Wierd Duk met zijn wekelijkse rubriek In Nederland voor De Telegraaf. „Wat zich destijds aankondigde – een cultuuroorlog – is sindsdien alleen maar in hevigheid toegenomen”, zegt Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. „De polarisatie is veel te groot. Het wordt tijd dat een ander deel van Nederland zich gehoord gaat voelen door de politiek en bestuursverantwoordelijkheid krijgt.”

Eén van die splijtende thema’s is de nationale omgang met het slavernijverleden. Duk vindt excuses van de staat op zijn plaats, ‘maar dan komt van die activisten onmiddellijk de eis van miljarden aan herstelbetalingen daar achteraan. Zo duw je goedwillende Nederlanders nog verder van je af’.

Verder in de podcast: corruptie in de EU en inwoners van Almere-Poort verzetten zich tegen de komst van een wooncomplex voor drugsverslaafden.

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Verbijsterende stilte na onthullende Twitter Files’

Twitter censureerde materiaal dat onwelgevallig was voor de Amerikaanse Democraten, blijkt uit de Twitter Files. „En nu zwijgen de meeste media over dit schandaal”, zegt verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. „Dat de journalistiek het zo laat afweten: ik begrijp het niet.” Verder in de podcast: wie zijn de Reichsbürger? En: hoe kan het kabinet een uitspraak van de Kamer over de Europese digitale identiteit domweg naast zich neerleggen? Duk: „Terecht is de oppositie hier woedend over.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Hoezo mogen wij onze helden niet meer zo noemen?’

Cultuurrelativisten plaatsen vraagtekens bij elke prestatie van de westerse samenlevingen, en nu ook bij die van oorlogshelden. Verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk: „Verzetshelden mogen niet langer zo worden genoemd, want ‘het waren ook maar mensen met al hun tekortkomingen', vindt het Verzetsmuseum. Kennelijk is iedere westerling altijd schuldig en een dader, ook al voldoet een verzetsheld aan de hoogste morele normen.”

Verder in de podcast: de rellen rond de Marokkaanse winst op het WK. Racisme aan het Britse koninklijk hof? En: hoe is het met Jenny Douwes en de blokkeerfriezen.

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Noordelingen extremisten? Zij zien overheid als radicaal’

Volgens een onderzoeksrapport neemt het ‘anti-overheids extremisme’ in Noord-Nederland toe. Verslaggever Wierd Duk las het – flinterdunne- rapport. ,,Het gooit allerlei mensen op één hoop”, aldus Duk. ,,Van extreemrechtse kaalkoppen tot de Blokkeerfriezen. Dat is wel bezwaarlijk.” Duk kreeg een telefoontje van een inwoner van het gaswinningsgebied, die verontwaardigd op de publicatie reageerde: ,,Niet wij zijn hier de extremisten, maar de overheid.”

Verder in de podcast: Duk sprak met ‘mensen van kleur’ die zich niet herkennen in de radicale activisten die pleiten voor herstelbetalingen wegens het nationale slavernijverleden. ,,De stem van deze mensen wordt zo weinig gehoord, maar ze zijn met velen en zij lijken degenen die echt voor verbinding kunnen zorgen”, aldus Duk.

En: groeit er een generatie woke-weke studenten op? Duk: ,,Veel jongeren zijn niet gewend aan tegenspraak en kunnen nauwelijks omgaan met kritiek. Maar hen wordt ook aangeleerd dat elke vorm van hiërarchie een uitdrukking is van een machtsrelatie, die zij niet hoeven te accepteren.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Kan de kloof nog worden gedicht?’

Volgens oud-burgemeester Bert Blase is het 5 voor 12. Als de ‘zittende macht’ het tegengeluid in de samenleving blijft negeren, kan een clash niet uitblijven, zei Blase tegen verslaggever Wierd Duk, die het interview aanhaalt in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. „Blase heeft nog hoop dat de kloof overbrugd kan worden, bijvoorbeeld wanneer Pieter Omtzigt een eigen partij zou opzetten, maar ik ben pessimistischer en vrees dat we zullen blijven aanmodderen”, zegt Duk.

Verder in de podcast: Duk constateert dat de leugens van de Oekraïense president Zelenski over de herkomst van de raket die neerkwam in Polen, tegen hem werken. „In de westerse wereld ontstaat irritatie over zijn optreden, uitgerekend nu Oekraïne en ook wij een zware winter tegemoet gaan.” En: vrouwen die de aanblik van rokende, blanke mannen op een schilderij niet verdragen, zoals een gezelschap aan de universiteit Leiden duidelijk maakte, hebben volgens Duk in de academische wereld niks te zoeken. „Blanke mannen zijn voor deze activisten per definitie schuldig aan onderdrukking en andere vormen van agressie. Terwijl in mijn ogen juist het laten weghalen van zo’n schilderij een daad van agressie is.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'Opmerkelijke verbroedering tussen Forum en islam'

In een lang gesprek tussen vlogger Salaheddine Benchikhi en Thierry Baudet werd recent duidelijk dat westerse conservatieven en moslims veel waarden delen. Ook Baudet lijkt dit in te zien, gezien de welwillender houding die hij inmiddels inneemt jegens de islam. ,,Deze toenadering is al langer gaande”, zegt verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’. ,,Het gaat om meer trouwens, zo bleken tijdens de corona-pandemie veel moslims het wantrouwen van FvD jegens de overheidsmaatregelen en de media te delen. Die mensen stemmen ook niet zelden op Forum.“

Verder in de podcast: klimaatridders blijken soms zelf de grootste vervuilers. Verslaggever Marcel Vink schuift aan en legt de hypocrisie van sommige klimaatactivisten bloot. ,,Ze hebben vaak een footprint waar een gemiddelde Nederlander nooit aan toekomt.”

En: long-Covid trekt nog altijd diepe sporen in de samenleving. Duk ging op bezoek bij een patiënte, die worstelt met het syndroom, in een tijd dat ook plotseling haar vader overleed.

Verder: trekken de Russen zich terug uit Cherson? Duk: “Als dit gebeurt kan het een kantelpunt worden in de oorlog, de Oekraïners kunnen zich dan zelfs richten op de herovering van de Krim.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Slachtoffers IS-bruiden verdienen meer aandacht’

Het terughalen van IS-bruiden is formeel-juridisch misschien verstandig, maar een groot deel van de samenleving zal het als onrechtvaardig beschouwen als de vrouwen er met een lichte straf vanaf komen, zegt verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. „Het is ook zo vreemd dat hun slachtoffers, de Jezidi’s vooral, zo weinig aandacht krijgen, terwijl die terreurvrouwen tot in tv-programma’s mogen verschijnen waar ze vol egards worden behandeld.”

Verder in de podcast: één man, activist Johan Vollenbroek, weet via de rechter het hele land telkens weer stil te leggen. Natuurlijk geeft slordige wetgeving Vollenbroek de munitie, zegt Duk: „Maar Vollenbroek maakt ook gretig gebruik van die kansen, met ruïneuze gevolgen voor heel erg veel burgers.”

Het afscheid van mevrouw Pelger, het gezicht van de opstand van de Rotterdamse Tweebosbuurt tegen de sloop, valt velen zwaar. Duk: „Mevrouw Pelger koos voor euthanasie en met haar sterft ook haar wijk. Hier had je een waarlijk multiculturele buurt, vol gemeenschapszin. Maar het Rotterdamse bestuur wil wijken met jongrijke professionals, in plaats van Rotterdammers in een Feyenoordshirt.”

En: allerlei links-liberale mensen kondigen met veel bombarie hun vertrek aan van Twitter, omdat ze niet bestand zijn tegen de - door de nieuwe eigenaar Elon Musk beloofde - uitbreiding van de vrijheid van meningsuiting. Duk: „Het oogt zo pathetisch, hoe ze met elkaar samenklonteren in een nieuwe ruimte, Mastodon, ‘zonder fascisten’, zoals Claudia de Breij het uitdrukte.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Stil van verdriet in land’

„Ik ben heel wat gewend maar ik viel toch even stil toen ik het verhaal optekende van de Urker visser Jan de Boer”, zegt verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. De boer vertelde over het familiebedrijf dat hij gedwongen door strikte wetgeving, peperdure gasolie en voortdurende aanvallen door milieuactivisten mogelijk moet opgeven. „Mensen als de boer zijn de ruggengraat van onze samenleving als die breekt mede omdat de overheid niet te hulp schiet mag je je als samenleving afvragen wat hier precies aan de hand is”, zegt Duk.

Verder in de podcast: wat bezielt Forum voor Democratie met het uiten van steeds radicaler wordende complottheorieën. Duk: „Ze zijn uit op chaos, Forum weet dat ze nooit een democratische meerderheid in de Tweede Kamer kunnen halen. En ze hopen profijt te halen uit onrust in de samenleving.”

Verder: de onmogelijke spagaat van woke-links dat stuitte op conservatieve opvattingen onder moslims over homoseksualiteit. Duk: „Woke zegt op te komen voor beide groepen, LHBTQI’ers en moslims maar nu staan die groepen recht tegenover elkaar. Dat wordt nog een hele klus om daar uit te komen.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'Waarom Polen en Balten zo'n belangrijke rol in Oekraïne-oorlog spelen'

In het onderzoeksrapport over de corona-aanpak krijgt de overheid scherpe kritiek. Met name in de communicatie ging veel mis en er vond nauwelijks reflectie plaats op de maatregelen. ,,Dom”, stelt verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het land van Wierd Duk, ,,Maatregelen als de lockdown en de schoolsluitingen hebben zo enorm veel wantrouwen gezaaid onder de bevolking. Het zou juist goed zijn als daar door beleidsmakers en media openlijk over werd gereflecteerd.” Duk ziet een patroon. ,,Over zoveel heikele thema’s zit het debat compleet op slot. Het is allemaal zwart/wit. Wie, zoals ik, voor vaccinatie pleitte zat in de zak van Hugo de Jonge. Wie genuanceerde bedenkingen plaatste bij de vaccinaties was een wappie. Zo komen we nooit tot elkaar.”

Verder in de podcast: de Turkse Groninger Kaan Özgök waarschuwt voor de opkomst van woke-islamisme in de polder. ,,Met twee behoofddoekte parlementariërs voor D66 en GL heeft de politieke islam zijn vlag geplant in de Tweede Kamer”, beweert Özgök. En over de oorlog in Oekraïne: waarom spelen de Polen en de Balten zo’n belangrijke rol in de steun aan Kiev en waaruit bestaan hun historische angsten voor Rusland?

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Steeds meer mensen verlaten regeltjessamenleving’

Of je ze nu ‘afgehaakten’ noemt, ‘wappies’ of anderszins, een groeiend aantal Nederlanders probeert zich te onttrekken aan ‘het systeem’, zegt verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. ,,Nu de inflatie toeslaat zie je her en der pogingen om zelfvoorzienend te worden: door alternatieve energiebronnen te gebruiken, goud of zilver aan te schaffen of in crypto’s te gaan en zelfs door te emigreren in een poging de Nederlandse regeltjesmaatschappij te ontvluchten”. Duk sprak voor zijn wekelijke reportage-pagina met een aantal van deze pioniers.

Verder in de podcast: Johan Remkes heeft de kloof tussen randstad en platteland benoemt en krijgt alleen al daarom lof. Duk: ,,Terwijl Remkes feitelijk vasthoudt aan de stikstofplannen van het kabinet, wordt hij alom geprezen. Zo groot is die intense Nederlandse behoefte aan consensus kennelijk. Het zit gewoon in ons DNA.” En over Rusland: beelden van aan muiterij grenzende ontevredenheid onder Russische reservisten doen denken aan eerdere soldatenopstanden in de Russische geschiedenis, aldus Duk: ,,Russische revoluties beginnen met rebellie in het leger.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Conservatieve revolte: politieke midden wordt weggevaagd’

De conservatieve opstand van burgers in Zweden en Italië kan ertoe leiden dat het politieke midden zichzelf opnieuw uitvindt, zegt verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de wekelijkse podcast Het Land van Wierd Duk. „Europese democratieën hebben – onder meer - conservatieve christendemocraten nodig, die tegenwicht bieden tegen de radicaal-linkse woke-gekte. Dat verzet komt nu uitsluitend van de (uiterst) rechtse flank. Geen wonder dat die partijen verkiezingen winnen en dat bijvoorbeeld het gezichtsloze CDA wordt weggevaagd.” Duk sprak met de Franse auteur Laure Mandeville, die in een nieuw boek de Europese ’conservatieve opstandelingen’ aan het woord laat en analyseert. „Zij ziet toekomst voor rechts-conservatieve partijen, die pleiten voor de natiestaat, voor minder EU, dichte grenzen en minder immigratie en die verder kritisch zijn op de rol van de islam en die níet met Vladimir Poetin heulen.”

Verder in de podcast: de sabotage van de Nordstream-pijpleidingen is een ‘onwaarschijnlijk serieuze terreurdaad’, vindt Duk. „Het is ongekend. Wie dit ook heeft gedaan: het geeft een belangrijk signaal af naar de tegenstander: wij zijn tot alles in staat.” Duk was in Bergen op Zoom, waar hij burgers en bestuurders zag worstelen met de komst van tientallen statushouders. „Het Rijk dumpt die mensen naar de gemeentes en die mogen het verder uitzoeken”, aldus Duk. „Veel wethouders zitten met de handen in het haar. Zo ook in Bergen op Zoom.”

‘Pas op een overheid die jouw geld controleert!’

Bepaalt de overheid straks wat wij met ons geld mogen doen? Met de invoering van de digi-euro kunnen overheden vergaande zeggenschap krijgen over ons betalingsverkeer, zegt verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. Duk sprak met SP-Kamerlid Mahir Alkaya die een boek schreef over de gevaren van overheidscontrole op onze betalingen. Hij waarschuwt voor de komst – ’99 procent zeker’- van de digitale euro, uitgegeven door de ECB. „Die kan zo worden geprogrammeerd dat de overheid bepaalt waar jij je geld aan mag uitgeven: geen tabak of cola, alleen basisvoorzieningen. Dat is een ware dystopie.”

Verder in de podcast: wat wil Vladimir Poetin bereiken met zijn gedeeltelijke mobilisatie? En: Baudet wijst telkens op het gevaar van het cultuurmarxisme en jaagt het kabinet ermee uit de banken. Duk: „Ergerlijk dat belangrijke thema’s - zoals de vraag waarom links bijna al onze instituties beheerst - ondersneeuwen in obscure complotten en theatrale reacties. Zij verdienen het om fundamenteel besproken te worden in de Kamer.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

’Is Zweden de ommekeer?’

Zweden gold lang als een multicultureel paradijs, maar de werkelijkheid haalde de goede bedoelingen in: bendeoorlogen teisteren de grote steden en de kiezers stemden voor een rechtse coalitie die belooft paal en perk te stellen aan etnische criminaliteit. „Zweden zal ongetwijfeld een voorbeeld zijn voor meer Europese landen”, zegt verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. „Ook elders zie je de onvrede over de gevolgen van de massa-immigratie toenemen.”

Verder in de podcast: Ursula von der Leyen en andere eurofielen grijpen de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de energiecrisis aan om de EU meer macht toe te bedelen en om de energietransitie te versnellen. „Wat een opportunisme”, vindt Duk. „Von der Leyen heeft niet eens een eigen mandaat van de Europese kiezers.” En: criminoloog Hans Werdmöller volgde decennialang een groep van veertig Marokkaanse jongens die in de criminaliteit verzeild raakten. Hij kreeg veel kritiek omdat hij een etnisch-culturele factor benoemde in zijn analyses van de mocro-criminaliteit. In een nieuw boek portretteert Werdmöller twintig van zijn ‘mocro’s’.

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Hoelang houdt Europa de sancties vol?’

Wie beweegt het eerste: de Europese bevolkingen die ernstig hebben te lijden onder de energiecrisis of Vladimir Poetin? In Duitsland woedt een hevig debat over het nut van de sancties tegen Rusland. Nu blijkt dat die vooral Europeanen treffen en veel minder het Kremlin, vertelt Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. „Als de sancties op deze manier blijven voortbestaan, zal Duitsland volgens een prominente Duitse politica met 20-30% verarmen. Dat betekent een gedeeltelijke de-industrialisatie. Hoelang kunnen de Duitsers dit volhouden?”

Verder in de podcast: steeds meer mensen verlaten de Randstad voor een bestaan op het platteland. Wierd Duk was in het huiskamercafé in Westerwijtwerd waar twee Amsterdammers sinds deze zomer de scepter zwaaien. „Zij kozen voor een rustig bestaan, omdat ze vonden dat Amsterdam zo langzamerhand is veranderd in een toeristenkermis.” Een Ierse docent werd gearresteerd omdat hij weigert te erkennen dat er meer geslachten zouden bestaan dan alleen man en vrouw. En oud-NPO-coryfee Shula Rijxman blundert als wethouder van D66 in Amsterdam: „Hier zie je hoe de baantjescarrousel kan ontsporen.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'Dit wordt voor veel mensen een harde winter'

Heel veel Nederlanders komen deze winter in de problemen wegens de hoge energierekening. In een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk waarschuwt verslaggever Wierd Duk voor massale verpaupering ‘niet alleen van de onderkant van de samenleving, maar van een veel groter deel van de burgers’. Duk sprak met mensen op wie grote uitgaves afkomen. ,,Die zijn soms helemaal niet in staat om dat soort bedragen op te brengen.”

Verder in de podcast: waarom het zo idioot is dat de woke-cancel brigades nu ook Winnetou willen verbieden. En: de Op1 show vanuit Ter Apel lokte van links tot rechts kritiek uit. ,,Onsmakelijk.” Michail Gorbatsjov is dood. ,,Een groot staatsman”, oordeelt Duk, die lang in de voormalige Sovjet-Unie werkte. ,,Hij was vooral heel moedig.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

Jasper heeft spijt van ‘transitie’: ‘Kwam voort uit zelfhaat’

In een extra aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk waarschuwt ‘Jasper’ voor de gevolgen van de aangepaste transgenderwet. Jasper ging zelf ‘in transitie’ rond zijn 19e omdat hij zich vrouw voelde, maar besloot uiteindelijk toch om als man verder te leven. In Jaspers ogen gaat onze samenleving veel te lichtvaardig om met ‘genderdysforie’. ,,De aangepaste transgenderwet maakt het mogelijk dat je van geslacht verandert als je je anders ‘voelt’, zonder onderbouwing van een deskundige.” Met name jonge meisjes melden zich steeds vaker bij genderklinieken met de wens om een geslachtsverandering te ondergaan. Jasper spreekt als ervaringsdeskundige: ,,Onderzoek eerst of er andere redenen zijn voordat je operaties laat uitvoeren die jouw lichaam voor altijd verminken.” Een openhartig gesprek.

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Stop met moraliseren in asieldebat’

Kunnen we de asielcrisis nog oplossen? „Ik zie geen begin van een aanzet tot een oplossing”, zegt verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de wekelijkse podcast Het Land van Wierd Duk. Volgens Duk voert in het debat over de immigratie emotie de boventoon „terwijl we de analyse zouden moeten maken: hoe komt het dat Nederland door asielzoekers wordt overstroomd, waar andere landen veel meer controle hebben over hun grenzen? En wat gaan we daaraan doen?”

Verder in de podcast: D66-kiezers aan het woord. Welke sterke punten herkennen aanhangers van D66 in Sigrid Kaag en waarom haken zoveel andere D66-kiezers inmiddels af. Ook: Rusland viel zes maanden geleden Oekraïne binnen: hoe is de situatie aan het front? En: wat of wie zit er achter de moord op de Russische journalist Darja Doegina? Duk: „Ik leerde het werk van haar vader Aleksandr Doegin 25 jaar geleden kennen, bizar dat zijn ideeën vanuit de obscuriteit zo prominent zijn geworden.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

Duk en Veelo: ‘Centrumrechts moet een alternatieve coalitie mogelijk maken’

Journalist, columnist, podcastmaker en schrijver Roderick Veelo is te gast in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. Veelo bracht recent een bundeling uit van zijn columns voor onder meer De Telegraaf onder de titel ‘De schijn regeert’. Met verslaggever Wierd Duk neemt de auteur de actualiteit door, met als centraal thema het falende asielbeleid van het kabinet-Rutte. Verder gaan de twee in op de verandering van de transgenderwet, waar steeds meer kritische vragen over worden gesteld en Veelo beantwoordt vragen die hem via sociale media zijn gesteld.

Nooit meer een aflevering van Het Land van Wierd Duk missen? Abonneer je gratis via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Land schreeuwt om leiding’

Weer een nieuw seizoen van de podcast Het Land van Wierd Duk! Nederland staat aan de vooravond van een mogelijke armoedeval van de middenklasse, maar politieke leiding is in geen velden of wegen te bekennen. „Waar is het gevoel van urgentie bij de regering, de empathie met burgers – hun kiezers - die het heel moeilijk gaan krijgen?”, vraagt de Telegraafverslaggever zich af.

Stikstof, klimaat, energie, inflatie: allemaal probleemdossiers die tezamen zorgen voor een polycrisis. De oprichters van een nieuwe denktank willen bijdragen aan de oplossingen. Duk sprak met hen: „Volgens hen is dit ‘D66-kabinet’ geradicaliseerd en polariserend, zij willen een terugkeer naar nuchterheid en gezond verstand, naar een politiek van het midden.”

Verder in de podcast: woke-programmamaker Tim den Besten moest voor een radio-tribunaal verschijnen waar hij zich huilend verontschuldigde voor een totaal onschuldig grapje. Duk: „Bizar. De revolutie eet z’n eigen kinderen.” En: jubelend reageerden sommigen op een aanval van Oekraïne op een Russische basis op de Krim. Duk: „Natuurlijk is Rusland de agressor, maar waarom pleit bijna niemand meer voor onderhandelingen? Er zijn al honderdduizenden mensen gedood. Die oorlog moet stoppen.”

Nooit meer een aflevering van Het Land van Wierd Duk missen? Abonneer je via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Niet eerder was burgerlijke onvrede zo zichtbaar’

Het enorme aantal omgekeerde driekleuren in Nederlandse dorpen – en steden – is een duidelijk signaal: het kabinet heeft een probleem, zegt Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. Duk ging op bezoek in de Krimpenerwaard waar plattelandsbewoners hun zorgen uiten over de teloorgang van hun wereld, mede als gevolg van de stikstofplannen van het kabinet. „In Nederland bedrijven hoogopgeleiden politiek voor hoogopgeleiden”, zegt Duk. „De praktisch geschoolden, zoals ook de boeren, herkennen zich vaak totaal niet in het gevoerde beleid.”

Verder in de podcast: Amerikaanse commentatoren hekelen de slappe houding van Frankrijk en Duitsland jegens Poetin. Duk sprak onder andere oud-schaakkampioen Garri Kasparov – inmiddels overigens Kroatisch staatsburger - die ervan overtuigd is dat het Westen samen met de Oekraïners aan Vladimir Poetin een definitieve klap kan uitdelen. Duk: „Het risico van een Russische reactie met een kernbom neemt Kasparov niet serieus.” En: een basisschool die jongens ‘mensen met een penis’ noemt. Duk: „De seksualisering van kleine kinderen kent kennelijk geen grenzen.”

‘Eco-strijd tegen vleesboeren is ideologisch’

Met verslaggever Marcel Vink bespreken Wierd Duk en Robbert Ophorst de boerenprotesten. Vink was in Leeuwarden en zag dat het protest deels wordt gekaapt door anti-overheidsdemonstranten, die ook tijdens de coronaperiode actief waren. „De boeren zijn nu de frontsoldaten in het conflict tussen de grondgebonden somewheres en de welvarende anywheres, die de rest van de samenleving het liefst een veganistische levensstijl willen opdringen”, zegt Wierd Duk. Duk ziet vooralsnog weinig toenadering van beide kanten. „Als straks ook de middenklasse zich gaat roeren omdat ze het wegens de inflatie niet meer kunnen rooien, ben ik benieuwd wat dit politiek gaat betekenen.”

Verder in de podcast: wat is nou typisch Nederlands? In Rotterdam probeert een fotograaf antwoord te geven op die vraag, en: de verantwoordelijkheid van YouTube-sterren, die grote invloed uitoefenen op jonge kinderen.

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'Radicale overheid lokt radicale reacties uit'

Hoe om te gaan met de demonstrerende boeren, waarvan de harde kern overgaat tot intimidatie en bedreigingen? „Geconfronteerd met radicale maatregelen door de overheid, is het logisch dat boeren de grenzen van het demonstratierecht opzoeken. Dom en ontoelaatbaar dat een aantal daar overheen gaat”, zegt verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. „Dat is in een rechtsstaat onacceptabel.” Duk constateert dat de BBB van Caroline van der Plas inmiddels een brede aanhang organiseert ‘niet alleen op het platteland, ook in de stedelijke gebieden’. „Kennelijk is BBB nu de partij waarop veel mensen hun hoop vestigen in troebele tijden.”

Verder in de podcast: er lijkt maar geen einde te komen aan de instroom van grote groepen immigranten. Inmiddels melden zich duizend asielzoekers per week bij de opvang in Ter Apel. Duk: „Het feit dat er telkens zwakke politici op het asieldossier worden gezet duidt erop dat die hoge instroom de regering eigenlijk niks kan schelen. Misschien denken ze: van al die mensen krijgen we een deel wel aan het werk, goed voor het bedrijfsleven.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Overheid zoekt conflict met deel eigen burgers’

Het is opmerkelijk met hoeveel agressiviteit de boeren – en hun sympathisanten in politiek en media – worden benaderd, zegt verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’. „Iedereen die op dossiers als het klimaat, stikstof, immigratie, EU het dominante narratief bevraagt, moet kennelijk rekening houden met heuse hetzes”, aldus Duk. Ook een promovenda van de Universiteit Leiden overkwam dit, toen zij door oud-collega’s op sociale media bruusk (‘schandvlek!’) tot de orde werd geroepen. Presentator Robbert Ophorst: „Heel vreemd want zij werkt niet eens meer aan die universiteit”. Duk: „Links ziet z’n meningen-monopolie ondermijnt en slaat wild om zich heen.”

Verder in de podcast: over een huurdersprotest in een oude mijnwerkerskolonie in Limburg en de kandidatuur van Oekraïne voor het EU-lidmaatschap doet terugdenken aan het referendum over het associatieverdrag. Duk: „Alles wat de tegenstanders van dat verdrag destijds voorspelden is uitgekomen.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'Doe als Britten: vang asielzoekers elders op'

Veel ophef over de Britse poging om asielzoekers onder te brengen in Rwanda. De vlucht werd door Europese rechters op het laatste moment verboden. ,,Best een racistische gedachte dat asielzoekers in een Afrikaans land zoveel slechter zouden worden behandeld dan in Engeland”, merkt verslaggever Wierd Duk op in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’. ,,Kennelijk moeten westerse democratieën zich verplicht voelen om iedereen die zich er meldt op te nemen.”

Verder in de podcast: boeren op Schiermonnikoog, die al jaren bezig zijn om de stikstoofuitstoot op hun bedrijven te verminderen, dreigen de dupe te worden van de nieuwe kabinetsplannen. En: wat bezielt zoveel mensen om geloof te hechten aan complottheorieën en zelfs over te gaan tot bedreigingen en geweld? Duk: ,,Als alle zekerheden zijn weggevallen, zoeken veel mensen houvast in sektarische gemeenschappen.” En over uitblijvende onderhandelingen rond Oekraïne: ,,Mogelijk willen de Amerikanen de oorlog zo lang mogelijk rekken om Poetin militair uit te putten. In dit scenario zijn de Oekraïners onze militairen op het slagveld.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Stille meerderheid voelt zich ontheemd’

Ze voelen zich deel uitmaken van een ‘stille meerderheid’: de vele tientallen Nederlanders die reageerden op een oproep van verslaggever Wierd Duk met de vraag om eens te beschrijven hoe het is om door de politiek te zijn ‘vergeten’. „Ik was overrompeld door het enorme aantal reacties ”, zegt Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het land van Wierd Duk. ,,Het gaat om honderden mails, vaak zeer uitvoerig, van doorsnee Nederlanders: artsen, apothekers, ondernemers, docenten, vrachtwagenchauffeurs, alleenstaande moeders. Allemaal met nagenoeg hetzelfde verhaal: wij voelen ons ontheemd in eigen land.”

Verder in de podcast: pleidooien voor een verbod van de omroep Ongehoord Nederland zijn ongepast, zegt Duk. „We kunnen niet omgaan met een omroep die ergens op een achteraf tijdstip uitzendt en waar mensen aan het woord komen met een andere maatschappijvisie?” En: links-progressief Nederland roept het hardst als het gaat om een verdere militarisering van het conflict in Oekraïne. „Zij denken in termen van ‘het absoluut Goede’ en ‘het absoluut Kwade’,” zegt Duk. „Maar zo zit de werkelijkheid niet in elkaar.”

De podcast Het Land van Wierd Duk is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'Demografische samenstelling van Nederland verandert zienderogen'

Veel ophef rond de term ‘omvolking’ de afgelopen week omdat die associaties oproept met het racistische nazi-regime. In de Tweede Kamer vlogen D66 en PVV elkaar erover in de haren, zag verslaggever Wierd Duk. In een nieuwe aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’ constateert de Telegraaf-journalist dat het gedoe rond de terminologie het zicht op de werkelijheid vertroebelt. ,,Die is dat Nederland, zeker in de Randstad, demografisch enorme veranderingen heeft doorgemaakt de afgelopen decennia. Dat te ontkennen slaat nergens op.” Volgens Duk is het een cruciale vraag of de verzorgingsstaat, die is gebaseerd op onderlinge solidariteit, de massa-immigratie aan zal kunnen. ,,Dat onze regering nog altijd geen rationele bevolkingspolitiek heeft geformuleerd, is onbegrijpelijk.”

Verder in de podcast: op de universiteiten groeit het verzet tegen totalitaire woke-activisten. Duk gaat in op enkele voorbeelden. En: hoe is de situatie in Oekraïne? Duk ziet de Russische strijdkrachten langzaam oprukken. ,,Op zeker moment zullen de Russen de hele Donbas in handen hebben. Hoe dan ook zal er onderhandeld moeten worden, hoezeer de strijdende partijen zich hier ook tegen verzetten. Internationale leiders moeten druk uitoefenen.”

Luister de podcast Het Land van Wierd Duk ook via alle bekende podcastkanalen zoals Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Lager opgeleiden voelen zich vernederd’

Nederland wordt geregeerd dóór hoog opgeleiden vóór hoog opgeleiden. De laag opgeleide, vroegere ‘arbeidersklasse’, heeft nauwelijks nog vertegenwoordigers in de politiek, ook de vakbonden zijn ‘woke’ en de kerken, waar lager opgeleiden vroeger terecht konden, zijn leeg. Geen wonder dat steeds meer lager opgeleiden politiek afhaken, constateert verslaggever Wierd Duk. Duk sprak met socioloog Jeroen van der Waal, ex-havenarbeider die het schopte tot hoogleraar, die de leefwereld van lager opgeleiden onderzoekt. Van der Waal: “Voor hen zijn politici vooral mensen die met dédain op hen neerkijken. ‘Alsof wij wormen zijn’, zei een vrouw.” Verder in de podcast: westerse Ruslandkenners steunen de Oekraïense gedachte dat Kiev de oorlog tegen Rusland kan winnen. ‘Rusland moet worden vernederd’, zeggen zij. Hoe realistisch is dit scenario? Duk waarschuwt: ,,Hoe dan ook moet er gepraat worden over eeen diplomatieke oplossing. Wie Poetin en Rusland wil vernederen, riskeert een nog veel grotere chaos.’En nog even over het WEF. Duk: ,,Zoveel mensen zijn ervan overtuigd dat het WEF een complot-organisatie is. Kennelijk voorziet die gedachte ook in een behoefte.”

‘Dwangpolitiek staat steeds meer mensen tegen’

Nu komt minister Hugo de Jonge weer met de ‘dwangpomp’, de verplichte warmtepomp. Steeds vaker probeert de politiek – in Den Haag en in Brussel – de burgers met dwang een bepaalde richting in te duwen, constateert Wierd Duk. „Ik spreek nogal wat mensen in het land, keurige burgers meestal, die echt niet meer weten bij wie zij zich politiek nog thuis voelen”, aldus Wierd. „Die mensen stemden ooit VVD of CDA maar die overheidsdwang rond – in hun ogen – linkse projecten, staat hen enorm tegen.”

‘Vang asielzoekers elders op'

Asielzoekers overstromen Nederland en de politiek blijft maar wegkijken. ,,Onbegrijpelijk,” zegt Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. ,,Voor alle betrokkenen is dit een ramp. Vang die mensen op in de eigen regio, zoals de Denen doen. Ons huidige systeem zakt compleet door z’n hoeven.” Duk gaat verder in op de cancelcultuur in Nederland. ,,Nu VI Vandaag mogelijk terugkeert op tv, mét Johan Derksen, zal menig cancelaar zich weer melden”, voorspelt Duk. Ook in de podcast: al in 2019 verscheen een rapport van de Amerikaanse Rand denktank waarin het scenario zoals dit zich nu ontvouwt in Oekraïne tot in détail wordt geschetst. Duk: ,,Complotdenkers zien het rapport als een handleiding voor het westerse optreden, maar het is normaal dat op dit niveau wordt nagedacht over alle mogelijke geopolitieke scenario’s.” En: linkse gereformeerden hebben een groot aandeel gehad in het ontstaan van de gedachte van ‘Nederland gidsland’. ,,Weliswaar vielen zij van hun geloof, maar het opgeheven moralistische vingertje bleef”, aldus Duk. ,,Je ziet ze terug bij D66, GL, een krant als Trouw."

‘Nog meer immigranten kan Nederland niet aan’

Heeft Europa meer arbeidsmigranten uit Noord-Afrika nodig, zoals de Europese Commissie wil? Het plan lijkt roekeloos, zegt verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’. „De geschiedenis leert dat veel arbeidsmigranten niet terugkeren maar hier willen blijven en we kampen al met veel te hoge aantallen nieuwkomers.” Wiskundige en demograaf Jan van der Beek belt in met de immigratie-cijfers.Verder in de podcast: worden de ernstige maatschappelijke gevolgen van long covid wel voldoende onderkend? Wat gaat Elon Musk doen met Twitter en waarom zijn ‘progressieven’ zo bang voor de excentrieke miljardair? En: hoe staan de zaken ervoor aan het front in Oekraïne. Duk: „Nergens is een spoor van de-escalatie te bekennen.”

'Moreel leiderschap D66 blijkt zwart gat'

Wie moreel leiderschap claimt, zoals D66 doet, en vervolgens daarin faalt, valt hard, constateert verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’. ,,Sigrid Kaag lijkt zich geen raad te weten met de kritische vragen over de MeToo-affaire in haar partij”, constateert Duk. ,,Waar emotie en empathie zijn gevraagd, toont zij zich kil en afstandelijk. Ze kán kennelijk niet anders.” Kaag kondigde aan te blijven zitten, wat Duk niet verbaast. ,,In dit land kun je je als politicus nog veel meer permitteren, zonder dat dit gevolgen heeft.”Verder: hoe ziek is Vladimir Poetin? ,,Poetin oogt jaren ouder en lijkt te willen verdoezelen dat zijn handen trillen”, viel Duk op. Geruchten dat de Russische president mogelijk aan Parkinson zou leiden doen al langer de ronde. Duk: ,,Maar vorige week oogde hij nog fit tijdens een werkbezoek met zijn collega Loekasjenko.”Ook in de podcast: de data-analisten die vele gigabytes aan corona-documenten doorpluizen. Wat treffen zij aan? En: oud-activist Dyab Abou Jahjah was ooit in België public enemy number 1. Nu is hij leraar en bracht een nieuw boek uit, dat zich vooral richt tegen woke.

Auteur woke-woordenboek: ‘Meer mensen moeten opstaan tegen woke’

In een speciale aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’ spreekt verslaggever Wierd Duk met filosoof en auteur Floris van den Berg over diens nieuwe boek Wokabulary. Van den Berg waarschuwt voor het intolerante ‘wokisme’, dat wortel schiet in met name onderwijs en cultuur en dat naar zijn mening erop uit is om andersdenkenden de mond te snoeren: de beruchte cancelcultuur. ,,Woke studenten verdragen het niet om met andere opinies te worden geconfronteerd”. Als we nu niet opstaan tegen woke, zegt Van den Berg, dreigt in de toekomst de vrijheid van meningsuiting verloren te gaan. Verder in de podcast: Wierd Duk werd op de radio verweten ‘complottheorieën’ te verspreiden en legt uit waarom hij dit soort aantijgingen abject vind. En: waarom staat er bij Veessen aan de IJssel een ruiterstandbeeld van een Basjkierse boogschutter?

‘Russische retoriek over ‘eindoplossing’ inmiddels psychopathisch’

Aan de oorlog in Oekraïne lijkt geen einde te komen. Het Westen bewapent de Oekraïeners en in Moskou klinken steeds luidere stemmen die pleiten voor een ‘definitieve oplossing’. Te midden van al dat wapengekletter horen we maar weinig oproepen tot matiging en onderhandelingen, valt verslaggever Wierd Duk op in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’. ,,Er zal op zeker moment toch een diplomatieke oplossing moeten komen”, zegt Duk. ,,Beter nu dan later, dus hou op met het idee te verspreiden dat een van beide partijen deze oorlog kan winnen. Dat is een illusie.

‘Conflict moet niet met wapens worden beslecht'

De Oekraïense president Zelenski wil meer wapens, zei hij tegen de Tweede Kamer. ,,Maar deze oorlog moet aan de onderhandelingstafel worden opgelost”, reageert verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk.

‘Militair ingrijpen in Oekraïne volstrekt onverantwoordelijk’

Verder in de podcast: het leven van Edzard Braam leest als een jongensboek. Niet alleen voer hij met de motorboot op en neer naar de Verenigde Staten met zijn broers, eind jaren '80 raakte hij als arts betrokken bij de burgeroorlog in Liberia. Hier werd hij uit de jungle gered door een Oekraïens vliegtuig met bemanning. Braam voelt sindsdien een ereschuld tegen Oekraïne en stelde zijn vakantiehuis in Friesland beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen.

Poetins onheilspellende dreiging

In een angstaanjagende speech heeft de Russische president Vladimir Poetin zuiveringen aangekondigd in eigen land. De ‘vijfde colonne van verraders’ moeten volgens Poetin worden uitgespuugd. Met die uitspraken roept Poetin herinneringen op aan de jaren '30 toen onder Stalin grote aantallen mensen werden opgepakt en verdwenen naar strafkampen in Siberië. In hoeverre moeten wij de dreigementen van Poetin serieus nemen?, vraagt Wierd Duk zich af in een nieuwe aflevering van de podcast 'Het Land van Wierd Duk'. Ook spreekt de Telegraafverslaggever over de ideologie van Vladimir Poetin die mede is geïnspireerd op de Russisch-orthodoxe vorm van het christendom.

'Dreigt Balkanisering van Oekraïense slagveld?'

De bloedige oorlog in Oekraïne sleept zich voort. Onderhandelingen leverden geen resultaat op. Intussen voelt ook het westerse publiek de gevolgen van het conflict: hogere prijzen, een enorme vluchtelingenstroom. Oud-correspondent Wierd Duk vraagt zich af in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’ of het slagveld in Oekraïne niet het terrein wordt waar allerlei groepen met verschillende belangen elkaar gaan bevechten. ,,Ik vrees voor een situatie als op de Balkan, maar dan met een kernmacht - Rusland - als een van de partijen in het conflict.”

Verder in de podcast: Russische kunstenaars, musici en intellectuelen worden massaal gecanceld, ook al zijn sommige al meer dan honderd jaar dood. Duk sprak over deze ontwikkeling met acteur en schrijver Chiem van Houweninge (81), die een levenslange liefde koestert voor de Russische taal en cultuur.

‘Reële kans dat Oekraïne zal worden opgedeeld’

Waar eindigt de opmars van de Russische troepen in Oekraïne? Oud-correspondent Wierd Duk laat in de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’ zijn licht schijnen over de mogelijke scenario’s. Duk vermoedt dat Vladimir Poetin het gehele oosten van het land zal opeisen en een marionettenregime zal installeren in Kiev. Maar de slag om de hoofdstad Kiev moet nog beginnen en de Oekraïners bieden geduchte tegenstand. Duk: „Deze invasie kan ook het begin van het einde betekenen van Poetins regime. Dat laatste zou waarschijnlijk betekenen: chaos en mogelijk burgeroorlog in Rusland zelf, bijvoorbeeld op de Kaukasus.”

‘Wat bezielt Vladimir Poetin?’

Wat bezielt Vladimir Poetin nu hij heeft besloten om de oorlog naar Kiev te brengen? In zijn oorlogsverklaring stelde de Russische president zich op als beschermer van een conservatieve wereld, die onder vuur zou liggen van het ‘gedegenereerde en decadente Westen’. Intussen lijden gewone burgers onder het oorlogsgeweld. In deze speciale aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’ gaat oud-Rusland correspondent Wierd Duk dieper in op de oorzaken van het conflict rond Oekraïne. Wat kan het Westen doen en is Poetin eventueel bereid om ook de NAVO militair uit te dagen? Als het zover zou komen, zijn ‘wij’ dan bereid en klaar om terug te slaan? Niet eerder was sinds 1945 de oorlogsdreiging in Europa zo groot.

‘Nederlandse politiek beloont degenen die falen, zoals Hugo de Jonge’

Het evaluatie-rapport van de OVV legt schrijnend de zwakke plekken bloot in de Nederlandse aanpak van de coronacrisis. Een centrale rol daarin speelt minister Hugo de Jonge, die met zijn bravoure en soms provocerende optreden veel kwaad bloed zette bij een deel van de burgers. Dat De Jonge niet met kritiek kan omgaan – hij legt de kritiek van de OVV in een lange brief naast zich neer -, laat opnieuw zien dat bij de CDA’er weinig ruimte bestaat voor zelfreflectie, zegt verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk.

'Wie verdient excuses voor aandeel DNB in slavernij?'

De Nederlandsche Bank wil rekenschap afleggen voor haar aandeel in de koloniale slavernij en een passend gebaar maken. Maar naar wie precies?, vraagt verslaggever Wierd Duk zich af in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’: „De slavernij werd in Nederland in 1863 afgeschaft, de slavenhandel al eerder, in 1814. Om een rechtstreekse link van die misstanden te leggen naar het institutionele racisme van nu, zoals bankpresident Klaas Knot deed toen hij het boetekleed aantrok, vraagt veel hersengymnastiek.”

‘Onder Trump waagde Poetin zich niet aan dit soort avonturen’

Mary Kissel zat in het centrum van de Amerikaanse macht als belangrijkste adviseur van minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, tijdens het presidentschap van Donald Trump. Kissel, voormalig journalist voor de Wall Street Journal, is insider in de wandelgangen van de Amerikaanse buitenlandpolitiek, met speciale belangstelling voor China en Azië. Zij waarschuwt voor de ondermijnende invloed in het Westen van communistisch China, Vladimir Poetins Rusland en Iran. In deze extra aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’ gaat Kissel dieper in op de crisis rond Oekraïne, die in haar ogen wel eens van beslissende betekenis kan zijn voor de manier waarop de Verenigde Staten en Amerika’s bondgenoten omgaan met autocratische leiders. ,,Het democratische Westen moet geen duimbreed toegeven aan anti-democratische, criminele regimes.”

'Elke kritiek op de macht is ‘extreemrechts’'

Op sociale media leek de revolutie uitgebroken: een lang konvooi Canadese truckers trok op naar de hoofdstad Ottawa om daar een versoepeling van de coronamaatregelen af te dwingen. Opmerkelijk was vooral de manier waarop premier Justin Trudeau en een groot deel van de media met het fenomeen omgingen: de demonstranten werden prompt in de extreemrechtse hoek gezet en door Trudeau afgeschilderd als dieven en racisten. In een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk zegt verslaggever Wierd Duk zich te ergeren aan die makkelijke framing: ,,Het is onnodig en schadelijk.”

Komt de oorlog naar Europa?

In een Rusland-special van de podcast Het Land van Wierd Duk gaat voormalig Rusland-correspondent Wierd Duk in op de vraag of het conflict rond Oekraïne nog beheersbaar is. Hoe moeten we de Russische troepensamentrekking aan de Oekraïense grens beoordelen? Zal Poetin zich wagen een invasie? Waarom neemt Poetin überhaupt deze risico’s en hoe kijken Oekraïners in Nederland naar de hoogoplopende spanningen? En wat kan het Westen doen om een militair conflict te voorkomen? Met ook: de wekelijkse vragen van luisteraars, die eveneens ingaan op het drama in het Oosten van Europa.

‘Grote minderheid wordt door politiek niet bediend’

Luisteraars van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’ maken zich zorgen over de staat van de democratie in Nederland. In de nieuwe podcast-rubriek ‘Het Land van de Luisteraar’ worden die zorgen aangesproken. ‘Hoe kan het dat een grote minderheid in Nederland nu al jarenlang zo slecht wordt bediend door de politiek?’ , is de kernvraag.

‘Corona bespoedigt ondergang van middenklasse‘

De superrijken profiteren op perverse manier van de coronacrisis. De rijkdom van de fameuze ‘1 procent’ nam tijdens de pandemie exponentieel toe, vooral ten koste van de middenklasse, waarvan een steeds groter deel tot het zogenoemde ‘precariaat’ dreigt te gaan behoren.

Onderzoekers: ‘Er woedt een oorlog tegen levensstijl van lagere klassen’

In Nederland is een kleine groep van ‘tevredenen’ aan de macht en er bestaat geen geloofwaardig alternatief omdat PVV en FvD ‘onregeerbaar’ zijn. Dat is de conclusie van twee onderzoekers naar de ‘afgehaakten’, de kiezers die geen aansluiting vinden bij de gevestigde orde en zichzelf niet langer vertegenwoordigd zien. Interessant is vooral ook de observatie dat de hoogopgeleide, welstandige en regerende klasse een ‘oorlog voert’ tegen de levensstijl van de lagere klassen, zegt Wierd Duk in de podcast Het land van Wierd Duk.

'Activisten, handen af van EK voetbal'

Het EK voetbal dreigt gekaapt te worden door activisten die hun progressieve wereldbeeld aan het publiek willen opdringen, zegt verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’. ,,Sporters moet je niet opzadelen met politieke thema’s”, vindt Duk naar aanleiding van de verhitte discussie over de omstreden homowetgeving in Hongarije. Duk noemt de instrumentalisering van de sport door activistische politici ‘hypocriet’. ,,Straks speelt Oranje tegen Turkije, wat gaan die politici dan doen?”

Verder in de podcast: in Friesland verzetten burgers zich tegen plannen voor grootschalige woningbouw en: waarom worden alternatieve manieren om Covid te behandelen gecensureerd door Big Tech?

Oud-lid Hofstadgroep waarschuwt: ‘Nu ingrijpen tegen islamistisch extremisme’

Hoe langer de radicale islam blijft dooretteren, hoe lastiger het wordt om in te grijpen. De Franse president Macron lijkt dit nu te beseffen. In de 100ste aflevering van de podcast ‘Het land van Wierd Duk’ luidt ex-terrorist Jason Walters de noodklok. „Als we moslimextremisme nu niet aanpakken, schakelt Europa over naar extreemrechts.”Walters was lid van de Hofstadgroep, de bekendste jihadistische groep van Nederland. Inmiddels is hij gederadicaliseerd. Walters behaalde aan de Universiteit Leiden een masterdiploma Crisis and Security Management (CSM) en doet nu onderzoek naar radicalisering en islamitische terreur. In deze extra podcast met Telegraafverslaggever Wierd Duk vertelt hij openhartig over zijn verleden bij de terroristische organisatie en over zijn broer die omkwam in het 'Kalifaat'. De analist geeft een uitgebreide kijk op de radicalisering van jonge moslims en de problemen van het multiculturalisme in westerse samenlevingen. Ook kijkt hij met argusogen naar extreemrechtse onlineclubs die in hun aanpak Islamitische Staat imiteren.

Het Land van Wierd Duk #18: ‘Onbegrijpelijke klimaattaal overvalt kwetsbaren’

Totaal onbegrijpelijke overheidsinfo over verduurzaming overvalt de kwetsbare onderklasse, een PR-ramp voor GroenLinks-Kamerlid Ellemeet en hoe Sylvana Simons deze week heel Amsterdam en Nederland tegen zich in het harnas heeft gejaagd.

‘Hoe gaat nieuw kabinet verloren vertrouwen herwinnen?’

Hebben buitenlanders een scherpere blik op ons land dan wij Nederlanders? De correspondent van de gerespecteerde Süddeutsche Zeitung verbaast zich in een officieel commentaar dat Mark Rutte ondanks alle schandalen toch weer een nieuw kabinet gaat leiden: ‘Er is geen twijfel mogelijk, Rutte had moeten vertrekken’. ,,’Hoe vinden jullie zelf dat het gaat?’ is eigenlijk de enige vraag die je aan de vier coalitiepartners moet stellen”, reageert Wierd. ,,De politieke cultuur in Nederland is immers dramatisch beschadigd.”Verder in de podcast: Wierd keerde met schrijfster Maaike van Charante terug naar ‘haar’ Schilderswijk, die de afgelopen decennia door de massa-immigratie drastisch veranderde. Negentig procent van de wijkbewoners is inmiddels van niet-westerse afkomst. Van Charante, die een boek schreef over ‘Het Verdriet van de Schilderswijk’, hekelt de bestuurders en politici die in haar ogen de oorspronkelijke Schilderswijkers de buurt uitjoegen. ,,Ze beschouwden hen als tokkies. Er bestond geen enkele empathie voor wat hen is aangedaan.”Verder in de podcast: de Holocaust wordt te pas en te onpas misbruikt om politieke punten te scoren, en de woke week: hoe een poging om het Kerstfeest af te schaffen vooralsnog strandde in de Europese Commissie.

‘Deemoed voor hoofddoek neemt bespottelijke vormen aan’

Zeg geen kwaad woord over de islam want voor je het weet moet je openlijk op tv diep door het stof. Het overkwam presentator Lex Uiting, die zich de term ‘kopdoek’ liet ontvallen – al dan niet een Limburgse verbastering van hoofddoek. Wegens die kennelijke doodzonde moest hij omstandig zijn excuses maken aan de desk van RTL Boulevard. Wierd keek met groeiende verbazing naar dit staaltje ‘Noord-Koreaanse staatstelevisie’.Verder in de podcast: de klimaat- en immigratieplannen van de nieuwe, centrum-linkse Duitse regering konden wel eens tot veel tweespalt leiden. Wierd: „Dit zijn politici die Duitsland het liefst zien opgaan in een multicultureel, CO2-neutraal Europa. Zij willen ook meer in plaats van minder immigratie. Een heuse tijdbom.” Ophef rond een voormalige terroriste, die voor de VVD werkt en van wie een zuster in de Tweede Kamer zit voor D66. Wierd duidt de context. En: we moeten hoognodig depolariseren. „Wappies en Rutte-volgers lijken elkaar wel naar het leven te staan.”

'Doe je mond eens open tegen de denkterreur'

Collectieve lafheid is een steeds groter probleem aan het worden in westerse samenlevingen. Harry Potter-auteur JK Rowling waagde het om te suggereren dat alleen vrouwen menstrueren. Dit kwam haar te staan op bedreigingen, intimidaties en scheldpartijen door transactivisten, zelfs haar adres werd online gegooid. Ook de acteurs uit de succesvolle filmserie sloten zich aan bij de woke-kritiek. Nu wordt Rowling geweerd van een evenement rond het 20-jarige jubileum van de verschijning van haar boeken. ,,Hoe zijn we hier in vredesnaam in terecht gekomen?” vraagt verslaggever Wierd Duk zich af in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. ,,Harry Potter is haar creatie, haar idee, haar creativiteit. Uitgerekend de bedenker van dit alles wordt gecancelled?”Verder in de podcast: er komt een donkere coronawinter aan, bestaat er werkelijk geen alternatief voor strenge maatregelen? En: Erica Meiland (58) verliest een commercieel contract omdat ze kritiek heeft op de islamitische hoofddoek en de boerka. Duk: ,,Terwijl ze slechts zegt wat enorm veel Nederlanders denken.” Ook gaat het over een klusproject in Leiden, waar studenten, statushouders, zzp’ers en anderen goedkope kluswoningen kunnen bemachtigen. Een bijdrage aan de oplossing voor de woningnood?

'In Nederland is het de bedoeling dat je op tijd stopt met leven'

Het geringe aantal ic-bedden, waardoor de zorg nu vastloopt, is het resultaat van een typisch Nederlands mensbeeld, zegt Wierd. „In Nederland is het niet de bedoeling om het leven te rekken, maar om er tijdig een einde aan te maken. We sturen oude zieken niet naar de ic, maar naar een verpleeghuis om te sterven. Diezelfde maakbaarheidsgedachte zit achter de euthanasie-wet en achter ‘voltooid leven’. Zelfs over de dood denken Nederlanders pragmatisch.”Verder in de podcast: wetenschappers willen zich vrijer kunnen uiten over de aanpak van de coronacrisis. Te vaak zijn onderzoekers bang om een alternatief geluid te laten horen, zegt Duk. „Een wetenschapper vertelde me dat hij door collega’s ‘dapper’ wordt genoemd omdat hij onderzoek doet naar vaccinatieschade. Moet je daar tegenwoordig moed voor hebben?” En het was een topweek voor woke-activisten: Sinterklaas werd gecanceld, net als de familie Meiland en de Amsterdammer van het Jaar. Wierd: „Kinderen wordt opgeroepen om hun ouders openlijk aan te geven, het is puur stalinisme.”

‘Christenen bashen voor progressief Nederland favoriet tijdverdrijf’

Een campagne van christelijke clubs om bewustwording over alternatieven voor abortus aan te wakkeren leidt bij progressieve Nederlanders tot grote irritatie. Als ‘engerds met een Biblebelt-toontje’ worden de actievoerders weggezet, en er wordt censuur geëist, ook door BN’ers. „Waar komt toch die neiging van prominent Nederland vandaan om orthodoxe christenen de toegang tot het maatschappelijk debat te ontzeggen?” vraagt Wierd zich af. „Dezelfde mensen die zich nooit durven uitspreken over wandaden uit naam van de islam, staan voorop als ze de kans zien om christenen te bashen.”Verder in de podcast: hoe we een 2G-samenleving inrollen. Volgens Wierd zal de woede onder de tegenstanders van de coronapas alleen maar groter worden. En: de escalatie aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland. „Terwijl het Westen zich druk maakt over transgenders in het leger en andere woke-avonturen, is Poetin bezig de EU te destabiliseren.”

'Samenleving dreigt door polarisatie blijvend te worden beschadigd'

Het broeit in de samenleving. De terugkeer van Corona en de mogelijke doorvoering van de 2G-maatregel leidt bij een groot aantal mensen tot sombere en soms opstandige gedachten, zegt verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’. ,,Ik krijg enorm veel berichten van mensen die er compleet doorheen zitten en die hun hart vasthouden voor de toekomst. Ongevaccineerden, of mensen die geen booster willen zijn bang hun banen te verliezen of uitgesloten te worden van onderwijs.” Duk sprak met jongeren, die zeer kritisch zijn op het coronabeleid. ,,Hen kun je niet uitleggen dat besmettelijke gevaccineerden overal naar binnen mogen terwijl zij buiten moeten blijven, ook al kunnen ze aantonen dat ze negatief zijn getest.”Verder in de podcast: het proces tegen Kyle Rittenhouse laat opnieuw zien hoe verscheurd de Verenigde Staten zijn en hoezeer de partijdige media er politiek bedrijven. En: de polarisatie in Nederland bereikte een dieptepunt in de Tweede Kamer waar Forum-Kamerlid Van Houwelingen zijn tegenstrever van D66 een afrekening voorspelde via een ‘tribunaal’. Duk: ,,Ophef en oorlogstaal verdrijven uiteindelijk de redelijkheid.”

‘Brusselse politici moeten minder hoog van de toren blazen over vrijheid’

Europese politici zouden een beter begrip moeten hebben van de geschiedenis van landen als Polen, zegt Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast ’Het Land van Wierd Duk’. Duk bracht enkele dagen door in Krakau en omgeving en hem viel naast de rust en de vriendelijkheid van de mensen ook op hoe de Polen hechten aan hun geschiedenis en aan hun vrijheid. „Polen heeft gedurende hele periodes niet bestaan als land; in de taal en in het katholieke geloof leefde Polen verder. De Polen hebben fel gestreden voor hun vrijheid en onafhankelijkheid en als Europese politici als Sophie in ‘t Veld hen nu komen beleren over vrijheid werkt dat alleen maar averechts.”Verder in de podcast: hoe een feministische organisatie haar bankrekening kwijtraakte omdat zij ‘transfoob’ zou zijn. En: rabbijn Tamarah Benima refereerde in een rede aan het begin van de nazi-tijd toen zij vergelijkingen maakte met het woordgebruik van destijds en recente uitspraken van Hugo de Jonge en Ab Osterhaus. Ging zij te ver?

‘Stop met vervuiling van het debat’

Telkens als in Nederland een heikele kwestie opspeelt, proberen (linkse) scherpslijpers, die menen de moraal aan hun kant te hebben, het debat erover te saboteren. Ook in de discussie over de legitimiteit van de coronapas worden critici alom geframed als ‘domrechtse wappies’, of zelfs als ‘fucking christenen’. „Waarom wordt dit onbeschofte en oneerlijke gedrag eigenlijk geaccepteerd in dit land?”, vraagt Wierd Duk zich af. Wierd vindt dat de ‘vingerwappers’ nodig ook in eigen kring tot de orde moeten worden geroepen. „Anders trekken interessante mensen zich geïntimideerd terug uit het publieke debat.”Verder in de podcast: docent en acteur Abbie Chalgoum schreef een bij vlagen hartverscheurend boek over zijn gewelddadige jeugd en Masih Ailnejad, de beroemde Iraanse mensenrechtenactiviste, trekt van leer tegen westerse feministes die buigen voor de theocraten in haar land. „Ze zijn laf en hypocriet.” En de woke week over de rel rond Dave Chappelle.

'Hoe kunnen linkse clubs deze denkspagaat maken?'

Hoe komt het dat linkse clubs als D66 of BNNVARA een hekel hebben aan conservatieve christenen, maar conservatieve moslims graag verwelkomen? Dat vraagt Wierd Duk zich af in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Het land van Wierd Duk’. ‘De hoofdredacteur van VARA-website Joop.nl sprak over een ’fucking christen’ die zich niet wilde laten vaccineren en daarom in zijn ogen maar dood moest. Over moslims die zich niet willen laten vaccineren had hij dit nooit durven zeggen.’ Ook het nieuwe D66-kamerlid dat zich tooit met hoofddoek wekt bij Duk verbazing op. ‘Dat zij voor een progressieve partij als D66 in de Kamer komt, vind ik vreemd. Je verwacht zo iemand eerder bij een conservatieve club als Denk.Verder in de podcast: meer dan 1100 kinderen van toeslagenouders werden uit huis gezet. Hoe is dit mogelijk geweest, vraagt Duk zich af. En moet de overheid terugkeren naar de ‘vergeten regio’s’? Juist doordat de staat zich terugtrok uit de periferie is het onbehagen onder de mensen daar toegenomen, beweert een aantal wetenschappers. Verder: de woke week en hoever mogen kunstenaars gaan om in hun ogen een belangrijk statement te maken?

EXTRA PODCAST met Marijn Poels, de documentairemaker die de ándere kant van het verhaal zoekt.

Hij is een van de meest interessante en productiefste Nederlandse documentairemakers, maar de films van Marijn Poels zie je niet bij de publieke omroep. Poels stelt té ongemakkelijke vragen, vooral bij het gangbare verhaal over de ‘klimaatcrisis’. Marijn Poels onderzoekt, stelt vragen, reist over de wereld, laat dissidente stemmen aan het woord en probeert het debat over heikele kwesties open te breken. Subsidies krijgt hij niet. Poels, die woont op het platteland van de voormalige DDR, is afhankelijk van een groeiende schare bewonderaars en fans, die hem via crowdfunding aan voldoende budget helpen voor zijn films. In deze extra podcast vertelt de filmmaker over de totstandkoming van zijn films en over zijn passie: de waarheid achterhalen.

‘Opnieuw heeft Nederland geen antwoord op een asielcrisis’

Nederland heeft geen antwoord op de asielinstroom uit Afghanistan. De AZC’s zitten overvol, her en der worden in paniek alternatieve opvangplekken gezocht en elke regie op dit thema ontbreekt. Hoe komt het toch dat Nederlandse politici wel luid ach en wee roepen over het leed van de asielzoekers, maar geen plan hebben om de instroom te reguleren of te stoppen?, vraagt verslaggever Wierd Duk zich af in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk.Verder in de podcast: bijna een miljoen Nederlanders leeft in armoede. Door de energiecrisis zou dit aantal drastisch kunnen oplopen. Hoe is het om van 40 euro per week te moeten rondkomen? En: omroep ON zou een welkome nieuwkomer kunnen zijn in het publiek bestel. De omroep wordt door linkse critici al zwart gemaakt zonder een minuut te hebben uitgezonden. ,,Dat is kwalijk”, vindt Duk. ,,Maar ON moet wel oppassen en geen podium willen bieden aan aantoonbare complot-gekkies.”

‘Kritiek rond corona-berichtgeving begrijpelijk, maar te emotioneel’

Hoe diep de frustratie bij veel mensen zit wegens de in hun ogen ‘eenzijdige’ berichtgeving over de coronacrisis, merkte verslaggever Wierd Duk deze week bij een bijeenkomst in Leiden. Hier werd een bundel gepresenteerd waarin 17 auteurs uit allerlei vakgebieden hun bedenkingen formuleren tegen het corona-beleid van het kabinet. Duk werd als enig aanwezige vertegenwoordiger van de media nogal woest aangesproken op de ‘partijdige journalistiek’. ,,Opmerkelijk toch dat mensen die op een hoog intellectueel niveau opereren zo emotioneel op mij kunnen reageren”, zegt Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het land van Wierd Duk.Verder in de podcast: eindelijk verzet tegen de woke-linkse cancel-terreur: honderden academici nemen het op voor de feministische filosofe Kathleen Stock, die door agressieve transgender-activisten wordt bedreigd omdat ze wetenschappelijke feiten verdedigt. En: jammer dat de ooit zo rebelse Rolling Stones hun hit Brown Sugar schrappen onder druk van antiracisme-zeloten.

'Gesel van deze tijd: politici die struikelen over de vraag of alleen vrouwen een baarmoeder hebben'

Een belangrijke Labour-politica durfde niet te antwoorden op de vraag ‘Is het transfoob om te stellen dat alleen vrouwen een baarmoeder hebben?’ Als je tegenwoordig één woord zegt dat bij de ‘woke-inclusitie’ in het verkeerde keelgat schiet ben je niet alleen je baan kwijt, maar krijg je bovendien niet zelden te maken met bedreigingen, zegt Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. Terwijl in het Westen de politieke kaste zich met dit soort hallucinante anti-wetenschappelijke discussies bezighoudt, verliest een groot deel van het electoraat nog meer vertrouwen in de politiek. Duk gaat in op de moeizame formatiebesprekingen en op de buitenissigheden van de coronapas: die maakt het voor ongevaccineerde kinderen onmogelijk om nog deel te namen aan allerlei activiteiten.Deze podcast is genomineerd voor de Dutch Pocast Awards. Hier kunt u stemmen: https://podcastawards.nl/stem#nieuws-opinie

‘We kunnen asielvraagstuk oplossen’

EXTRA PODCAST: in een speciale aflevering van de Telegraaf-podcast Het Land van Wierd Duk is te gast ontwikkelingswerker Tom de Veer. De Veer werkte jarenlang in opvangkampen over de hele wereld en kwam tot de conclusie dat de grote asielstromen naar het Westen onze samenlevingen ondermijnen. Bovendien zorgt immigratie in de thuislanden voor grote problemen omdat de armste mensen er achterblijven en vaak niet de noodzakelijke hulp krijgen.Met anderen stelde De Veer een plan op dat een win-win situatie moet opleveren voor de rijke landen en de landen in de regio. “Vang asielzoekers op in de regio, geef de opvangende landen veel geld, bouw samen met hen een infrastructuur op voor de opvang en, belangrijk, help hen met de repatriëring van vluchtelingen en asielzoekers zodra de thuislanden weer veilig zijn.”

‘Woke en China serieuze bedreigingen voor verzwakte westerse democratieën’

Wie van een afstand kijkt naar de algemene politieke beschouwingen kan al snel de indruk krijgen dat een in zichzelf gekeerde politieke kaste vooral met elkaar bezig is, zegt Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. „Alsof het ancien régime aan je oog voorbijtrekt, terwijl de gemiddelde burger zich afvraagt: hoe kan het dat mensen die aantoonbaar zoveel liegen nog in functie zijn.”Duk wijst op de Franse graaf Alexis de Tocqueville die in 1848 een soortgelijke observatie deed over ‘de blindheid van de politieke kaste voor de onder hen gestelden’. Tijdens een conferentie op het landgoed van de familie Tocqueville in Normandië hoorde Duk verontrustende geluiden over het disfunctioneren van onze westerse democratieën. „Van binnenuit worden we ondermijnd door de totalitaire fanatici van de woke-religie, terwijl China op de loer ligt om het conflict met het Westen te beslechten.”

‘Eisende vluchtelingen ondermijnen draagvlak’

Vluchtelingen-families die grotere huizen eisen: dergelijke incidenten ondermijnen veel van het draagvlak voor de opnames van asielzoekers. Dat zegt Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’. „Ze worden hiertoe natuurlijk aangezet door derden, maar leg dit maar eens uit aan autochtone woningzoekenden, die soms jarenlang op huisvesting wachten. Dat is onrechtvaardig.”Ook in de podcast: de tweedeling tussen gevaccineerden en ongevaccineerden is een feit. Veel jongeren besluiten om het vaccin toch maar te nemen. „Niet om gezondheidsredenen maar omdat ze zich anders te belemmerd voelen”, zegt Duk, die principiële bezwaren heeft tegen vaccinatiedwang. „Het is niet aan de overheid om te bepalen wat jij met je lichaam doen.” Verder: de woke week van Congreslid Alexandria Octasio-Cortez en hoe rapper Rudeboy zich verzet tegen het oprukkende denken in ‘zwart’ en ‘wit’.

‘Maarten van Rossem had gelijk over 9/11 (maar niet over alles)’

Twintig jaar na 9/11 halen critici van de westerse invasies hun gelijk. In Afghanistan en Irak haalden de westerse mogendheden bakzeil. Maarten van Rossem, die dit falen voorzag, werd destijds om zijn kritiek verguisd. Hij was in de media zelfs enige tijd niet meer welkom. Toch had hij niet in alles gelijk, zegt Wierd Duk.Verder in de podcast aandacht voor een nieuw boek over het gespleten Nederland. Auteur Sjoerd Beugelsdijk beschrijft de verschillende manieren waarop Nederlanders zich met hun land identificeren. Hij ziet twee groepen steeds verder uit elkaar drijven. En in de woke week: de Efteling wil de omstreden attractie Monsieur Cannibale niet afstaan als artefact aan een museum. „Stom”, vindt Duk. „Juist de omgang met deze attractie laat de veranderde kijk op ons koloniale verleden goed zien.”

'Arbeider kan nergens terecht'

We doen alsof de klassieke arbeidersklasse niet meer bestaat, maar dat is flauwekul, zegt verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’. ,,De industriearbeider van weleer is nu de pakketbezorger, de vuilnisman, de thuiszorger, de wankele ZZP’er, al die mensen met flexcontractjes waarmee ze nauwelijks iets verdienen”. Arbeiders hebben geen vanzelfsprekend politiek platform meer, nu de PvdA is geïmplodeerd, en zweven tussen SP, PVV en tegenwoordig ook BBB, constateert Duk. ,,Voor een fatsoenlijk populistische partij is onder dat electoraat veel winst te behalen.”Verder in de podcast: het wel een wee in politiek Amsterdam, met collega Daniël van Dam. En: bij de NPO is er na het verdwijnen van talkshow De Vooravond welgeteld één uur opinie en commentaar waar ook conservatieve analisten aan het woord komen. ,,Verder is de publieke omroep, die van ons allemaal is, één grote eenheidsworst.”

‘Losse omgang met asielregels ondermijnt draagvlak voor vluchtelingen’

Honderden mensen met een Nederlands paspoort bleken de afgelopen weken in Afghanistan te verblijven. In de nieuwe aflevering van de podcast ‘Het land van Wierd Duk’ vraagt Telegraaf-verslaggever Wierd Duk zich af wat die Afghaanse Nederlanders daar precies deden. ,,Ze negeerden een negatief reisadvies en het wekt toch een vreemde indruk als je op familiebezoek gaat naar het land dat je ooit bent ontvlucht. Logisch dat mensen daar vragen bij stellen.”Verder in de podcast: het overlijden van Rolling Stone Charlie Watts, de woke-week over waarom ‘wit’ een racistische term is, en aandacht voor de deelnemers aan de komende betoging tegen de coronamaatregelen. Wie zijn deze mensen die deel lijken uit te maken van een groeiende volksbeweging?

'Prikpolarisatie is schadelijk voor samenleving'

Dat voor- en tegenstanders van het vaccin tegen Covid-19 lijnrecht tegenover elkaar zijn komen te staan ondermijnt de samenleving, zegt Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’. Duk sprak met medisch ethicus Erwin Kompanje, die met verbazing de hoogoplopeden schelddebatjes op sociale media gadeslaat. “We zijn meegesleurd in de paniek rond corona”, stelt Kompanje. Duk sluit zich hierbij aan: “Je kunt heel goed pro-vaccin zijn maar tegen vaccinatiedwang en tegen de overheidspropaganda”.Verder in de podcast: eindelijk spreken woordvoerders van onderwijsinstellingen zich uit tegen de woke-tereur op hun instituten. En natuurlijk Afghanistan: hoe een complete politieke generatie faalt in de pacificering van dit broeinest van terrorisme.

'Gelooft Tweede Kamer ook dat aarde plat is?'

Mannen die zich vrouw ‘voelen’ kunnen zich binnenkort als vrouw laten registreren. Dat is een ontkenning van de biologische wetenschap, maar de Tweede Kamer steunt die wetswijziging. “Vinden die partijen dan ook dat de aarde plat is?”, vraagt Wierd Duk zich af. Lesbische vrouwen komen in opstand tegen deze ‘genderterreur’, maar zij worden door genderactivisten als ‘transfoob’ weggezet. Duk legt uit wat het gevaar is van deze ontwikkeling.Verder in de podcast: waarom is Desi Bouterse nog altijd zo populair onder Surinamers? Waarom worden homoseksuelen zo vaak afgebeeld in een seksuele rol en wat vinden zij daar zelf eigenlijk van? En in de woke week: een ‘racistische’ steen werd in de VS verwijderd.

‘Moderne schoolstrijd door eisen nieuwe groepen aan onze samenleving’

In de podcast ‘Het land van Wierd Duk’ deze week de komst van een Islamitische school die Westland bezighoudt, salafisme in Haagse wijken, en de donkere zijde van de rally’s van Donald Trump.

’Link tussen vitamine D en vele donkere covidpatienten op ic’

Geert Wilders maakt Nederlanders met een migratieachtergrond verantwoordelijk voor de weer toenemende druk op de ic’s. Het klopt dat mensen met een getinte huid meer kans hebben om besmet te raken met Covid-19, legt Wierd Duk uit in zijn podcast. „Maar het is de vraag of alleen sociaal-culturele factoren een rol spelen. Een meerderheid van de niet-westerse allochtonen heeft een gebrek aan Vitamine-D, wat essentieel is voor ons immuunsysteem.”Ook gaat het in de podcast over de langetermijnschade bij jongeren en de vraag waarom over het coronabeleid niet vaker de - afwijkende - stemmen van andere deskundigen worden gehoord. Op aandringen van de Tweede Kamer komt er een onafhankelijk onderzoek naar sadistisch ritueel misbruik. Duk sprak met een aantal slachtoffers, die zich nauwelijks serieus genomen voelen. En de zoon van de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden kreeg een goedbetaalde baan in Oekraïne, mogelijk door de positie van zijn vader in te zetten. Zal dit schandaal een verschil maken in de verkiezingscampagne?

‘Wees minder bang en spreek je uit tegen de afrekencultuur’

Iedereen is zo bang om uitspraken te doen die buiten het geaccepteerde discours vallen dat het belachelijk wordt. Het is tijd om te breken met die angstcultuur, zegt Telegraafverslaggever Wierd Duk in een nieuwe podcast.In deze aflevering van Het land van Wierd Duk gaat het over het Manifest voor het Vrije Woord, waarin Nederlandse en Vlaamse academici, opiniemakers en politici zich uitspreken tegen de afrekencultuur. Ook wordt racisme bij minderheidsgroepen aangestipt. Volgens de Zuid-Koreaanse radiopresentatrice Mischa Blok is het extra pijnlijk als ze door mensen van kleur wordt gediscrimineerd. „Die zouden beter moeten weten.” En het gaat over het nipte verlies van kamerlid Pieter Omtzigt in de strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA.

'Onbegrijpelijk dat drugsgebruik in Nederland zo is genormaliseerd’

In een speciale aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’ – opgenomen voordat het nieuws over het overlijden van misdaadverslaggever Peter R. de Vries bekend werd - spreekt Telegraaf-verslaggever Duk met oorlogsfotograaf en cultureel antropoloog Teun Voeten (59). Voeten kent als geen ander de wereld van de georganiseerde misdaad. Hij bereisde de wereld en documenteerde uitvoerig de excessen van de Mexicaanse drugskartels, hij onderzocht de coke-maffia in Antwerpen en Rotterdam en trok langdurig op met drugsconsumenten, die niet zelden eindigen in de goot van onze samenleving. Voeten is tegen legalisering van drugs en voor een harde aanpak van de drugsmaffia: „Zij zijn de hyperkapitalisten van onze tijd, die fortuinen verdienen aan de uitbuiting van de verslaafde onderklasse.”

‘Gewone burger draait op voor peperdure klimaatplannen van Timmermans’

Zolang Frans Timmermans en diens klimaatadjudant Diederik Samsom biomassa blijven propageren en de weg naar kernenergie blokkeren, kunnen wij hun peperdure klimaatplannen nauwelijks serieus nemen, zegt Telegraaf-verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’. „De klimaathobby van Timmermans gaat de gewone burger enorm veel geld kosten. En hij chanteert het publiek door te dreigen met vreselijke tijden voor onze kinderen en kleinkinderen als zijn project het niet haalt.”Verder in de podcast: de vertrouwensbreuk tussen kabinet en jongeren, die zich door Hugo de Jonges oproep ‘Dansen met Janssen’ voelen opgelicht. En: Ayaan waarschuwt voor een nieuw, explosief verbond tussen islamisten en woke-activisten. „Ze delen de afkeer van het vrije Westen en van het kapitalisme.”