Podcastprogramma

De Zaak Ontleed

‘Eris-proces minstens zo ernstig als Marengo’

Twee monsterprocessen, twee kroongetuigen en één en dezelfde sleutelfiguur: Ridouan Taghi. Toch verloopt de megarechtszaak Eris een stuk rustiger dan het Marengo-proces. Opmerkelijk, zegt rechtbankverslaggever Saskia Belleman in de podcast De Zaak Ontleed, want de feiten zijn minstens zo ernstig. Het liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh kent maar liefst 21 verdachten. Met hoofdverdachte Delano ‘Keylow’ R., die graag de hoofdrol speelt in zijn eigen gangsterfilms, en kroongetuige Tony de G. Is De G. het bewijs dat het toch mogelijk is om een criminele spijtoptant in te zetten?

‘Nepverpleger Leroy S. draaide zonder diploma nachtdienst op IC’

Aan het begin van de coronapandemie was de nood zo hoog dat Leroy S. zich zonder diploma naar binnen wist te werken bij het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch. De 27-jarige nepverpleger draaide een nachtdienst op de intensive care, diende ongekwalificeerd injecties en medicijnen toe, en gaf nota bene les aan gediplomeerde verpleegkundigen. Toch zag rechtbankverslaggever Saskia Belleman in de rechtbank geen man met kwade intenties zitten. Wat bezielde S. dan wel? Hoe kan het dat collega’s niks doorhadden en zijn er mensenlevens in gevaar gekomen? Dat en meer komt uitgebreid aan bod in een nieuwe aflevering van De Zaak Ontleed.

De Zaak Ontleed is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Hardleersheid Dylano K. kan enorm staartje krijgen voor PSV’

Ophef op en rond het voetbalveld staat deze week centraal in de nieuwe aflevering van de podcast De Zaak Ontleed. Dylano K. probeerde tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla de doelman van de Spaanse ploeg neer te slaan. In de rechtbank was er weinig meer over van de bravoure van Dylano. „Wat vooral opvalt is dat Dylano K. spijt lijkt te hebben vanwege de gevolgen van zijn daad voor hemzelf. Niet zozeer spijt voor wat hij de doelman, PSV en échte supporters heeft aangedaan”, constateert Belleman. Daarnaast bespreekt de rechtbankverslaggeefster van de Telegraaf samen met Wilson Boldewijn de opmerkelijke zaak rond voetballer Quincy Promes. Hij wordt vervolgd vanwege het neersteken van zijn neef door een familieruzie.

De Zaak Ontleed is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

Deze podcast is op 10 maart opgenomen, dit is voor de heropening van het onderzoek in de mishandelingszaak van Quincy Promes.

Ook rechters dreigen met staking: ‘Beroep moet sexyer’

Een unicum binnen de rechterlijke macht. Honderden rechters en officieren dreigen met een staking vanwege de hoge werkdruk. In een extra aflevering van de podcast De Zaak Ontleed is voormalig strafrechter Frank Wieland te gast om te praten over oplossingen. Kan de rechtspraak zelf efficiënter gaan werken? Hoe maken we het beroep sexyer? En waarom stappen we eigenlijk voor elk wissewasje naar de rechter? Op korte termijn een blik rechters opentrekken is volgens de bekende rechtbankvoorzitter overigens geen goed idee: „Dan zitten we straks met de gebakken peren.”

De Zaak Ontleed is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'Deskundigen lijnrecht tegenover elkaar in zaak ontucht door leraar'

Het verhaal doet denken aan de Deense dramafilm Jagten. Basisschoolleraar Paul van D. uit Noordwijkerhout wordt in 2020 schuldig bevonden van kindermisbruik. Drie leerlingen beweren dat meester Paul in een volle klas „aan hun plassertje heeft gezeten.” In hoger beroep ontstaat echter twijfel over de veroordeling, want zijn de verklaringen van de meisjes wel betrouwbaar? Deskundigen staan lijnrecht tegenover elkaar. In een nieuwe aflevering van de podcast De Zaak Ontleed zetten rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn de feiten op een rij in deze complexe zedenzaak.

De Zaak Ontleed is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Transseksuele Sharona ontving seksklanten terwijl textieltopman dood in bed lag’

Had de moord op de Amsterdamse Benito van Ommeren voorkomen kunnen worden? Die vraag blijft rondzingen in de rechtbank van Den Bosch. Want waarom greep de politie niet in toen zij de 52-jarige Bill C. en de transseksuele prostituee Sharona de J. (33) op het spoor waren? Het Brabantse koppel sloeg in het voorjaar van 2021 op de vlucht na de moord op één van Sharona’s klanten, leidde een luxeleven op kosten van het slachtoffer en kreeg vervolgens onderdak van de barmhartige Benito. In een nieuwe aflevering van de podcast De Zaak Ontleed vertelt rechtbankverslaggever Saskia Belleman hoe het stel de dubbele moord pleegde en ervandoor ging met tienduizenden euro's.

De Zaak Ontleed is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'Nancy D. voert bizarre seksuele fantasieën van vriend uit'

Niemand had achter het Amsterdam Zuid-achtige uiterlijk van Nancy D. haar gruweldaden gezocht. Als oppas misbruikte ze meerdere kinderen en ze liet haar vriend, Peter S, die haar aanspoorde meekijken. „Een zaak die qua heftigheid doet denken aan de strafzaak rond Robert M.”, concluderen rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn in een nieuwe aflevering van de podcast De Zaak Ontleed. Nu beide verdachten tegen de lamp zijn gelopen, wijzen ze naar elkaar als het kwade brein achter hun acties.

De Zaak Ontleed is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'OM verwacht meer aanhoudingen in zaak Peter R. de Vries'

Ondanks dat de zaak rond de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries inhoudelijk al zo goed als klaar was heeft de rechtbank besloten om het proces opnieuw te doen. „Vooral voor de familie van De Vries moet dit dramatisch zijn”, constateert rechtbankverslaggever Saskia Belleman. Wie zijn de vier nieuwe verdachten waardoor de strafzaak opnieuw gestart is? Hoe is het Openbaar Ministerie ze op het spoor gekomen? En wat betekent het toevoegen van een terroristisch oogmerk door het OM in deze zaak? Dat bespreekt Belleman samen met presentator Wilson Boldewijn in een nieuwe aflevering van de podcast De Zaak Ontleed.

De Zaak Ontleed is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

Advocatenneef Taghi: 'Ik kon niet zeggen: Tabee, ik kap ermee'

Vanaf het moment dat voormalig advocaat Youssef T. zijn neef Ridouan Taghi voor het eerst bezoekt in de Extra Beveiligde Inrichting van Vught is er sprake van ongemak. Wat moet Taghi bij die andere Taghi, nota bene als advocaat? Een paar maanden later blijkt ieders onderbuikgevoel terecht: mocro-maffia kopstuk Ridouan Taghi is in staat om via zijn advocatenneef te communiceren met de buitenwereld. Was Youssef niet meer dan een ‘boodschappenjongen’ of was hij de onmisbare tweede man die de criminele organisatie van zijn neef liet doordraaien? Dat bespreken rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn in een nieuwe aflevering van De Zaak Ontleed. Grote vraag blijft, heeft Youssef T. de order gegeven om misdaadjournalist Peter R. de Vries om te leggen?

De Zaak Ontleed is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

Kruisboogschutter Kenzo K.: verward persoon of trippende moordmachine?

Nabestaanden spreken van een ‘losgeslagen beest’, volgens zijn advocaat is hij niet meer dan een psychiatrisch patiënt. Wat vaststaat is dat kruisboogschutter Kenzo K. op vrijdagochtend 17 september 2021 een slachtpartij heeft aangericht in zijn flatgebouw in Almelo. Anders dan zijn 70-jarige onderbuurvrouw en haar 52-jarige nicht wist de wijkverpleegkundige, die op dat moment in het gebouw was, op indrukwekkende wijze te ontsnappen. Wat ging er aan het drama vooraf? In hoeverre is de hulpverlening tekortgeschoten? En hoe geloofwaardig is het verhaal van Kenzo K., die zich na langdurig lsd-gebruik, een psychose en een wekenlange coma beroept op geheugenverlies? Dat bespreken rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn in een nieuwe aflevering van de podcast De Zaak Ontleed.

De Zaak Ontleed is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify

Moeder vermoordt liefdesrivale en hakt lichaam in stukken

Van de ene op de andere dag was ze van de aardbol verdwenen, Ichelle van de Velde uit het Zeeuwse Oostburg. Haar familie, vrienden en nieuwe liefde bleven achter met vage sms-berichten. Twee jaar later staat Sandra H. (46) terecht voor de moord op de 29-jarige kleermaakster, en het in stukken hakken van haar lichaam. Was de moeder van negen kinderen jaloers dat haar ‘vriendin’ ervandoor ging met haar echtgenoot? Of was de verdachte zélf verliefd op Ichelle en kon ze het niet verkroppen dat zij voor haar man koos? In een nieuwe aflevering van de podcast De Zaak Ontleed bespreken rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn de gruwelmoord. Waarom is hier geen tbs geëist?

De Zaak Ontleed is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

Strafrecht gekaapt door drugscriminaliteit: ‘Overheid moet inspringen’

Als rechtspsycholoog houdt Peter van Koppen zich bezig met de vraag of verdachten eigenlijk wel veroordeeld konden worden op basis van het bewijs dat er ligt. Zo heeft de emeritus hoogleraar met zijn studenten recent een rechterlijke dwaling vastgesteld in de ‘Rosmalense flatmoord’, waardoor de veroordeelde Rob B. na 22 jaar onschuldig werd verklaard. In een nieuwe aflevering van de podcast De Zaak Ontleed bespreekt hij met rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn hoe ons rechtssysteem verbeterd kan worden. Ook gaat het uitgebreid over het rechtmatig verkrijgen van informatie uit pgp-telefoons, het selectieve geshop in de Mallorcazaak, de oneerlijke strijd tussen het OM en de verdediging, en het ‘drugscircus’ in het Nederlandse strafrecht dat volgens Van Koppen door de overheid zelf is gecreëerd.

De Zaak Ontleed is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Hoofdverdachte Mallorcazaak heeft twee gezichten’

Als iedereen zwijgt, is niemand schuldig. Dat lijkt de strategie te zijn van de Hilversumse vriendengroep die wordt verdacht van de dood van de 27-jarige Carlo Heuvelman vorig jaar zomer op het Spaanse eiland Mallorca. Houden de Gooise jongens elkaar de hand boven het hoofd of weet echt niemand wie Carlo in de nacht van 13 tot 14 juli 2021 heeft doodgeschopt? In een nieuwe aflevering van de podcast De Zaak Ontleed bespreken rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn de omvangrijke rechtszaak. De gemanipuleerde camerabeelden, de tegenstrijdige getuigenverklaringen, de undercoveractie, de meineed, maar ook de rol van de ouders en het straffen van de hele groep. Wanneer gaat het gesloten front breken?

De Zaak Ontleed is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

Jury beslist over lot politieschutter Yvo T.: ‘Veel informatie voor burgers’

Een twaalfkoppige jury buigt zich vrijdag over het lot van de 40-jarige Yvo T. uit Limburg vanwege het doodschieten van een Belgische agent. Wat er precies misging in de nacht van donderdag 25 op vrijdag 26 augustus 2018, kan de Nederlander zich niet herinneren. Toch ontkent hij niet: „Ik moet het gedaan hebben, dat kan niet anders.” In een nieuwe aflevering van de podcast De Zaak Ontleed bespreken rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn hoe een ontspoorde uitgaansavond voor de Grand Prix in Spa heeft geleid tot de dood van de 38-jarige Amaury Delrez, vader van drie kinderen.

De Zaak Ontleed is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Sterke aanwijzingen dat er nog meer is gebeurd met Gino (9)’

Het Openbaar Ministerie heeft sterke aanwijzingen dat er op 1 juni 2021 meer is gebeurd met de vermoorde Gino uit Geleen dan dat Donny M. tijdens de eerste zitting heeft bekend. In een nieuwe aflevering van de podcast De Zaak Ontleed bespreken Wilson Boldewijn en rechtbankverslaggever Saskia Belleman de enorme hoeveelheid akelige details rond de dood van de 9-jarige jongen. Ondanks dat de 22-jarige verdachte heeft bekend is er nog veel onduidelijk. Maar eerst gaat het in de podcast uitgebreid over de verstopte strafrechtketen. Door een tekort aan officieren van justitie worden duizenden rechtszaken in de wacht gezet, als ze tenminste niet worden geseponeerd.

De Zaak Ontleed is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Trucker die motoragent doodreed heeft schijn tegen’

Was er sprake van een noodlottig ongeluk, of had vrachtwagenchauffeur Willem M. (47) de pest aan de politie en reed hij op 7 juli 2021 met opzet de 47-jarige motoragent Arno de Korte aan? De politieman overleefde de klap niet. In een nieuwe aflevering van de podcast De Zaak Ontleed zet rechtbankverslaggever Saskia Belleman alle feiten op een rij. Ook blikt ze met presentator Wilson Boldewijn terug op de rechterlijke dwaling rond de Rosmalense flatmoord, waar Rob B. (64) na 22 jaar alsnog onschuldig is verklaard.

De Zaak Ontleed is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

’Zelfs Holleeder is fan van rechtbanktekenaar Petra Urban’

Verdachten die een pruik dragen of zich verstoppen achter een deken in de rechtszaal. De Telegraaf-rechtbanktekenaar Petra Urban heeft mensen in het beklaagdenbankje van alles zien doen om niet herkenbaar geportretteerd te worden. In deze speciale aflevering van de podcast De Zaak Ontleed gaat het uitgebreid over haar rol in de rechtbank, die steeds vaker ter discussie staat. Met partner in crime Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn geeft ze een inkijkje in haar werk en bespreekt ze het belang van rechtbanktekeningen voor de journalistiek.

De Zaak Ontleed is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

Te snel oordeel in needle spiking-zaak?

Needle spiking, het met een injectienaald steken van een ander, is een relatief nieuw begrip in Nederland. Er is al meermalen melding van gemaakt door bezoekers van clubs en festivals, maar tot nu toe werd er nooit bewijs gevonden dat het ook daadwerkelijk was gebeurd. Tot afgelopen week de politierechter in Den Haag een eerste vermoedelijke dader veroordeelde: een 31-jarige man uit Georgië die tijdens een festival in Den Haag een vrouw zou hebben geprikt. Volgens rechtbankverslaggever Saskia Belleman wil de rechtbank duidelijk een ‘signaal afgeven’ midden in het festivalseizoen. In een nieuwe aflevering van de podcast De Zaak Ontleed bespreekt Belleman samen met Wilson Boldewijn of de rechtbank er goed aan deed om deze zaak zo snel te behandelen, en of er genoeg bewijs lag om tot een veroordeling te komen.

De Zaak Ontleed is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘In de rechtbank veranderen complotdenkers in watjes’

Gedreven door desinformatie en haat gooiden Tjeerd P. en Jaimy W. in de nacht van 19 augustus 2021 een brandbom naar binnen bij de Groningse journalist Willem Groeneveld. De zaak staat voor een gevaarlijke ontwikkeling in de maatschappij. Politici, wetenschappers en journalisten worden steeds vaker bedreigd. In De Zaak Ontleed bespreekt rechtbankverslaggever Saskia Belleman wat voor impact dat heeft op haar werk. „Zij die het hardst schreeuwen om vrijheid van meningsuiting proberen die van anderen te ontnemen.”

De Zaak Ontleed is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Verdachten moord Peter R. de Vries lijken kansloos’

Moderne technieken helpen steeds vaker bewijzen te leveren en misdrijven op te lossen. Ook in de zaak over de moord op Peter R. de Vries blijkt dat het geval. In een nieuwe aflevering van De Zaak Ontleed staan presentator Wilson Boldewijn en rechtbankverslaggever Saskia Belleman uitgebreid stil bij de moord op de 65-jarige misdaadjournalist. Gaat de rechter mee met de ongebruikelijke strafeis van het OM?

De podcast De Zaak Ontleed is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

Vrouwenmoord in Nederland: een onderschat probleem

Iedere acht dagen wordt er een vrouw vermoord door een (ex)partner in Nederland. Dodelijk geweld tegen vrouwen, oftewel femicide, is in Nederland een groot probleem, maar de term heeft nog maar weinig bekendheid. Hoe kan het dat vrouwenmoord zo weinig aandacht krijgt? En waarom zijn er in het buitenland massale protesten tegen femicide en in Nederland niet? Dat bespreekt rechtbankverslaggever Saskia Belleman samen met Wilson Boldewijn in een nieuwe aflevering van de podcast De Zaak Ontleed.

De podcast De Zaak Ontleed is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Mediation is er niet om een onsje minder straf te krijgen’

Het strafrecht brengt een oordeel, maar geen oplossing. Hoe pak je als slachtoffer je leven weer op na een vonnis? Hoe keert een dader terug in de maatschappij? Tijdens mediation krijgen beide partijen de kans om elkaar in de ogen te kijken en zich helemaal uit te spreken. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman heeft zo’n gesprek mogen bijwonen en zag het onmogelijke mogelijk worden. In de podcast De Zaak Ontleed geeft zij tal van voorbeelden waaruit blijkt dat conflictbemiddeling een succes is. Kan het in de toekomst een alternatief bieden voor een rechtszaak?

De Zaak Ontleed is ook te beluisteren via alle bekende podcastkanalen zoals Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

Hoe Mr. Dark grof geld verdiende met gruwelporno

Het is de nachtmerrie van iedere ouder. Een man die zich op social media voordoet als jong meisje, contact legt met ‘leeftijdgenootjes’ en vervolgens hun slaapkamer binnendringt via de webcam. De 35-jarige Michael M. uit Barendrecht - alias Mr. Dark - verdiende daarnaast grof geld met het verspreiden van video’s van echte, zeer gewelddadige verkrachtingen en gruwelporno. Deze week stond de zedenverdachte terecht in de rechtbank van Dordrecht. In de podcast De Zaak Ontleed zet rechtbankverslaggever Saskia Belleman uiteen hoe geraffineerd deze Mr. Dark te werk ging. Ook duikt zij met presentator Wilson Boldewijn in de duistere wereld van het darkweb. „Dit verdwijnt nooit meer van je netvlies.”

Mysterie rond kofferbakmoord blijft: ‘Zoveel geweld roept vragen op’

Vijf jaar na de geruchtmakende kofferbakmoord in Zuidoost Drenthe begrijpt nog steeds niemand waarom de 31-jarige Ralf Meinema dood moest. Zijn verminkte lichaam werd op 31 maart 2017 gevonden in de kofferbak van zijn Mercedes, die over de rand hing van het Stieltjeskanaal bij Coevorden. Ondanks de vele losse eindjes is er toch een verdachte aangemerkt: de 43-jarige Hans O. uit Emmen. Hoe kijkt de rechter naar een zaak die omgeven is door raadsels? Dat bespreken Wilson Boldewijn en rechtbankverslaggever Saskia Belleman in een nieuwe aflevering van de podcast De Zaak Ontleed.

Onvoorstelbaar familiedrama: ‘Welke vent doet zijn gezin dit aan?

Een gezinsdrama dat zijn weerga niet kent. De 49-jarige Martijn den B. wilde zichzelf van het leven beroven nadat hij was ontmaskerd als fraudeur. Alleen overleed hijzelf niet, maar zijn 14-jarige zoon Vigo. Wat ging er die bewuste nacht van 2 november 2020 mis? Is hier sprake van een mislukte zelfmoordpoging of wilde de vader zijn gezin meenemen in de dood? In een nieuwe aflevering van De Zaak Ontleed vertelt rechtbankverslaggever Saskia Belleman hoe een doodnormale man uit Assendelft overging tot een onvoorstelbare wanhoopsdaad.

‘Als die landmijn was ontploft, hadden de verdachten het niet overleefd’

Het verwoesten van een Poolse supermarkt voor 250 euro met een landmijn, dat was volgens de officier van justitie het doel. Door een oplettende beveiliger werd in Beverwijk een ramp voorkomen en werden de twee jonge verdachten gepakt, voordat de landmijn die ze plaatsten ontplofte. Waarom waren meerdere Poolse supermarkten het doelwit van aanslagen? En waarom weigeren de verdachten iets te zeggen over hun opdrachtgever? Dat bespreken rechtbankverslaggever Saskia Belleman en Wilson Boldewijn in een nieuwe aflevering van de podcast ‘De Zaak Ontleed’.

‘OM misbruikt tbs om Thijs H. levenslang op te sluiten’

Een uitzonderlijke strafeis in het hoger beroep van drievoudig moordenaar Thijs H. De toen 27-jarige Delftse student werd in mei 2019 beheerst door een psychose en stak drie personen dood in opdracht van ‘het systeem’. Het oordeel van deskundigen is duidelijk: volledig ontoerekeningsvatbaar. Toch gingen de rechtbank van Maastricht en het Openbaar Ministerie daar niet in mee. Het tbs-systeem wordt misbruikt, zegt rechtbankverslaggever Saskia Belleman in een nieuwe aflevering van de podcast De Zaak Ontleed. „Zo is de behandeling gedoemd om te mislukken.”

Hoe onschuldige Djordy slachtoffer werd van een bende-oorlog

Hoger beroep loont lang niet altijd. Drie van de zes daders van de vergismoord op dj Djordy Latumahina kregen in totaal ruim 30 jaar cel boven op hun eerdere straffen uit 2018. In de podcast De Zaak Ontleed staan Wilson Boldewijn en rechtbankverslaggever Saskia Belleman uitgebreid stil bij de dood van de 31-jarige Amsterdamse dj, die in 2016 ten onrechte werd aangezien voor een crimineel.

Waarom zou een moeder haar kind in een vuilcontainer dumpen?

Het heeft zeven jaar geduurd voordat de moeder werd gevonden die, volgens het Openbaar Ministerie, haar kind in een ondergrondse vuilcontainer heeft gedumpt. Volgens rechtbankverslaggever Saskia Belleman heeft deze zaak zoveel impact gehad op de politie dat de zoektocht naar de dader onverminderd doorging. In de podcast De Zaak Ontleed vertelt Belleman hoe een winkeldiefstal in Duitsland ervoor zorgde dat de politie de verdachte op het spoor kwam. Verder bespreekt Belleman met presentator Wilson Boldewijn wat de mogelijke motieven zijn van de vrouw en hoe het medisch beroepsgeheim de zoektocht naar daders soms bemoeilijkt.

'Stuitend dat neparts gewoon kan werken in ziekenhuis'

Een paar telefoontjes zouden er nodig zijn geweest om het verhaal van Özlem U. door te kunnen prikken. Dat lieten de instellingen na en zo kon Özlem U. zich 3,5 jaar voordoen als arts en cardioloog zonder enig diploma. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman vindt het verbijsterend: „Je moet er toch niet aan denken dat iemand beslist over andermans gezondheid zonder enige kwalificatie.” Saskia en Wilson bespreken deze opmerkelijke zaak in een nieuwe aflevering van de podcast ‘De Zaak Ontleed’. Ook staan zij stil bij vergelijkbare zaken, waarin valsheid in geschrifte zelfs de dood tot gevolg had.

‘Rechtspraak is niet zo openbaar als het lijkt’

De openbaarheid van de rechtspraak staat steeds meer onder druk door de coronaregels en de beperkingen die worden opgelegd rond zaken over de georganiseerde misdaad. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman vindt dit een kwalijke ontwikkeling: „Wanneer de openbaarheid van de rechtspraak afneemt zal het begrip bij burgers ook verminderen”. In een thema uitzending van de podcast ‘De zaak ontleed’ bespreekt Belleman samen met presentator Wilson Boldewijn wat deze openheid inhoudt, hoe deze wordt aangetast en wat rechters en juristen kunnen doen om de rechtspraak begrijpelijk te maken voor de burgers.

‘Uitspraak zaak Nicky Verstappen nog geen gelopen race’

Het is nog lang niet zeker dat Jos B. in hoger beroep wordt veroordeeld voor de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen. Dat zegt rechtbankverslaggever Saskia Belleman in een nieuwe aflevering van de podcast ‘De zaak ontleed’. De zaak die Nederland ruim twintig jaar heeft beziggehouden kent nog veel losse eindjes. Saskia en gaat met presentator Wilson Boldewijn door het bewijs heen. De speekselsporen in de onderbroek, de onduidelijke doodsoorzaak, de zwartgelakte kluisverklaring, maar ook Joos Barten, de kampleider met een misbruikverleden. Belleman: „Ik zou niet graag in de schoenen van de rechter staan.”

Misstanden in sektes: ‘Het kan iedereen overkomen’

Niet één, maar twee sekteleiders stonden de afgelopen tijd voor de rechtbank. De 72-jarige kungfu-leraar René L. manipuleerde zijn volgelingen, sloeg ze met een zweep, overgoot ze met lampenolie en dreigde ze in brand te steken. En de zelfbenoemde profeet Robert B. eiste nieuwe, vooral jonge vrouwen op voor seks in de Orde der Transformanten. Hoe kan het dat slimme mensen in een sekte belanden en er ondanks het misbruik niet uitstappen? Kunnen dit soort groeperingen worden verboden, zoals een aantal slachtoffers nu voorstelt? Dat bespreken presentator Wilson Boldewijn en rechtbankverslaggever Saskia Belleman in een nieuwe aflevering van de podcast De Zaak Ontleed.

De heftigste momenten van MH17-proces: ‘Verdriet is nauwelijks te bevatten’

Nu de nabestaanden van de MH17-ramp hun verhaal doen in de rechtbank wordt het eigenlijk pas echt duidelijk waar het proces om draait: de 298 mensen die op de meest gruwelijke wijze om het leven zijn gekomen. In een nieuwe aflevering van de podcast De Zaak Ontleed bespreken rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn de meest emotionele momenten. Saskia is door de verhalen geraakt: „Het is net alsof je bij een crematie zit en dat tien dagen lang.” Ook wordt er uitgebreid ingegaan op het bewijs, de verdachten en de misinformatie van de Russen.

‘Rechters leken aangedaan door videoboodschap in zaak Wiersum’

„De indrukwekkende videoboodschap van de vader van Derk Wiersum roerde de rechtszaal tot stilte, zelfs de rechters werden zichtbaar gegrepen door de emotionele woorden.” Dat vertelt rechtbankverslaggever Saskia Belleman in een nieuwe aflevering van de podcast ‘De zaak ontleed’. Belleman vertelt verder hoe het OM met een ‘ongebruikelijke’ eis voor de verdachten in deze zaak een nieuwe standaard zet in het gevecht tegen de georganiseerde misdaad.

Marengo bewijst: je kunt niet met en niet zonder kroongetuigen

Het mega-liquidatieproces Marengo raakt hoofdverdachte Ridouan Taghi meer dan hij laat merken. Die indruk krijgt rechtbankverslaggever Saskia Belleman. In de nieuwe Telegraaf-podcast ‘De zaak ontleed’ bespreekt Belleman met presentator Wilson Boldewijn de haken en ogen in het Marengo-proces. Heeft justitie zich laten chanteren door kroongetuige Nabil B.? En hoe moet de complexe zaak verder nu de spijtoptant zijn medewerking voorlopig heeft opgeschort?