Podcastprogramma

Afhameren met Wouter de Winther

‘VVD tuigde circus op met komst papa Rutte’

In deze aflevering van Afhameren blikken politiek commentator Wouter de Winther en Pim Sedee terug op het circus bij de VVD deze week. Premier Rutte, die dinsdag werd ingevlogen om de Tweede Kamerleden te overtuigen in te stemmen met de dwangwet, wilde niet spreken van een crisis. Maar, zo stelt De Winther, het deed allemaal ‘potsierlijk’ aan. Hij doelt dan vooral op het optreden van fractievoorzitter Sophie Hermans, die het steeds weer had over een ‘pittig gesprek.’ De Winther kijkt ook vooruit: waar kan de asielcrisis uiteindelijk toe gaan leiden, een breuk in het kabinet?

Verder worden in Afhameren alle ontwikkelingen rondom het onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag Khadija Arib besproken.

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

Ontsporing coalitie dreigt: schoolmeester Rutte grijpt in

De top van het kabinet komt dinsdag bijeen voor crisisberaad over de verkiezingsuitslag. Vanuit Brussel beschrijft politiek commentator Wouter de Winther in de podcast Afhameren hoe de sfeer in de coalitie per dag verslechtert. Zo zijn er Kamerleden die elkaar de tent uitvechten, irritaties over de ‘stoere woorden’ van CDA-leider Wopke Hoekstra, en ondertussen houdt D66 de poot stijf. De Winther vraagt zich af of die strategie verstandig is: „Hoe vaker je blijft hameren op 2030, hoe pijnlijker de draai wordt wanneer het onhaalbaar blijkt.”

Ook VVD’ers worden onrustig. De val van het kabinet, betekent mogelijk het einde van de helft van de fractie. Bovendien, wie wordt dan lijsttrekker? Premier Rutte ging na de verkiezingsuitslag vooralsnog als enige op de koffie bij Caroline van der Plas. Na afloop liet ze weten ook een afspraak te willen met eurocommissaris Frans Timmermans. Slaat de BBB-leider te hard op de trom? De Winther geeft zijn analyse.

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Boosheid in top kabinet om nieuwe blunder stikstofminister Van der Wal’

Na de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) kan het kabinet onmogelijk verder op de ingeslagen weg, zegt politiek commentator Wouter de Winther. In een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren analyseert De Winther met presentator Pim Sedee de verkiezingsuitslag. Het waarschuwingsschot van de BBB, de ‘ontluisterende’ reactie van stikstofminister Van der Wal, en het CDA dat volgens De Winther geen kant op kan. Maar ook de verhoudingen binnen het kabinet en de kritiek van CDA-campagneleider Derk Boswijk op coalitiegenoot Tjeerd de Groot. En het feest bij PvdA en GroenLinks, die doen voorkomen alsof hun samenwerking een succesverhaal is. Hoe moet het nu verder? En gaan er uiteindelijk koppen rollen?

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Van der Plas wordt giftig bij LPF-vergelijking’

Alles over de verkiezingen van woensdag 15 maart in de podcast Afhameren met politiek commentator Wouter de Winther en Pim Sedee. In deze extra lange aflevering: hoe deden Hugo de Jonge en Mark Rutte het bij VI en Shownieuws, waarom heeft de SP het zo moeilijk, wat zijn de valkuilen voor Van der Plas en kiest D66 wel de beste aanpak? Ook hoort De Winther serieuze geluiden dat het kabinet de rit wel eens niet zou kunnen gaan afmaken.

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘VVD giert om hysterie over tv-debat Pauw’

Genoeg te bespreken in de podcast Afhameren met Wouter de Winther ondanks het krokusreces. De politiek commentator van De Telegraaf blikt terug op de ‘krampachtige’ reactie van premier Rutte op de enquête gaswinning Groningen. Welke rol gaat het kritische rapport spelen in de campagne? Ophef over het tv-debat van de publieke omroep tussen de VVD en de linkse partijen. ,,Bij de VVD rollen ze van het lachen dat iedereen hier intrapt”, zegt De Winther die spreekt van hysterie.

Twaalf CDA-lijsttrekkers uit de provincie hebben aan de bel getrokken vanwege de polarisatie binnen de landelijke politiek. Een typisch CDA-verhaal, analyseert De Winther: ,,Een punt maken, maar niet doorpakken. Terwijl dat ooit hun slogan was.” Tot slot sprak de politiek commentator uitgebreid met Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB), die deze verkiezingen uit het niets heel groot kan worden. Hoe bereidt de partij zich voor op forse groei?

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Strenger asielbeleid tot nu toe één grote pr-show’

Deze week was premier Mark Rutte te gast bij Eva Jinek. In een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren recenseert politiek commentator Wouter de Winther: „Het ging over één jaar oorlog in Oekraïne. Dus kon hij profiteren van zijn status als staatsman." Ook ging het bij Jinek over het asieldossier. Rutte kwam niet in de problemen. „En met bezoekjes aan Niger en Marokko wil staatssecretaris van der Burg uitstralen dat ze er bovenop zitten. Maar het is de vraag wat er concreet uitkomt."

De verkiezingen van 15 maart naderen, en dus bespreken De Winther en Pim Sedee hoe de partijen ervoor staan. Bij GroenLinks is er onrust door een inmiddels geschrapte klimaatbijeenkomst. Daar zou worden gediscussieerd over de vraag of geweld ingezet mag worden om doelen te bereiken. De Winther kijkt daarbij nadrukkelijk naar de PvdA, omdat die partij inmiddels nauw samenwerkt met GroenLinks. „Je merkt dat ze zich hier oncomfortabel bij voelen."

Ook in Afhameren: excuses van VVD-Kamerlid De Groot. „Slappe hap", aldus De Winther.

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘PvdA-lijsttrekker Mei Li Vos wint bokaal voor amateurisme met absurde tweet’

In een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren werpen politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee een blik op de laatste peilingen over de Provinciale Statenverkiezingen. De linkse wolk voert tot nu toe nog geen succesvolle campagne, ziet De Winther. „In de achterban klinken al wat zorgen.” De tweet van PvdA-lijsttrekker Mei Li Vos hielp deze week ook niet mee. „Als de verkiezingen voor de PvdA uitdraaien op een fiasco kan dit het einde van Vos betekenen.”

RTL schrapt het verkiezingsdebat, mede omdat de VVD niet in discussie wil met de fractievoorzitters van JA21 en de BoerBurgerBeweging (BBB). De Winther legt uit waarom hij de meeste verkiezingsdebatten niet zal missen. En komende week komt het rapport over de parlementaire enquête in Groningen. Bestaat er een kans dat het kabinet zal aftreden?

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Ongepaste tweet Paternotte is makkelijk scoren’

Na de aanval op de ‘linkse wolk’ richt D66 de pijlen nu op extreemrechts. Alles wat handig is om te gebruiken in campagnetijd wordt op een hoop gegooid, zegt politiek commentator Wouter de Winther over de tweet van fractievoorzitter Jan Paternotte. Maar er viel meer op in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen, zoals het plan van CDA-leider Wopke Hoekstra om de dienstplicht her in te voeren. De partij zit behoorlijk klem, analyseert De Winther in de podcast Afhameren.

Uitstel van executie in Brussel, waar premier Rutte is voor een migratieoverleg met de lidstaten van de Europese Unie. En in het Caribisch gebied wist staatssecretaris Van Huffelen de spotlights te claimen van de Oranjes. De bewindspersoon moest het koninklijk paar begeleiden en dat ging faliekant mis, zag De Winther.

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

Clash Rutte Kaag: 'Incident of betonrot?'

Niet eerder heeft er zo’n heftige ruzie plaatsgevonden tussen premier Rutte en vicepremier Kaag als vorige week. Is hier sprake van een incident of van betonrot, vraagt politiek commentator Wouter de Winther zich af in een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren. ,,Als deze twee kemphanen oud gedrag gaan vertonen, kan het snel klaar zijn met dit kabinet.” Met name de standpunten over migratie lopen uiteen. De Winther heeft zich laten vertellen dat daar de gekste dingen gebeuren

Verder: prinses Amalia staat voorlopig in de luwte tijdens haar bezoek aan het Caribisch gebied. Volgens de politiek commentator van De Telegraaf ligt dat deels aan haar dominante ouders. En: de VVD heeft de aanval geopend op de ‘linkse wolk’ PvdA en GroenLinks. Een actie die volgens De Winther bedoeld is om te voorkomen dat rechtse kiezers op JA21 stemmen.

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘CDA voelt BBB in de nek hijgen’

Vanaf Bonaire weer een nieuwe afhameren met politiek commentator én verslaggever koninklijk huis Wouter de Winther. Hij spreekt met Pim Sedee over het bezoek van de koning, koningin en prinses Amalia aan het Caribische deel van ons koninkrijk.Voor Amalia is het de eerste keer dat ze de eilanden bezoekt. De Winther over de bijzonderheden van het programma, en de staat van de eilanden.

Verder komt de positie van minister van Landbouw Piet Adema aan bod. Die maakte volgens de Winther geen sterke indruk bij een debat over het uitrijden van mest. Ondertussen hield Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 zich opvallend rustig bij dat debat. De Winther legt uit waarom.

Ook in Afhameren: het afscheid van Gert-Jan Segers en hoe ver gaat de Nederlandse betrokkenheid bij oorlog in Oekraïne?

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Paniekerige landbouwminister Adema niet in control’

Minister van Landbouw Piet Adema moest halsoverkop een landbouwbeurs in Berlijn verlaten voor een spoedoverleg in de ministerraad. De Tweede Kamer zou verkeerd geïnformeerd zijn door de minister als het gaat over het uitrijden van mest. Dat zou vanuit Brussel meer aan banden worden gelegd, dan eerder door Adema werd voorgespiegeld.

Politiek commentator Wouter de Winther kijkt er met verbijstering naar: ,,Het een rare manier van optreden van Adema,’’ stelt de politiek commentator, Dat is een zorgelijke ontwikkeling.’’

Verder gaat het in Afhameren over het World Economic Forum en de ‘publiciteitsstunt’ van Thierry Baudet, die zelf naar Davos ging.

En De Winther heeft boeiende anekdotes over het bezoek van Rutte aan Biden. De foto van de Nederlandse premier, die op de stoel van zijn Amerikaanse collega gaat zitten, zorgde ‘in regeringskringen voor bedenkelijke reacties’.

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Slim trucje Rutte bij Trump’

Alles over het vertrek van ChristenUnie-partijleider Gert-Jan Segers in de eerste Afhameren van 2023. De Winther heeft oude herinneringen aan Segers, die Den Haag per direct verlaat. Samen met presentator Pim Sedee spreekt hij over de verdiensten van het ervaren Tweede Kamerlid, maar ook een dieptepunt.

Verder gaat het over het naderende bezoek van premier Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra aan de Amerikaanse president Biden. De Winther heeft een opmerkelijke anekdote over Biden, en blikt terug op de ontmoetingen van Rutte met de vorige president van de Verenigde Staten Donald Trump.

De komende periode zal het in Den Haag veel gaan over de asielcrisis. Hoe een uitweg te vinden? In Afhameren de standpunten van de coalitiepartijen. En de achtergronden van de ernstige bedreigingen aan het adres van oud-minister Ferd Grapperhaus komen aan bod.

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Rutte opvallend ferm over eigen track record’

In de laatste Afhameren van 2022 blikken Wouter de Winther en Kamran Ullah terug op het eerste jaar van het kabinet-Rutte IV. De politiek commentator van De Telegraaf heeft premier Rutte uitgebreid gesproken in het traditionele kerstinterview, waarin hij opvallend ferm was over zijn nalatenschap. Ook gaat het in de podcast over de goede band tussen Kaag en Rutte, die elkaar na een moeizame start hebben gevonden. Sterker nog, vervolgt De Winther, binnen D66 zeggen ze dat Kaag precies weet welke knoppen ze moet indrukken bij Rutte om iets voor elkaar te krijgen.

Ook dit jaar was er veel aandacht voor de bedreigingen aan het adres van de D66-leider. Kaag is niet de enige politicus die dit overkomt, benadrukt De Winther. Verder: de knappe prestatie van Sylvana Simons, die als eenpitter de excuses voor het slavernijverleden op de kaart heeft gezet. En de komende maanden zullen in het teken staan van de Statenverkiezingen. Waar gaan alle zetels van Forum voor Democratie naartoe?

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Kabinet vergeet samenleving te overtuigen van slavernij-excuses’

De minister van Financiën Sigrid Kaag is niet de persoon die zich laat vernederen in Suriname, verwacht Wouter de Winther in een nieuwe aflevering van Afhameren. De vicepremier is naar Paramaribo afgereisd voor een gesprek over de Nederlandse excuses voor het slavernijverleden. Hoe gaat dat aflopen? Ook blikt de politiek commentator van De Telegraaf met presentator Pim Sedee terug op het meest ontluisterende moment van het jaar en wordt er voorzichtig vooruitgekeken. In hoeverre kan het kabinet de knip nog trekken als de nood hoog is in 2023? Tot slot, Pieter Omtzigt lucht zijn hart in de Tweede Kamer over de hoge werkdruk. Volgens De Winther maakt het voormalige CDA-Kamerlid het zichzelf ook wel erg ingewikkeld.

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'Koning maakt schoon schip voor dochter Amalia'

De aanstaande excuses voor het slavernijverleden houdt Den Haag al een aantal dagen in zijn greep. Hoe moet de spijtbetuiging eruitzien? Wie gaat deze maken? En hoeveel geld is er gemoeid bij deze actie? Die vragen beantwoordt Wouter de Winther in een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren. De politiek commentator van De Telegraaf constateert dat het huidige plan van het kabinet langzamerhand ‘van de rails aan het lopen is’.

Ook de koning houdt zich bezig met zijn familieverleden. Hij heeft een onderzoek ingesteld om uit te zoeken welke rol de Oranjes hadden in de koloniale tijd. „Hiermee koopt de koning drie jaar rust en maakt hij ook nog schoon schip voor een eventuele troonopvolger”, aldus De Winther. Tot slot bespreekt De Winther Kamerlid Tjeerd de Groot, die steeds meer de route van partijgenoot Sjoerd Sjoerdsma aan het bewandelen is.

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Kabinet liet trip Conny Helder ontsporen’

Het is werkelijk met geen pen te beschrijven hoe knullig het optreden is van sportminister Conny Helder (VVD) in Qatar. Dat zegt politiek commentator Wouter de Winther in een nieuwe aflevering van Afhameren. De Winther beschrijft hoe er aan alle kanten gefaald is, van de voorafgaande ruzie in de ministerraad tot het oranje Never Mind-sjaaltje. Waarom is Wopke Hoekstra niet naar Qatar gegaan? Daar gaan volgens De Winther veel verhalen over rond.

Ondertussen maken CDA’ers zich zorgen over hun partij. Uit recent onderzoek komt naar voren dat het CDA ‘reddeloos verloren’ is. Partijleider Hoekstra is door zijn ministerschap te weinig zichtbaar en conservatieve bewindspersonen zijn volledig aangehaakt op de woke-agenda. Wie kan de kar trekken als het resultaat blijft tegenvallen? Volgens De Winther werd er voorzichtig weer naar Hugo de Jonge gekeken. Tot slot, het is een en al kommer en kwel bij de PvdA en de partij weet opnieuw de kranten te halen vanwege ruzie. ,,PvdA will be PvdA.”

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Compromis over migratie dichterbij’

In de podcast Afhameren blikken Wouter de Winther en Kamran Ullah terug op de politieke week. Uiteraard komen de partijcongressen van de VVD en D66 aan bod, waar De Winther een wereld van verschil zag. Terwijl de VVD er alles aan deed om geen ongelukken te laten gebeuren, waren D66-leden vooral erg tevreden met hun partij. De Winther analyseert en vergelijkt. Van Sophie Hermans, die als fractievoorzitter totaal uit de spotlights werd gehouden, tot een verdwaalde Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Verder: het enthousiasme voor minister Robbert Dijkgraaf en het lauwe applaus voor Sigrid Kaag doet denken aan het verleden, toen de destijds onbekende minister van Ontwikkelingssamenwerking het stokje overnam van de beoogde partijleider Rob Jetten. Zien we een herhaling van zetten? Ook de ChristenUnie wil de komst van migranten beperken. Is een compromis nabij? En: het kabinet presenteert de nieuwe stikstofplannen.

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Zonder Kaag krijgt Rutte niks voor elkaar op immigratie’

Nervositeit binnen de VVD. Honderden leden keren zich zaterdag op het partijcongres tegen de dwangwet om asielzoekers op te vangen. Weet premier Rutte de gemoederen tot bedaren te brengen? „Hij zal er alles aan doen om het kabinet overeind te houden in crisistijd”, zegt Wouter de Winther in een nieuwe aflevering van Afhameren. De politiek commentator van De Telegraaf verwacht dat Rutte en D66-leider Kaag het gesprek hierover zijn aangegaan in het vliegtuig naar de G20-top op Bali.

Verder in de podcast: een motie van wantrouwen tegen Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. De Winther vraagt zich af of de justitieminister zich bewust is van het gezag dat van haar functie uitgaat. D66 wil politieke partijen verbieden wanneer deze de rechtsstaat ondermijnen. ,,Een bijzonder voorstel vanuit de democraten. Een paardenmiddel waarmee je het vertrouwen in de democratie verloochent”, aldus De Winther. En: de Kamer heeft de Kamer gered door gas terug te nemen over het onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Khadija Arib.

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'Gerespecteerde Rutte moet nu in Europa spierballen laten rollen’

Politiek commentator Wouter de Winther ziet het stikstofprobleem niet zomaar tot een goed einde komen, vertelt hij aan Pim Sedee in een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren. „Het kabinet wordt telkens teruggefloten en tegelijkertijd wil het zich houden aan de Europese afspraken.” Hoe kan het kabinet uit deze crisis komen? De Winther analyseert.

Dan de voorzittersrel rondom Khadija Arib, die inmiddels met stille trom uit Den Haag is vertrokken. Wordt het tijd voor de huidige voorzitter Vera Bergkamp om haar conclusies te trekken? En kan het onderzoek naar Arib nog wel doorgaan?

Ondertussen windt De Winter zich op over een filmpje van de ministers Van Gennip en Harbers op Schiphol, en gaan de migratiecijfers door het dak. ,,Het wordt toch tijd om met structurele oplossingen te komen om dit probleem echt te kunnen aanpakken,'' aldus de politiek commentator.

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Zonder uitblinken krijgt JA21 zetels cadeau’

Vanwege het herfstreces in de Tweede Kamer is de politieke podcast Afhameren deze week anders dan anders. Politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee behandelen vragen van luisteraars. Wordt samenwerken in de toekomst vrijwel onmogelijk door verdere versplintering van de Tweede Kamer? Waarom krijgt de wooncrisis zo weinig aandacht in het stikstofdebat? En hoe reëel is de kans dat VVD-stemmers bij de volgende verkiezingen overstappen naar JA21? Uiteraard komt het politieke nieuws van deze week ook voorbij: de vastgelijmde klimaatactivist bij Beau en de ‘rioolrat-actie’ van Forum-Kamerlid Gideon van Meijeren. De Winther denkt dat de partij van Thierry Baudet zichzelf hiermee in de vingers snijdt. Tot slot, een kijkje achter de schermen bij de Afhameren-redactievergadering en twee boekentips voor politieke junkies.

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Schippers in één klap in centrum van de VVD-macht’

Als lijsttrekker voor de Eerste Kamer bepaalt oud-minister Edith Schippers straks met andere VVD-prominenten de koers van de partij. Politiek commentator Wouter de Winther denkt dat de rust binnen de VVD nu kan terugkeren. Wat vindt Rutte ervan dat zijn potentiële opvolger in de coulissen staat? In een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren bespreken Wouter de Winther en Pim Sedee de verstandhouding tussen de twee en het verloop achter de schermen.

Wie ook wil terugkeren in de politiek is PvdA’er Gijs van Dijk, die begin dit jaar uit de Kamer vertrok vanwege vermeend ongewenst gedrag. Partijleider Attje Kuiken is al de hele week onzichtbaar, merkt De Winther op. „Het ontbreekt de PvdA aan politici die leiderschap tonen. Wat een amateurisme!”

Verder: Den Haag wacht in spanning op de grote toespraak die wordt gehouden in het parlement vanwege het afscheid van Khadija Arib. Wie neemt de honneurs waar als Kamervoorzitter? En: na de schorsing van Thierry Baudet gaan er geluiden rond om zijn partij Forum voor Democratie helemaal te verbieden uit de Tweede Kamer. Onverstandig, vindt De Winther. „Kamerleden moeten niet gaan bepalen wat er met andere volksvertegenwoordigers moet gebeuren.”

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Asielbeleid grootste risico voor kabinet’

Wouter de Winther is op de ochtend van de opname van Afhameren teruggekeerd van het staatsbezoek in Zweden, en blikt uitgebreid terug. Uiteraard gaat het in de podcast over de zware beveiliging van prinses Amalia. De Telegraaf berichtte daar eerder al over, en de koning en koningin spraken opvallend openhartig over de situatie van hun oudste dochter. De Winther beschrijft hoe het persmoment verliep, en analyseert de politieke reacties.

Dan is er onrust binnen het kabinet over het asielbeleid. Moeten gemeenten nu wel of niet worden gedwongen om asielzoekers op te vangen? De VVD is nog niet overstag. Er spelen meerdere crisis in ons land, maar volgens De Winther is de asielcrisis de gevaarlijkste voor dit kabinet.

Verder in afhameren: wie stuurt het kabinet naar het WK voetbal in Qatar?

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Klaver behandelt boeren als kleuters’

De stikstofbevindingen van gespreksleider Johan Remkes zijn een harde boodschap aan het kabinet. De manier waarop de stikstofdoelen zijn gecommuniceerd met de boeren, had veel beter gemoeten. In de podcast Afhameren zegt politiek commentator van de Telegraaf Wouter de Winther: ,,Ministers Van der Wal en Adema luisterden aandachtig naar schoolmeester Remkes.’’

De Winther en presentator Pim Sedee bespreken ook een opmerkelijk audio-fragment, waarin GroenLinks-leider Jesse Klaver benadrukt dat er moet worden doorgepakt, voordat ‘ze echt zien wat erin staat’. De Winther stelt: ,,Hier behandelt Klaver boeren als kleuters.’’ Dan de voorzittersrel. De Winther heeft meer informatie over wat dat grensoverschrijdende gedrag van oud-voorzitter Khadija Arib dan zou inhouden. ,,Pesten en kleineren,’’ zo vat hij het samen. Wat betekent het vertrek van Arib voor de commissie die het coronabeleid gaat onderzoeken en voor de PvdA?

Ook komt Mark Rutte in Afhameren aan bod. De premier is in Praag voor belangrijke Europese gesprekken. De Winther stelt dat hij zich echt heeft gemanifesteerd als een zeer gerespecteerd leider in Europa, dat aanzien geniet bij zijn collega’s over de grenzen.

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

Hoe kon voorzittersrel Bergkamp en Arib zo ontploffen?

Voor het eerst na het vernederende einde van haar Kamervoorzitterschap heeft Khadija Arib (PvdA) uitgehaald naar haar opvolger, Vera Bergkamp. Reden is het onderzoek naar vermeend grensoverschrijdend gedrag door Arib en het feit dat ze daar niet over werd ingelicht. In een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren zetten politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee alle gebeurtenissen op een rij die hebben geleid tot deze uitbarsting. Van oud zeer uit het verleden tot een mogelijke afrekening, welke lekken zijn denkbaar?

De Winther analyseert de pijnlijke rol van PvdA’er Henk Nijboer en een veelzeggende ontboezeming van een D66’er, waaruit blijkt het voorzitterschap een prestigeproject is voor de sociaal-liberalen. Verder: het Op1-interview met Mark Rutte was een eenvoudige thuiswedstrijd voor de premier. Hoe had je Rutte meer uit balans kunnen krijgen? En: Remkes komt volgende week met zijn bevindingen over de stikstofcrisis. Hoe staat het ondertussen met de nieuwe landbouwminister?

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Beschadigde Bergkamp in Kamer als Alice in Wonderland’

In een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren gaat politiek commentator Wouter de Winther met Pim Sedee uitgebreid in op de Algemene Politieke Beschouwingen. Premier Rutte kreeg het op dag twee niet lastig. De plannen van het energieplafond zijn nog niet volledig uitgewerkt. „Rutte zei telkens: morgen, morgen. Dan is het lastig voor de oppositie om je daarin vast te nagelen.”

Uiteraard komt het weglopen van het kabinet tijdens de inbreng van Thierry Baudet aan bod. De Winther: „Ik heb er over nagedacht en ben tot de conclusie gekomen dat het kabinet dit niet had moeten doen.” Er is kritiek op de rol van Kamervoorzitter Vera Bergkamp, volgens De Winther een ‘Alice en Wonderland in de Tweede Kamer'. Het was niet eenvoudig om haar uitgebreid te spreken te krijgen over haar eigen optreden. „Duikgedrag, een Kamervoorzitter onwaardig.”

En welke fractievoorzitters maakten een goede, en minder gelukkige indruk? De Winther deelt een pluim uit aan Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren, maar is kritisch over Sophie Hermans (VVD). Laat ze groei zien? „Als het al zo is, dan is het onvoldoende.”

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'Zonnekoning Timmermans bereidt zich voor op Haagse rentree'

In een nieuwe aflevering van de politieke podcast Afhameren bespreken politiek commentator Wouter de Winther en Pim Sedee uitgebreid de energiecrisis. Het kabinet probeert nu toch dit jaar meer te doen om mensen met torenhoge energierekeningen tegemoet te komen. De vraag is of dat op korte termijn gaat lukken.

Ondertussen valt op dat het kabinet terughoudend is met de communicatie over de problemen in ons land. Volgens De Winther is er een patroon zichtbaar. „Als het ingewikkeld wordt, dan gaat de deur dicht", stelt hij. „Er is gebrek aan lef."

Dan Frans Timmermans, die vanuit Europa veelvuldig zijn boodschap verkondigt. De Winther denkt dat hij nog niet klaar is met de nationale politiek. „Alleen zijn er meer gegadigden bij de PvdA. De rising star is toch echt Marjolein Moorman."

Verder in Afhameren: krijgt Hugo de Jonge het lastig, nu het onderzoek naar de mondkapjesdeal eindelijk naar buiten komt? En hoe moet het verder met Schiphol?

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Kabinet kan niet blijven zeggen: we wachten op Prinsjesdag’

Vanuit de Verenigde Staten staat politiek commentator Wouter de Winther stil bij het overlijden van koningin Elizabeth. In een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren bespreekt hij met presentator Pim Sedee de reactie van prinses Máxima, die hij op de voet volgt tijdens haar werkbezoek in Amerika.

Daarnaast was het niet de vraag of minister Staghouwer van Landbouw zou opstappen, maar wanneer. Grote vraag nu is wie de minister gaat opvolgen. Volgens De Winther hebben we langzamerhand een tovenaar nodig om de problemen bij Landbouw op te lossen. Wordt Carola Schouten teruggeroepen of gaat CU-leider Gert-Jan Seghers het kabinet in? De Winther geeft zijn analyse.

Dan de koopkrachtcrisis. Op het moment dat steeds meer mensen de energierekening niet meer kunnen betalen, kan het kabinet zich volgens De Winther niet langer verschuilen achter Prinsjesdag. „Het is een politieke keuze om niet dit jaar al in te grijpen.” Tot slot, frustratie over bewindspersonen die voortdurend op reis gaan terwijl de problemen in eigen land zich opstapelen.

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Deze trap na zet kwaad bloed bij de VVD’

Het vertrek van Kamerlid Daan de Neef kan voor de VVD een geschenk uit de hemel zijn, stelt politiek commentator Wouter de Winther in een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren. Zijn afscheidswoorden zetten echter kwaad bloed bij zijn voormalige collega’s. De Winther bikt terug op het afscheid van Van Haga, die door de VVD nog altijd met fluwelen handschoenen wordt aangepakt. Uiteraard gaat het in de podcast ook over de koopkrachtdeal van het kabinet. De Winther vindt het riskant om de koopkracht pas in het nieuwe jaar te herstellen. Verder: het vertrouwen in Johan Remkes in de stikstofcrisis, de opvallende zet van staatssecretaris Van den Burg om oppositieleider Geert Wilders te blokkeren op Twitter en irritatie over voormalig staatssecretaris Henk Bleker.

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Hier was Rutte echt heel boos over’

De onrust in het kabinet was nog nooit zo groot. De uitspraken van vicepremier Hoekstra schuren met het regeerakkoord, het vertrouwen tussen ministers is zoek en ondertussen stapelen de problemen zich op. In een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren nemen politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee de politieke week door. In het dinsdagdebat werd volgens De Winther totaal om de problematiek heen gedraaid. „Kamervoorzitter Vera Bergkamp doet dit gewoon niet goed. We zien geen verbetering.” Daarnaast gaat het in de podcast over de relatie tussen premier Rutte en CDA-leider Hoekstra, de enorme uitdaging om de mensen te compenseren die het financieel zwaar hebben en de opmerkelijke uitspraak van staatssecretaris Van der Burg over de toestand in Ter Apel.

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘CDA voert overlevingsstrijd in stikstofcrisis’

Door alle crises in het land is de politieke podcast Afhameren vervroegd terug van reces. Tijdens de eerste ministerraad in Den Haag bespreken politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee de bom die regeringspartij CDA onder het coalitieakkoord heeft gelegd. Als het aan partijleider Wopke Hoekstra ligt, is het halen van de stikstofdoelen in 2030 niet meer heilig. Dit ligt zeer gevoelig bij met name coalitiepartner D66. De Winther geeft zijn analyse.

De podcast Afhameren is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Hugo de Jonge gaat boekje open doen tijdens parlementaire enquête corona’

De laatste aflevering van de politieke podcast Afhameren voor het reces, met politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee.

Deze week wees Kamervoorzitter Van Meenen PVV-kamerlid Markuszower terecht. Markuszower sprak over een ‘enge ministersploeg’, en dat kon volgens Van Meenen niet door de beugel. De Winther vindt het wel te prijzen dat een voorzitter duidelijk aangeeft waar volgens hem of haar de grenzen liggen. Belangrijkste is, zo stelt De Winther, dat die ellenlange interrupties eens worden aangepakt.

Nadat de politie schoten had gelost richting een trekker met daarin de 16-jarige Jouke, was een aantal politici er als de kippen bij om een spoeddebat aan te vragen. ,,De profileringsdrang is groot, op rechts ligt ruimte en die willen verschillende politici pakken.’’ Khadija Arib gaat de parlementaire enquêtecommissie over corona leiden. Dat kan zeer interessant worden, verwacht De Winther, ook omdat bijvoorbeeld Hugo de Jonge zal worden ondervraagd. ,,En hij gaat een boekje open doen, en zal daarbij niemand sparen.’’ Verder in Afhameren: de ‘summer surprise’, en opvallende vakantieplannen van Kamerleden.

De podcast Afhameren met Wouter de Winther is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Falende landbouwminister Staghouwer maakt boerenbemiddelaar nodig’

Minister Staghouwer van Landbouw slaagt er niet in om bruggen te bouwen tussen de boeren en het kabinet. Is zijn positie nog houdbaar? Dat bespreken politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee in een nieuwe aflevering van Afhameren.

Ook gaat het in de podcast over de afwezige indruk die premier Rutte maakt, terwijl de stikstofcrisis uit de hand dreigt te lopen. De ‘hypocrisie’ van Jesse Klaver om te pleiten voor een harde aanpak van de boeren. En de enorme hoeveelheid besluiten die de coalitie er vlak voor het zomerreces doorheen duwt. Wat zit daarachter?

De podcast Afhameren met Wouter de Winther is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Angst en frustratie bij coalitie om Van der Plas’

Politici stonden donderdag in de rij om BBB-leider Caroline van der Plas de maat te nemen tijdens het stikstofdebat. Dat is opvallend voor een partij met slechts een zetel, zegt politiek commentator Wouter de Winther in een nieuwe aflevering van Afhameren. „Daar zie je de angst voor de komende statenverkiezingen.”

In de podcast gaat het uitgebreid over de verhitte stikstofdiscussie. Veel politici doen alsof de plannen van het kabinet uit de lucht komen vallen, terwijl er in december al een akkoord is bereikt. Aan bod komt ook de pijnlijke heropening van de kolencentrales, net als de van kleur verschoten stikstofkaart van minister Van der Wal en de confrontatie tussen D66 en de ChristenUnie. En: tevredenheid op het congres van D66, al kon de partijtop het niet laten om toch wat plaagstoten uit te delen.

De podcast Afhameren met Wouter de Winther is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Kwetsbare Sophie Hermans zal het niet makkelijker krijgen’

Een cocktail van tegenslag voor Sophie Hermans deze week. De emotionele reactie van de VVD-fractieleider na de aanvaring met PVV-leider Geert Wilders legt volgens politiek commentator Wouter de Winther veel bloot. Het zal niet de eerste fractieleider zijn die bezwijkt onder de druk, analyseert De Winther in een nieuwe aflevering van Afhameren.

Verder in de podcast: de apathie van premier Rutte op het VVD-congres, de noodgrepen van de PvdA om uit de put te komen en de aangekondigde krimp van Schiphol. De Winther vertelt op welke bestemmingen er bezuinigd zal worden. En: het kabinet kan in gevaar komen door het stikstofbeleid. Dit weekend is het partijcongres van D66, zijn de sociaalliberalen bereid om aan de plannen te schaven?

Luister de podcast Afhameren met Wouter de Winther ook via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Heeft Diederik Samsom wel recht van spreken over toekomst PvdA?’

Niet een, maar twee politieke congressen zaterdag. PvdA-leden stemmen over verdere samenwerking met GroenLinks en de grote vraag is welke toppers zich dit weekend zullen uitspreken. „Veel PvdA’ers hebben zich bewust stilgehouden, zoals oud-fractieleider Lodewijk Asscher en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam’’, zegt politiek commentator Wouter de Winther in een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren. Dat de VVD liever spreekt van een festival in plaats van een congres toont volgens De Winther direct het probleem van de partij. ,,De gezelligheidsfactor was de afgelopen jaren belangrijker dan de partijkoers.’’

In Afhameren met presentator Pim Sedee analyseert De Winther hoe beide partijen ervoor staan. Zo is het ‘veelzeggend’ dat de PvdA op één congres afscheid moeten nemen van twee partijleiders. En de VVD is net de Titanic: „Ze varen keihard op een ijsschots af, maar het orkest speelt vrolijk door.” Verder in de podcast: boodschappenwinkel ALDI wil niet geassocieerd worden met Geert Wilders en er moet harder worden ingegrepen op het stikstof-dossier.

Luister de podcast Afhameren met Wouter de Winther ook via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'Nieuw kabinet, maar Hugo de Jonge is niets veranderd'

Weer een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren, waarin politiek commentator Wouter de Winther en Pim Sedee het laatste nieuws vanuit Den Haag bespreken. In deze aflevering: woonminister Hugo de Jonge is niet uit het nieuws weg te slaan, D66'er Sjoerd Sjoerdsma versus PVV'er Martin Bosma en de Gijs van Dijk niet meer welkom bij de PvdA.

Luister de podcast Afhameren met Wouter de Winther ook via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Chaos op Schiphol komt sommige politici erg goed uit’

Weer een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren van de Telegraaf, met politiek commentator Wouter de Winther, en presentator Pim Sedee. In deze aflevering: de steeds nauwere samenwerking tussen PvdA en GL, de ellende op Schiphol, en VVD wil sneller kerncentrales.

Luister de podcast Afhameren met Wouter de Winther ook via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Mep Rutte aan Tweede Kamer was goed voorbereid’

In weer een nieuwe Afhameren gaat het uiteraard uitgebreid over het sms’jes-debat, waarin premier Mark Rutte donderdag opvallend fel van zich afbeet. Is die ‘mep’ van Rutte te begrijpen, of waren juist de felle woorden van Tweede Kamerleden terecht? Politiek commentator Wouter de Winther analyseert het debat en vertelt aan presentator Pim Sedee over ‘de giftige cocktail waarin de premier terecht is gekomen’.

‘Bedeltocht Kaag zonder Rutte zou helemaal een drama worden’

Na twee weken is de podcast Afhameren met politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee terug van reces! De partijleiders van VVD en D66 gingen deze week langs de oppositie om de Voorjaarsnota rond te krijgen. „Dit is waar Mark Rutte heer en meester in is”, zegt De Winther, „terwijl je aan Kaag merkt dat zij geen interesse heeft in dit soort politiek.” Het resultaat was een pijnlijke confrontatie met Thierry Baudet en zijn spirituele mental coach.

‘Rampweek Kaag kan ingrijpende gevolgen hebben’

Weer een nieuwe aflevering van Afhameren, de politieke podcast van de Telegraaf, met politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee. In deze aflevering: hoe nu verder met D66 en partijleider Sigrid Kaag na de ontluisterende persconferentie van donderdag, hoe werkt de onrust bij D66 door op het kabinet, en alles over de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA.

‘Intern wordt gesproken van roekeloze daad Ploumen’

Weer een nieuwe aflevering van Afhameren, de politieke podcast van de Telegraaf, met politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee. In deze aflevering: hoe moet het verder met de PvdA, lukt het Pieter Omtzigt om een nieuwe partij op te bouwen, en waar gaan de grootste klappen vallen bij de lastenverzwaringen?

‘Niet alleen De Jonge raakte beschadigd in mondkapjesdebat’

Het debat over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden eindigde zoals verwacht in een puinhoop. In een nieuwe podcast Afhameren blikt politiek commentator Wouter de Winther terug op de meest opvallende momenten. Uiteraard komt de beschadigde positie van minister De Jonge aan bod, net als de debatstijl van GroenLinks-leider Jesse Klaver en de ‘Wilders-doctrine’ van PVV’er Fleur Agema.

‘Ongezonde Haagse bemoeizucht verdient tegenoffensief’

Weer een nieuwe aflevering van Afhameren, de politieke podcast van de Telegraaf met politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee. In deze aflevering: hoe staat de politiek ervoor een jaar na ‘hier scheiden onze wegen’, minister Hoekstra onderschat debat over sancties en alles over de vleestaks.

‘Kabinet heeft slecht nieuws voor de burger in petto’

Weer een nieuwe aflevering van de politieke podcast Afhameren, met politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee. Deze keer: hoe gaat ophef rond de beruchte mondkapjesdeal aflopen voor minister Hugo de Jonge, geld strooien is voorbij voor kabinet, en alles over de NAVO-top in Brussel.

‘Rentree Gündogan bij Volt wordt een circus’

Laurens Dassen moet nu ingrijpen om een nieuw drama bij Volt te voorkomen. Dat zegt politiek commentator Wouter de Winther in een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren. Na meerdere meldingen van grensoverschrijdend gedrag is Nilüfer Gündogan van plan om maandag terug te keren in de Tweede Kamer. „Dat wordt een groot circus, met collega’s die niet met haar willen werken.”

'Coalitieafspraken belemmerden zicht op acute nood burger'

Weer een nieuwe aflevering van de politieke podcast Afhameren, met politiek commentator Wouter de Winter en presentator Pim Sedee. Deze week: De Winther ging mee op reis met minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra, ergernis over minister van Financiën Kaag, Van der Plas versus Gideon van Meijeren en de koning ontmoet Oekraïense vluchtelingen.

'Kabinet wil Von der Leyen nu het liefst negeren’

In Afhameren gaat het natuurlijk uitvoerig over de oorlog in Oekraïne. Wouter analyseert het optreden van het kabinet tot dusverre. ,,Duidelijk is dat Rutte niet zit te wachten op gekibbel tussen Kaag en Hoekstra.’’

‘Gênant moddergevecht tussen Dijsselbloem en De Jonge’

Na het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de aanpak van de coronacrisis werd minister De Jonge ‘de oorlog verklaard’. Politiek commentator Wouter de Winther vraagt zich in de podcast Afhameren af of Nederland gebaat is bij een moddergevecht op dit niveau. ,,Moet OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zich niet gewoon bij de feiten houden?’’Verder in de podcast: RIVM-baas Jaap van Dissel werd door FvD-kamerlid Gideon van Meijeren voor leugenaar uitgemaakt. De Winther verwacht nieuwe aanvaringen, ook na het debat over de omgangsvormen in de Tweede Kamer. Door de schorsing van Kamerlid Nilüfer Gündogan staat Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen voor een haast onmogelijke taak. De Winther blikt terug op het ongemakkelijke persmoment van de partijleider.

‘Binnenhof in verwarring na vertrek PvdA’er Van Dijk’

Weer een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren met politiek commentator Wouter de Winther en Pim Sedee.

’Coalitie reageert als door een wesp gestoken na uitspraak Omtzigt’

Weer een nieuwe podcast Afhameren, waarin politiek commentator Wouter de Winther met presentator Pim Sedee het politieke nieuws bespreekt.De Winther keek aandachtig naar de documentaire ‘Het Porseleinen Huwelijk’ waarin de aanloop van het huwelijk tussen Willem-Alexander en Máxima onder de loep wordt genomen. Hij verbaast zich over de onthullingen en vooral hoe bepaalde informatie naar buiten is gekomen. Dan de spaartaks, die staatssecretaris Van Rij van Fiscaliteit nu al hoofdbrekens bezorgt. Hoe moet het kabinet omgaan met de uitspraak van de Hoge Raad? Die vindt de belasting op vermogen onterecht, omdat het rendement lager kan uitvallen dan de overheid veronderstelt. De Winther over de worsteling met dit gevoelige thema, en de opmerkelijke uitspraak van Pieter Omtzigt hierover. Tot slot komt uiteraard ook het conflict tussen Rusland en Oekraïne aan bod. Welke rol gaat Nederland spelen en hoe groot is de invloed van Mark Rutte op het internationale toneel?

‘Minister Kuipers kwetsbaar bij rammelende coronacijfers’

De wittebroodsweken van het nieuwe kabinet zijn nauwelijks voorbij of de staatssecretaris van Cultuur en Media, Gunay Uslu, heeft laten weten dat ze haar werk niet leuk vindt. Wouter kan die eerlijkheid wel waarderen, maar is het ook verstandig? Gedonder binnen de VVD om de rol van Soumaya Sahla, voormalig lid van de Hofstadgroep. Een amateuristische vertoning, aldus de politiek commentator van De Telegraaf, die uitgebreid sprak met Geert Wilders over zijn problemen met Sahla als adviseur van de VVD. Coronaminster Ernst Kuipers wordt geconfronteerd met dezelfde problemen als zijn voorganger Hugo de Jonge en ontving bovendien opmerkelijke dankwoorden van Forum voor Democratie. Wat is daar aan de hand?

‘Gezag is meer dan alleen microfoon uitzetten’

Hooliganisme in de Tweede Kamer en een kamervoorzitter zonder gezag. Wouter en Pim blikken terug op de eerste debatten van het nieuwe kabinet. Welke politici wisten te overtuigen en hoe presteerden de nieuwe fractievoorzitters?Opvallend was de afwezigheid van Forum voor Democratie. „Als een partijleider wegvalt, hoort er vervanging te zijn. Het kan niet zo zijn dat een partij niet van zich laat horen”, aldus De Winther. Verder in de podcast: er zit een enorm gat tussen de actuele ziekenhuisbezetting en de verwachtingen van vorige maand toen het land op slot ging vanwege de Omikron-variant. Hoe betrouwbaar zijn de OMT-adviezen nog? En: de plotseling ernstige toon van premier Rutte en minister Hoekstra over de situatie in Oekraïne wijst op acuut gevaar.

Burgers spoor bijster na corona-offensief burgemeesters

Het zijn niet de witte broodsweken waar het nieuwe kabinet op had gehoopt. De puinhoop in Groningen, de opmerkelijke brief van Ankie Broekers-Knol en de coronarevolutie die gaande is in allerlei gemeenten. In een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren bespreken politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee het laatste politieke nieuws. Uiteraard komen de nieuwe fractievoorzitters van VVD, CDA en D66 aan bod. Volgens De Winther is Jan Paternotte van D66 het meest interessant.

‘Hoog tijd dat kabinet én Tweede Kamer fundamentele coronabesluiten nemen’

De eerste politieke podcast Afhameren van 2022, uiteraard met politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee.In drie kwartier komen alle actuele politieke thema’s weer aan bod. De Winther neemt de nieuwe ministers en staatssecretarissen onder de loep, en is te spreken over Robbert Dijkgraaf als onderwijsminister en Ernst Kuipers als zorgminister. Wel stelt hij dat het niet zo makkelijk is om in één keer een grote verandering in beleid te realiseren, bijvoorbeeld op het gebied van corona. Terwijl mensen dat wellicht wél verwachten. Dan de bedreiging aan het adres van Sigrid Kaag. ,,Adembenemend,’’ aldus De Winther. De reactie van FvD op de gebeurtenis noemt hij ‘volstrekt ongeloofwaardig’. Ook gaat het over het coronabeleid. Volgens De Winther moet de politiek nu echt knopen gaan doorhakken. ,,Hoe gaat Nederland leven met corona? Die vraag moet eens worden beantwoord. Zodat we niet van lockdown naar lockdown gaan.’’

Trailer

In Afhameren bespreken politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee het laatste nieuws uit Den Haag. Met wekelijks scherpe analyses, opmerkelijke fragmenten en een blik achter de schermen.

‘Er is een wonder gebeurd tussen Kaag en Rutte’

In de podcast Afhameren bespreken politiek commentator Wouter de Winther en Pim Sedee het laatste politieke nieuws. Natuurlijk gaat het over het regeerakkoord, dat na een ellenlange formatie eindelijk overeen is gekomen.

‘Rutte IV wil probleemministers’

De langste kabinetsformatie ooit is bijna ten einde. De komende dagen wordt bekend wie de nieuwe bewindspersonen worden van Rutte IV. Wouter maakt een eerste begin aan de puzzel. Wat gaat er gebeuren met Hugo de Jonge en waar komt het idee van een minister voor Stikstof en Natuur vandaan?Uiteraard komt het coronabeleid weer uitgebreid aan bod. Kunnen we versoepelingen verwachten met kerst?

'Angstige Kamer durft kabinet niet bij te sturen’

Ondanks de donkere vooruitzichten als gevolg van de omicronvariant gaan de alarmbellen in de Tweede Kamer niet af. „De Kamer vervult een passieve rol in de coronacrisis, met uitzondering van de PvdA”, zegt politiek commentator Wouter de Winther in een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren.

‘Communicatie kabinet over corona is failliet’

De paniek rond code zwart in de zorg laat zien dat het land in een fase terecht is gekomen die we volgens politiek commentator Wouter de Winther nog niet eerder hebben gezien. In een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren bespreekt De Winther met presentator Pim Sedee het uitstelgedrag rond corona, de ‘halfzachte oplossingen’ en de ‘grootheidswaanzin’ binnen het OMT. „Het kabinet is klaar met Gommie (Gommers) en probeert het nu met Kuipers.” Gelukkig is er in deze barre tijden ook nog goed nieuws over de formatie. De Winther schetst wat ons komende tijd te wachten staat.

Zo wil Geert Wilders aandacht weghalen bij concurrent Thierry Baudet

In een nieuwe podcast Afhameren bespreken Wouter en Pim het laatste politieke nieuws. Met natuurlijk de omgangsvormen in de Tweede Kamer en de confrontatie tussen FvD-lid Pepijn van Houwelingen en Sjoerd Sjoerdsma van D66. De debatten ontsporen wel vaker en dat toont het ontbrekende gezag van de Kamervoorzitter, aldus De Winther. Opmerkelijk is dat Geert Wilders al langer spreekt over ‘tribunalen’, terwijl niemand daar aanstoot aan nam. „Je merkt dat de PVV-leider dat niet leuk vindt.”

‘Vernieuwingsslag’ in nieuw kabinet: wat gaan Kaag en Hoekstra doen?

Voor kerst staat er een nieuw kabinet op het bordes, dat is althans de verwachting. In een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren bespreekt presentator Kamran Ullah met politiek commentator Wouter de Winther hoe die ploeg eruit komt te zien. Welke namen gaan rond, wie krijgt welk departement toegewezen en wat gaan de partijleiders doen? „Men denkt aan een grote vernieuwingsslag.”

‘Angstige politiek leidt tot ellendige coronawinter’

Door de oplopende coronacijfers gaan politici opnieuw met de pet langs de bevolking voor draagvlak. In tegenstelling tot sommige andere landen leren wij maar niet met dit virus leven, stelt politiek commentator Wouter de Winther in een nieuwe podcast Afhameren. „De politiek verschuilt zicht achter het Outbreak Management Team (OMT). Er is sprake van een Twitterkamer der Staten-Generaal, waar angst voor de sociale media overheerst.”

‘Vertrek vertrouweling nieuwe klap voor Jesse Klaver’

Weer een nieuwe podcast Afhameren, waarin Pim Sedee met politiek commentator Wouter de Winther het laatste politieke nieuws bespreekt. Tweede Kamerlid voor GroenLinks Bart Snels stopt ermee. In een afscheidsbrief schrijft hij dat hij niet achter de samenwerking met de PvdA staat. Ook vindt hij het een gemiste kans dat zijn partij vermoedelijk weer niet in een kabinet komt.

‘Niet partijleiders, maar secondanten moeten formatie laten slagen’

Weer een nieuwe podcast Afhameren, waarin Pim Sedee met politiek commentator Wouter de Winther het laatste politieke nieuws bespreekt. Deze week kwamen er weer bewindspersonen onder vuur te liggen: demissionair staatssecretaris van Asiel Ankie Broekers-Knol om haar uitspraken over Afghaanse asielzoekers en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra over zijn aanwezigheid in de Pandora Papers. De Winther analyseert, en stelt: ,,Bij Hoekstra had ik toch een beetje het beeld van barbertje moet hangen.’’

Dit gebeurde op de dag dat Kaag aftrad

Zo vanzelfsprekend was het niet dat Sigrid Kaag na de motie van afkeuring zou opstappen als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Dat zegt politiek commentator Wouter de Winther in een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren. De Winther analyseert de uren tussen de motie en het besluit om af te treden. „Daar is iets gebeurd.”

‘Positie magere mannetjes D66 onzeker na kwaadaardige spin’

Weer een nieuwe podcast Afhameren, waarin Pim Sedee met politiek commentator Wouter de Winther het laatste politieke nieuws bespreekt. Uiteraard gaat het over de doorbraak in de formatie. VVD, CDA, D66 en CU gaan onderhandelen over een nieuw kabinet. Inderdaad, dezelfde partijen die in het huidige demissionaire kabinet zitten, dat is gevallen over de toeslagenaffaire.

‘Formatiepartijen moeten leren incasseren’

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen legt haar functie neer en gaat aan de slag als lobbyist voor energiebedrijven. Een pikante overstap die volgens politiek commentator Wouter de Winther schade aanricht aan het vertrouwen in de politiek. „Het is deloyaal en ze zadelt haar partij op met een nieuw probleem”, aldus De Winther in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Afhameren’.

'Soms lijkt Sigrid Kaag ongeschikt voor de politiek’

Weer een nieuwe podcast Afhameren, waarin politiek commentator Wouter de Winther en Pim Sedee de laatste politieke ontwikkelingen bespreken.

Hilariteit om Ploumen en Klaver: ‘Twee stampende muizen op een brug’

De podcast Afhameren met Wouter de Winther is terug van zomerreces! In de tussentijd zijn de PvdA en GroenLinks nog nauwer gaan samenwerken. Minister Bijleveld van Defensie viel op met een tweet over een film tijdens de chaos in Kabul en minister Kaag van Buitenlandse Zaken liet een tweet sturen over een vluchteling in België. Handig? De Winther geeft zijn analyse.

'Jesse Klaver heeft partij gewoon heel slecht geleid’

In de laatste Afhameren voor het politieke reces bespreken politiek commentator Wouter de Winther en Pim Sedee het laatste politieke nieuws.

'Hierom haalt Rutte zo fel uit naar Orbán'

Allereerst gaat het in Afhameren over de uitspraken van demissionair premier Mark Rutte over de premier van Hongarije Viktor Orbán. Politiek commentator Wouter de Winther legt uit wat erachter zit, en welke rol D66 daarbij speelt.

‘Keiharde politiek is wennen voor Kaag’

Weer een nieuwe podcast Afhameren, waarin politiek commentator Wouter de Winther en Pim Sedee het laatste politieke nieuws bespreken. Uiteraard gaat het over de documentaire over Sigrid Kaag, en de fouten die hierbij zijn gemaakt door de partijleider van D66. Zo schoof zij de verantwoordelijkheid in een eerste reactie af op anderen, later herstelde ze dat. De Winther: ,,Kaag moet weten dat ze dit niet kan zeggen.’’

‘Tactieken FvD lijken op filmpjes van Denk’

Drie maanden na de verkiezingen staat Den Haag nog steeds stil, en dus is er in Afhameren aandacht voor de zogeheten sideshows. Politiek commentator Wouter de Winther geeft tekst en uitleg bij de ‘provocerende tactieken’ van Thierry Baudet, de ‘onprofessionele schreeuwpartij’ van Sylvana Simons en de zaak Dion Graus, die maar blijft dooretteren. Uiteraard is er ook een formatie-update, want de ‘zure’ PvdA is haar voorkeurspositie bij VVD en CDA niet meer zeker.

'Miskenning is rode draad in Omtzigt-memo'

Een relatief rustige politieke week eindigt explosief door een gelekte memo van CDA-kamerlid Pieter Omtzigt. Volgens politiek commentator Wouter de Winther is het moeilijk om de memo te interpreteren: „Het is een eenzijdig verhaal en hierdoor moeilijk te duiden. Je leest wel dat Omtzigt vindt dat hij veel te weinig herkenning en waardering heeft gekregen voor zijn werk bij het CDA.” Komt het ooit nog goed met Omtzigt en het CDA? En hoe vast zit de formatie? Dat en meer in een nieuwe aflevering van de politieke podcast ‘Afhameren’.

‘Links houdt elkaar geforceerd vast om te overleven’

Ook bij D66 zijn er twijfels over de zogenaamde Kaag-coalitie met GroenLinks en de PvdA. Dat zegt politiek commentator Wouter de Winther in een nieuwe aflevering van Afhameren. In de podcast bespreekt De Winther met presentator Pim Sedee de laatste ontwikkelingen in de formatie. Van linkse onderonsjes tot uitwijkmogelijkheden naar de ChristenUnie of Volt.

‘Sigrid Kaag vindt pro-Palestijnse stempel onterecht’

In een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren bespreken politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee het laatste politieke nieuws. Zijn de scherven tussen Mark Rutte en Sigrid Kaag weer gelijmd na de felle ruzie in de ministerraad, en wat heeft zich daar precies afgespeeld? Volgens De Winther past het bekvechten in een rij eerdere incidenten.

‘Van Haga wilde FvD’ers met coronaklachten thuishouden’

Weer een nieuwe podcast Afhameren, waarin politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee het laatste politieke nieuws doornemen.

‘Wat is die kritiek van Van Haga en Hiddema eigenlijk waard?’

In de podcast Afhameren bespreken politiek commentator Wouter de Winther en Pim Sedee het laatste politieke nieuws.

‘Prominente PvdA’ers willen dat partij gaat regeren’

Politiek commentator Wouter de Winther en Pim Sedee bespreken weer het laatste politieke nieuws in de podcast Afhameren.

Den Haag onder hoogspanning: wie heeft wat gezegd in ministerraad?

In Afhameren met Wouter de Winther gaat het uiteraard over het openbaar maken van de notulen van de ministerraad. Wat zijn de grootste risico’s daarvan? De Winther geeft zijn analyse. Ook wordt besproken wat voor invloed dit kan hebben voor de formatie.

‘Gescheiden weg van Kaag leidt toch weer naar Rutte’

In weer een nieuwe podcast Afhameren bespreken politiek commentator Wouter de Winther en Pim Sedee het laatste politieke nieuws.

‘Tweede Kamer blaft wel, maar bijt niet in coronadebat’

In weer een nieuwe podcast Afhameren bespreken politiek commentator Wouter de Winther en Pim Sedee het laatste politieke nieuws.In deze aflevering gaat het allereerst over Sidney Smeets, die zich terugtrok als Tweede Kamerlid. Meerdere jonge homo’s meldden dat ze door hem waren benaderd. De 45-jarige Smeets zou daarbij seksueel intimiderend gedrag hebben vertoond.Ook wordt de rol van Sigrid Kaag besproken. Hoe heeft de partijleider van D66 gehandeld, en past dat in het ‘nieuwe leiderschap’ dat ze wil uitdragen?Verder in Afhameren: onrust rondom vaccineren en testevenementen, de strategie van informateur Herman Tjeenk Willink en een geheime ontmoeting in het cafetaria van de Hema.

‘Deze vingerafdruk zit op notitie Kajsa Ollongren’

Wie zit er achter de spraakmakende notities van oud-verkenner Kajsa Ollongren? Dat bespreken politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee in een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren. Wie heeft er belang bij dergelijke uitspraken te doen over CDA-kamerlid Pieter Omtzigt, Wopke Hoekstra en de linkse partijen? Volgens De Winther is er een duidelijke vingerafdruk te zien op het uitgelekte document. Hoe moet het nu verder met de formatie?

'Hypocrisie druipt er vanaf bij CU en D66 '

In weer een nieuwe podcast Afhameren bespreken politiek commentator Wouter de Winther en Pim Sedee het laatste politieke nieuws.Allereerst komt de formatie aan bod. Informateur Herman Tjeenk Willink liet een opmerkelijke verklaring uitgaan over de rol van VVD-leider Mark Rutte in het proces.

‘Wilders zichtbaar geraakt door aantijging Rutte’

Vlak voor de verkiezingen een extra lange aflevering van de podcast Afhameren met Wouter de Winther. Met presentator Pim Sedee blikt de politiek commentator van De Telegraaf terug op een tjokvolle week vol debatten, televisieoptredens en interviews.

‘Niet vanzelfsprekend dat Rutte doorgaat als premier’

Demissionair premier Mark Rutte is ernstig beschadigd door het debat over de mislukte verkenning. Kan de VVD-lijsttrekker wel verder? Volgens politiek commentator Wouter de Winther staan ons de komende tijd mogelijk meer verrassingen te wachten: „Het is gevaarlijk om te concluderen dat Rutte doorgaat als premier. Maar als hij nu opstapt, is de VVD stuurloos.”

‘Krokodillentranen en hypocrisie na kritiek op Arib’

Het verhaal dat RTL Nieuws deze week naar buiten bracht over Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib is niet nieuw, zegt politiek commentator Wouter de Winther in de podcast Afhameren. „De vraag is of het verstandig was om het op deze manier te brengen.” In het artikel noemen anonieme bronnen de voorzitter ‘achterbaks, leugenachtig en manipulatief’. De Winther sprak eerder al met Arib over haar reputatie in de Kamer en de persoonlijke verwijten aan haar adres.

‘Thierry Baudet greep kans die de rest liet liggen’

Weer een nieuwe, uitgebreide podcast Afhameren na een verkiezingsweek waarin werkelijk van alles gebeurde. Politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee bespreken alle hoogte- en dieptepunten.

‘Hakblok staat klaar voor politici’

Demissionair premier Rutte introduceert in het verkiezingsinterview met De Telegraaf een nationaal herstelplan voor na de coronacrisis. Dat hebben ze slim bedacht bij de VVD, zegt politiek commentator Wouter de Winther in de podcast Afhameren. In deze nieuwe aflevering vertelt De Winther hoe de VVD-lijsttrekker uit zijn rol viel tijdens een gesprek over de toeslagenaffaire.

‘Bescherming Halsema belangrijker dan stadsbelang’

Het beschermen van Femke Halsema lijkt in de gemeenteraad van Amsterdam zwaarder te wegen dan het stadsbelang. De burgemeester ligt opnieuw onder vuur omdat haar verklaring over het Damprotest niet blijkt te kloppen. „De raad moet de koningin van Amsterdam controleren en niet alleen maar lof toezwaaien”, zegt politiek commentator Wouter de Winther in de podcast Afhameren.

‘Persaanval Thierry Baudet pure noodgreep’

Met nog een maand tot de verkiezingen maakt politiek commentator Wouter de Winther de balans op in de podcast Afhameren. Terugkijkend op de afgelopen vier jaar is De Winther niet onder de indruk van Rutte III. „We zullen dit kabinet vooral herinneren aan al het paniekvoetbal. Het ontbrak aan zorgvuldige besluitvorming.”

'Deze corona-uitspraken Mark Rutte wekken irritatie’

In weer een nieuwe podcast Afhameren bespreken politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee het laatste politieke nieuws.

‘Wopke Hoekstra wil geen CDA waar spruitjesgeur vanaf dampt’

De verkiezingen komen eraan, tenminste daar lijkt het op. Want door corona is helemaal niets zeker meer. Sommige burgemeesters vragen zich af of het niet verstandiger is om de verkiezingsdatum van 17 maart uit te stellen. „Het is natuurlijk ook een politiek punt. Gezien de peilingen zullen de VVD en de PVV nu graag willen afrekenen en dus niet voor uitstel zijn”, stelt De Winther.

‘Zonder coronacrisis was De Jonge allang weggeweest’

Minister Hugo de Jonge mist het vertrouwen om de coronacrisis tot een goed einde te brengen. Dat zegt politiek commentator Wouter de Winther in een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren. „Onder normale omstandigheden was de minister allang naar huis gestuurd.” In de podcast gaat het uitgebreid over de vaccinatiestatistieken, de bravoure waarmee de coronaminister alle kritiek wegrelativeert, en over de toekomst van De Jonge in de politiek.

'Draai VVD om slachting in Kamer te voorkomen'

Het Kabinet-Rutte III is gevallen. Tot het laatste moment was de VVD het daar niet mee eens, maar toch was het onvermijdelijk aldus politiek commentator Wouter de Winther.

'Wat een klets van Jetten over avondklok'

In een nieuwe politieke podcast Afhameren bespreken politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee de laatste ontwikkelingen in Den Haag.Uiteraard gaat het over de inzet van de avondklok. Er is flink onderhandeld over het tijdstip waarop die avondklok in moet gaan, D66 ging uiteindelijk akkoord met 21:00 uur.

Leidt toeslagenaffaire tot einde kabinet Rutte-III?

Opnieuw kritiek op minister Hugo de Jonge tijdens het vaccinatiedebat in de Tweede Kamer donderdagavond. Volgens politiek commentator Wouter de Winther is er weinig over van het optimisme van de coronaminister. En dat was te merken in het spoeddebat. „Zijn redding kwam niet vanuit zijn eigen partij, maar vanuit Klaas Dijkhoff”, vertelt de Winther in een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren.

‘Steeds meer kritiek op Klaver uit GL-achterban’

Nog in het politieke reces is hier alweer de eerste aflevering van de podcast Afhameren van dit jaar. Hierin bespreken politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee het laatste politieke nieuws. Natuurlijk gaat het over de historische gebeurtenis van afgelopen woensdag: de bestorming van het Capitool in Amerika. Is zoiets ook mogelijk in Nederland? Ook komen de ‘tuttige’ reacties van sommige Nederlandse politici aan bod.

‘Coalitie geïrriteerd door ‘het Jettentje'’

D66-fractieleider Rob Jetten manifesteerde zich deze week als voorvechter van de horeca. Volgens politiek commentator Wouter de Winther hebben ze er bij die partij een handje van om iets te eisen, waarvan ze weten dat het achter de schermen al wordt besproken of is besloten. De coalitie heeft zelfs al een woord voor deze schijnvertoning, zo zegt De Winther in een nieuwe podcast Afhameren. „Een Jettentje.”