Podcastprogramma

Generatie T

‘Mannen moeten hun mond houden over abortuswet’

Het recht op abortus wordt in de Verenigde Staten mogelijk afgeschaft. Hoe kan het dat dit verworven recht opnieuw ter discussie staat? En is Amerika ons voorland? In de podcast Generatie T gaan vier Telegraafcollega’s in gesprek over dit gevoelige thema. Koen Nederhof zou het recht op abortus graag willen uitbreiden, Marouscha van der Groep daarentegen is voor inperken van de wet en volgens Marlou Visser zouden alleen vrouwen een stem mogen hebben in dit debat.

'Johan Derksen zette onbedoeld belangrijke thema's op de agenda'

Gewoon zeggen wat je denkt. Het was jarenlang de succesformule van Vandaag Inside, maar uiteindelijk ook hun ondergang. Passen programma’s als VI niet meer in deze tijdgeest of zijn ze juist harder nodig dan ooit? Dat bespreken vier jonge Telegraafjournalisten in de podcast Generatie T.

'17,50 euro voor een cocktail op het terras? Bizar!

Vrijwel iedereen merkt dat het leven steeds duurder wordt, maar waardoor komt het precies? Overal lees je over inflatie, maar wat is het en hoe werkt het? En hoe leeft dit onder jongeren? Maken zij zich al druk over hun financiële toekomst en zijn deze zorgen wel terecht? Dat bespreken vier jonge Telegraafjournalisten in de podcast Generatie T.

‘Je kind dik laten worden is kindermishandeling’

Als fastfoodrestaurants hun producten niet snel gezonder maken, moet een verbod op de verkoop van fastfood aan kinderen overwogen worden. Dat is een nieuw idee van het CDA waar veel om te doen is. Gaat dit de stap zijn naar een gezonder leven? Of is de uitbanning van fastfood de zoveelste betutteling in onze maatschappij? Dat bespreken vier jonge Telegraafjournalisten in de podcast Generatie T.

'Laat Patty Brard het leesprobleem oplossen'

De Boekenweek moet een ‘feest der literatuur zijn voor iedereen’, maar is dat wel zo? Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen en schrijven. De vraag die deze week centraal staat in een nieuwe aflevering van de podcast Generatie T luidt dan ook: hoe krijgen we Nederland weer aan het lezen? Moet de overheid meer actie ondernemen, of is het lezen van boeken iets elitairs dat meer thuishoort in de vorige eeuw?

‘Mijn studiebeurs ging op in het casino’

Wederom pech voor de pechgeneratie. De studenten die binnen het leenstelsel vielen, krijgen waarschijnlijk geen extra geld van het kabinet. Maandag sprak de Tweede Kamer over de compensatieregeling en de herinvoering van de basisbeurs. In de podcast Generatie T doen vier millennials een boekje open over hun studieschuld. Moet de overheid zich schamen voor het leenstelsel of moeten studenten niet zo zeuren? Tot slot, een tip voor iedereen die een huis wil kopen ondanks een studieschuld.

‘Ben ik hypocriet als ik alleen naar God zoek als het kut gaat?’

Voor het eerst telt Nederland meer niet-gelovigen dan gelovigen. Is dat zorgelijk? In de podcast Generatie T gaat Hein Keijser (27) in gesprek met drie gelovige collega’s, of eigenlijk tweeënhalf. Tiemen de Vries (26) is christen, Vincent Lengkeek (27) leeft niet altijd naar zijn geloof en Mariëlle Wisse (30) staat sinds kort juist meer open voor religie. Een openhartig gesprek over ontkerkelijking, vooroordelen, misverstanden en wederzijds (on)begrip.

Hoe kan politiek afgehaakte Nederlanders weer bereiken?

Slechts 50 procent van de stemgerechtigden heeft tijdens de gemeenteraadsverkiezingen gebruik gemaakt van zijn stemrecht. Is het de schuld van de kiezer of de politiek dat dit cijfer zo laag is? Wat kan Den Haag doen om deze mensen weer actief bij de maatschappij te betrekken? En hoe speelt omroep Ongehoord Nederland in op deze grote groep ‘afgehaakten’ Nederlanders? Dat bespreken vier jonge Telegraafjournalisten in de podcast Generatie T.

‘Dienstplicht lijkt mij een hele goede bootcamp’

Na de aanval van Rusland op Oekraïne is een oorlog in Europa, in bijna tachtig jaar, nog nooit zo dichtbij geweest. In de podcast Generatie T. bespreken vier jonge Telegraafjournalisten wat de inval doet met het veiligheidsgevoel in Nederland. Zijn wij bang voor een 'Derde Wereldoorlog'? En maakt deze dreiging millennials bereid om ook ten strijde te trekken, of is dat gevoel van 'vechten voor je vaderland' niet meer van deze tijd?

‘Mijn date was zo stoned dat hij geen gesprek kon voeren’

Rond Valentijnsdag proberen veel singles nog snel even een afspraakje te regelen via datingapps als Tinder, Happn of Bumble. Een paar keer klikken of swipen en je kunt de liefde van je leven tegenkomen. De Netflix-hit Tinder Swindler laat daarentegen zien dat het ook anders kan lopen. In de podcast Generatie T doen vier Telegraafjournalisten een boekje open over hun leven als single en over hun relatie. Een aflevering vol date-avonturen, afknappers en tips. Van dates die op het laatste moment afzeggen tot dates die uit het niets hun geslachtsdeel laten zien.

Geen partner, wel een kinderwens: ‘Swipen voor zaad’

Kinderen voor je dertigste is niet meer zo vanzelfsprekend anno 2022. We stichten steeds later een gezin en de ‘kinderloosheid’ neemt toe. In Generatie T. bespreken Hein Keijser, Mariëlle Wisse, Koen Nederhof en Lindsey Groot alle worstelingen rond de kinderwens. Wat als de klok begint te tikken maar je nog geen partner hebt? Wat als het niet lukt om zwanger te worden? Of wat als je helemaal geen kinderen wilt?

'Onze generatie heeft genoeg rekening gehouden met anderen'

Volgens de World Health Organisation zou het einde van de pandemie in Europa in zicht zijn en zal het coronavirus als een seizoensgebonden virus beschouwd kunnen gaan worden. Daarnaast staat Nederland ook op het punt van versoepelen met de openingen van de horeca en cultuursector. Kan de vlag al uit? Of moet onze maatschappij radicaal anders worden ingedeeld? Dat bespreken jonge Telegraafjournalisten in de podcast Generatie T.

‘Deze zin in Voice-contract moet worden aangepast’

De televisiewereld is opgeschrikt door onthullingen van Tim Hofman over grensoverschrijdend gedrag bij het programma The Voice of Holland. Zorgen deze openbaringen voor een cultuuromslag in Hilversum? Worden deelnemers van talentenjachten te weinig beschermd tegen onacceptabel gedrag? Kan The Voice überhaupt nog terugkeren? En waar blijft de reactie van mediatycoon John de Mol? Dat bespreken vier jonge Telegraafjournalisten in de podcast Generatie T.

Moet ik mij schamen voor mijn vliegvakantie?

Nederland staat te trappelen om op zomervakantie te gaan. In één week tijd zijn er meer boekingen gedaan dan in heel januari 2021 bij elkaar. Het vliegtuig is nog steeds een van de populairste vervoersmiddelen, maar is vliegen nog wel van deze tijd? Dat bespreekt reisverslaggever Koen Nederhof met Rick Kraus, Marouscha van de Groep en Kitty Herweijer.

Twijfels over booster: ‘Ieder jaar hetzelfde riedeltje’

Het loopt nog geen storm bij de boostercampagne. Demissionair minister Hugo de Jonge liet maandag weten dat er op dit moment onvoldoende extra prikken zijn gezet. Ook binnen Generatie T. zit niet iedereen te wachten op een oppepprik. Waar komen die twijfels opeens vandaan?

‘Fitgirls weigeren bij sportschool? Coronamaatregelen schieten doel voorbij’

Wie niet is gevaccineerd krijgt de duimschroeven aangedraaid om de vaccinatiegraad verder op te krikken. Is het terecht dat ongevaccineerden in hun vrijheid worden beperkt of werkt dat contraproductief? Hoe kunnen we een tweedeling in de samenleving tegengaan? Dat bespreken vier jonge Telegraafjournalisten in een nieuwe aflevering van de podcast Generatie T.

‘Boycot Roddelpraat bewijst: we zijn inclusief, tenzij het ons niet uitkomt’

De online videoserie Roddelpraat van Dennis Schouten en Jan Roos mag niet meedoen in de race voor de Televizier-Ring en de Gouden Kalveren zijn vanaf nu genderneutraal. Slaan we door in alle ‘woke-gekte’, en hoe inclusief zijn we als we groepen met een andere mening uitsluiten? Jeroen Holtrop gaat daarover in gesprek met Rick Kraus, Koen Nederhof en Hein Keijser.

‘Testsamenleving is betutteling ten top’_duplicated

De testsamenleving lijkt aanstaande, maar wie zit daarop te wachten? En zit een wijntje op het terras er straks nog wel in zonder sneltest? In een nieuwe podcast van de Telegraaf nemen vier jonge journalisten de testsamenleving uitgebreid onder de loep. Want is de nieuwe realiteit een betutteling of een ticket naar vrijheid?

'NPO blundert met influencers'_duplicated

De NPO probeert te verjongen, maar heeft dat nog wel zin als jongeren überhaupt geen televisie meer kijken? In de podcast ‘Generatie T.’ bespreken Telegraaf-journalisten Jeroen Holtrop (30), Kitty Herweijer (30), Koen Nederhof (33) en Elif Isitman (33) de houdbaarheidsdatum van de publieke omroep, waarom het hip is om geen tv meer in huis te hebben en hoe televisie eruit gaat zien in de toekomst.

Seks en feestjes: komt de slutty summer eraan?_duplicated

Jongeren zijn tijdens de lockdown keihard getroffen en met name singles voelden zich regelmatig eenzaam. Nu versoepelingen zijn doorgezet is de vraag: Is de Summer of Love aanstaande met de bijbehorende drank, drugs en feesten? Of gaan we toch over tot de orde van de dag? En hoe zit het met daten, na corona? Doen we dat nog op anderhalve meter of wordt alles weer normaal zoals het was? Dit bespreken vier jonge Telegraafjournalisten in een nieuwe aflevering van de podcast Generatie T.

‘OnlyFans maakt het normaal om je eigen lichaam te verkopen’_duplicated

Het populaire social media-platform OnlyFans haalt seksuele content uit de taboesfeer. Het is snel geld verdienen, maar zijn jongeren zich ook bewust van de gevaren? In een nieuwe podcast van De Telegraaf gaan vier jonge journalisten met elkaar in gesprek over de nieuwste social mediahype. Vaarwel vakkenvullers, wordt dit de nieuwe bijbaan?

Trouwen voor de liefde… of voor Instagram?_duplicated

In 2022 wordt er een explosie aan inhaalhuwelijken verwacht, maar hoe kijken millenials eigenlijk aan tegen het huwelijk? Stappen we naar het altaar voor de liefde of voor de likes op Instagram? En geloven jongeren nog in eeuwige trouw of is dat meer iets van vroeger? In de podcast Generatie T. bespreken vier jonge Telegraafjournalisten wat het huwelijk anno 2021 nog betekent en hoe exorbitante trouwfeesten de norm zijn geworden.

Van FOMO tot FIRE: iedereen lijkt opeens te beleggen_duplicated

Jarenlang stonden millennials bekend als big spenders. De generatie die leeft in het moment, erop los reist, maar niet wakker ligt van hun pensioen. De laatste tijd lijkt dit beeld te veranderen. Een groeiende groep jongeren maakt zich zorgen over hun financiële toekomst en is aan het beleggen geslagen. Sommigen zo fanatiek dat ze op hun veertigste of vijftigste niet meer hoeven te werken (Financially Independent, Retire Early). In de podcast Generatie T. bespreken vier jonge Telegraafjournalisten én beleggers de massale instroom van leeftijdgenoten op de beurs en het confronterende gevoel dat je de boot aan het missen bent. En waar komt die drang vandaan om op je 40ste met pensioen te gaan?

Flirten vs. verkrachting: waar ligt de grens?_duplicated

Uit onderzoek van Amnesty International blijkt dat 1 op de 10 studentes wel eens seks tegen haar zin heeft gehad. Het begint met een flirt en eindigt met een verkrachting. Hoe kan het zo uit de hand lopen? Waarom weten sommige mannen niet met een 'nee' om te gaan? Vier jonge Telegraaf-journalisten gaan hierover in gesprek in een nieuwe aflevering Generatie T.

Lockdown of niet, huisfeestjes genoeg met de app Amigos

Online zoeken naar vrienden. Een paar jaar geleden klonk het nog tamelijk sneu, tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld. De app Amigos gaat sinds een aantal maanden door het dak, want hoe ontmoet je nog nieuwe mensen als het land op slot zit? Zijn we door de coronacrisis anders naar vriendschap en eenzaamheid gaan kijken? En zijn illegale huisfeestjes verwerpelijk of ergens te begrijpen? Dat bespreekt Jeroen Holtrop met drie Telegraaf-journalisten in de podcast Generatie T.

‘Facebook weet eerder dat je zwanger bent dan jijzelf’

Dankzij de pandemie groeide de wereldwijde advertentie-industrie nog harder dan verwacht en dat zal volgend jaar alleen nog maar toenemen. Daarnaast worden reclames steeds gerichter door alle data die rondslingert op het internet. In een nieuwe aflevering van de podcast Generatie T. gaan vier jonge Telegraafjournalisten in gesprek over deze ontwikkelingen. Hoe komt het dat online-privacy ons over het algemeen weinig boeit? Moeten wij ons zorgen maken over hoeveel bedrijven van ons weten? En waarom is er nog steeds geen minister van Digitale Zaken?

‘Oranje-prinsessen omringd door ja-knikkers’

De afgelopen tijd staat het Nederlandse koningshuis weer veel in de schijnwerpers. Er is een boek van de bijna 18-jarige prinses Amalia uitgekomen en later verschijnt er ook nog een documentaire over de troonopvolgster. Daarnaast zorgen foto’s van een feestende prinses Alexia voor de nodige opschudding. Gaat de obsessie met het koningshuis, en de minderjarige prinsessen in het bijzonder, te ver? Of hoort dat er nou eenmaal bij als je royal bent? Dat bespreken drie jonge journalisten van De Telegraaf in deze royale aflevering van de podcast Generatie T. met presentator Jeroen Holtrop.

‘Woke begint een soort wedstrijd te worden’

De zwartepietendiscussie is verstomd, maar ophef genoeg in de decembermaand. Een scholengemeenschap in Noord-Holland schrapt het Sinterklaasfeest omdat het te weinig inclusief zou zijn en van de Eurocommissaris voor Gelijkheid moet de kerstgroet in de ban. Dat na eerdere relletjes over ‘winterborrels’ en ‘lentefeesten’. Genoeg reden om het in Generatie T. te hebben over de worstelingen rond woke. Wanneer is woke vooruitgang en wanneer gaan veranderingen te ver?

Stop met verbloemen: 'Je bent gewoon dik'

Omarmen wie je bent en hoe je eruitziet. Dik zijn is oké en dat delen met de wereld moet normaal gevonden worden. Dat is het streven van de beweging die ‘body positivity’ onder de aandacht brengt. Maar zorgt dit ervoor dat ongezond gedrag gepromoot wordt? En is het trend waar de bevolking baat bij heeft, of profiteren met name bedrijven? Dat bespreken vier jonge journalisten in een nieuwe aflevering van de podcast Generatie T.

'Prijs voor mensenleven is keihard signaal aan Big Pharma'

We worden alsmaar ouder, de zorg wordt duurder, de schouders die dit moeten dragen zijn steeds minder talrijk, en er zijn onvoldoende handen aan het bed. Grote vraag is hoe we de groeiende zorgvraag kunnen indammen. In de podcast Generatie T. gaat presentator Jeroen Holtrop met drie Telegraaf-collega’s op zoek naar oplossingen. „We ontkomen niet aan de ethische discussie. Hoeveel mag een mensenleven kosten?”

‘Pingpongtafel in vacature? Dat betekent k*tsalaris’

Vaste contracten en werken tot je 60ste is vooral iets van de oudere generatie. Millennials hoppen van contract naar contract en ruilen zekerheid in voor inspirerende werkplekken. Werk is iets geworden wat vooral leuk moet zijn. Hoe komt dit en wat zijn de gevolgen hiervan? Dat bespreekt presentator Jeroen Holtrop samen met drie jonge Telegraafjournalisten.

Roddelkanalen: lekker, maar wachten op eerste rechtszaak

Juice channels zijn een nieuw fenomeen op sociale media. Deze kanalen pompen roddels en geruchten de wereld in over BN’ers en influencers zonder dat daar een redactie aan te pas komt. Feiten worden ingewisseld voor snelheid, maar komt dat de waarde van deze platforms wel ten goede? En zijn deze kanalen de toekomst van de journalistiek? Dat bespreekt presentator Jeroen Holtrop met drie jonge Telegraafjournalisten.

‘Gemiste kans voor John de Mol in Dansmarathon’

Televisieprogramma’s lijken steeds extremer te worden in de hoop dat de kijker geboeid blijft. Dit weekend was het de beurt aan SBS6, waar honderd koppels bereid waren zich kapot te dansen tijdens de vijftig uur durende Dansmarathon. Dat commerciële zenders verdienen aan menselijk leed is niks nieuws, maar waar ligt de grens? In een nieuwe aflevering van de podcast Generatie T. gaat het over de ongemakkelijke uitputtingsslag, armoedeporno en de kans die John de Mol heeft laten liggen.

Vleeseter in de hoek gedrukt? 'Varkens nog meer'

De vegaplannen van de KLM zijn voer voor discussie over onze vleesconsumptie. Ook de politiek worstelt met dit onderwerp. Wordt de vleeseter stilletjes aan in de hoek gedrukt? Moet de overheid zich bemoeien met het eten van minder vlees? En hoe ziet de jongere generatie van De Telegraaf de toekomst voor zich? In de podcast Generatie T. gaan Marouscha van der Groep en Alexander Bakker, die allebei wel een biefstukje lusten, in gesprek met Rick Kraus en Marlou Visser,die zijn gestopt met het eten van vlees.

‘Alle kritiek op Kaag is bij voorbaat seksisme’

Na het opstappen van Sigrid Kaag als demissionair minister van Buitenlandse Zaken sprak men op social media van ‘seksisme’. Hebben ze een punt of wordt kritiek op Kaag te makkelijk gelijkgesteld aan kritiek op haar geslacht? In een nieuwe aflevering van de podcast Generatie T. gaat het uitgebreid over seksisme, ‘verschilfeminisme’ en termen als powervrouw. Ook bellen we met Alexander Bakker, die als parlementair verslaggever werd beticht van seksisme met betrekking tot Kaag.

Online gokken nu legaal: je raakt zo verslaafd

De Nederlandse online gokmarkt gaat een flinke impuls krijgen. Dankzij nieuwe wetgeving komen er in een klap tal van nieuwe aanbieders op de gokmarkt. Ondanks doemscenario’s uit Zweden en England zet Nederland de plannen door. Gaat dit verslavingen in de hand werken of zorgen de nieuwe regels voor meer preventie? Dat bespreken vier jonge Telegraafjournalisten die zelf ook weleens een gokje wagen in de podcast Generatie T.

'Temptation Island-stellen zielig? Alle koppels zijn tweede keus'

Reality-tv is niet meer weg te denken uit het huidige televisie landschap. Ondanks de populariteit van dit soort programma’s krijgen de deelnemers steeds vaker te maken met online haat, met alle gevolgen van dien. Moeten realitysterren tegen zichzelf in bescherming worden genomen? En zijn de televisieprogramma’s verantwoordelijk voor de mentale gezondheid van hun deelnemers? Dat bespreekt Jeroen Holtrop met Marlou Visser, Marouscha van de Groep en Eva van Riet.

Vaccinatiespanning op de werkvloer: 'We blijven collega's, maar het is wel asociaal'

In een speciale aflevering van de podcast Generatie T. gaan twee volledig gevaccineerde dertigers in gesprek met twee jonge, weloverwogen collega’s die zich liever niet laten inenten. Het leven voor mensen zonder vaccin wordt in steeds meer landen ingewikkelder. Zonder prikbewijs zijn restaurant, sportschool, festival of terras straks verboden terrein. Ook in Nederland zijn de eerste voorbeelden van een vaccinatiesamenleving te zien. Wordt dit het nieuwe normaal?

'Het lijkt wel hip om naar de psycholoog te gaan'

Door de curatele-zaak van Britney Spears, het terugtrekken van topturnster Simone Biles op de Olympische Spelen, en de coronacrisis is er steeds meer aandacht voor mentale gezondheid. Een goede ontwikkeling, ziet psychiater Esther van Fenema, maar er is ook een keerzijde. Welke haken en ogen zitten er aan de trend rond #TikToktherapy en #mentalhealthmatters? Dat bespreken vier jonge journalisten in de podcast Generatie T.

Wie kan er straks nog wél een huis kopen?

Wie nu een huis wil kopen, betaalt gemiddeld 20% procent meer dan precies een jaar geleden. Tienduizenden euro’s overbieden is normaal geworden. Huizenzoekers haken af. Doorstromers haken af. Wie kan er straks nog wél een huis betalen? En hoe kunnen we de ongelijkheid op de woningmarkt stoppen? Dat bespreken vier jonge Telegraaf-journalisten in een nieuwe aflevering van de podcast Generatie T.

Transgender topsporters: wen er maar aan

Als man was ze middelmatig, als vrouw staat ze aan de top. De deelname van de eerste transgender atlete aan de Olympische Spelen leidt tot discussie. Een gepolariseerde discussie. In de podcast Generatie T. gaan vier Telegraafjournalisten op zoek naar een oplossing. Hebben we hier te maken met competitievervalsing of zijn onze eerder gevormde hokjes van man en vrouw niet meer toereikend? En waarom doen we moeilijk over een vrouw met bovengemiddeld veel testosteron, terwijl de gemiddelde wielrenner een arsenaal aan middelen kan gebruiken zolang ze maar niet op de dopinglijst staan?

‘Vrouwen moeten levende sekspoppen zijn’

Met je Instagram-gezicht naar de plastische chirurg. Voor veel influencers is dit de normaalste zaak van de wereld. Net als een tripje naar Turkije of Zuid-Amerika voor een goedkope maar levensgevaarlijke bil- of borstvergroting. In de podcast ‘Generatie T.’ bespreken Telegraaf-journalisten Jeroen Holtrop (30), Kitty Herweijer (30), Rick Kraus (34) en Marlou Visser (34) het idee van maakbare schoonheid en de toenemende populariteit van cosmetisch toerisme. Hebben zij zelf wel eens aan zich laten sleutelen en hoe ziet hun generatie eruit over 50 jaar?

Waarom wel rookvrij, maar niet drugsvrij?

In narcostaat Nederland staat een drugsdealer tegenwoordig eerder voor je deur dan een pizzakoerier. Waar heeft deze normalisering van drugs toe geleid? Ben je als drugsgebruiker verantwoordelijk voor de vreselijke afrekeningen in het criminele circuit? En wat moet de overheid doen, alle drugs legaliseren of juist keihard optreden om de normalisering tegen te gaan? Dat bespreken vier jonge journalisten in een nieuwe aflevering van de podcast Generatie T.