Podcastprogramma

Inchecken

‘Vluchten schrappen is ultiem zwaktebod van Schiphol’

Ellenlange rijen voor de deuren van Schiphol, dat zijn de beelden die deze week de hele wereld over gingen. Door een nijpend tekort aan personeel zijn veel reizigers de dupe geworden van deze grote chaos. Sommigen zagen hun vakantie zelfs in rook opgaan. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Waarom is de reactie vanuit het bestuur van Schiphol zo laconiek? En waarom heeft het kabinet nog niets van zich laten horen? Dat bespreken reisverslaggevers Yteke de Jong en Koen Nederhof in een nieuwe aflevering van de podcast Inchecken.

Kortere zomervakantie? Zoveel geld loopt toerismesector mis

In een nieuwe podcast Inchecken bespreken luchtvaartjournalist Yteke de Jong en reisverslaggever Koen Nederhof het laatste nieuws uit de reiswereld. Onder het mom van corona wil het kabinet de zomervakantie mogelijk verkorten en de kerstvakantie verlengen. Hoe ver rijken de gevolgen voor de toerismesector? Op Schiphol duiken de lange rijen weer op, en dat terwijl de meivakantie nog moet beginnen. Wat speelt er? En er worden weer volop vakanties geboekt. Zijn alle geijkte bestemmingen nog altijd in trek? Spoiler: nee.

‘Sigrid Kaag had moeten zeggen: geen cent meer naar KLM’

Ondanks dat Air France-KLM op apegapen ligt, strijkt topman Ben Smith een miljoenenbonus op. Minister Kaag van Financiën moet dit bedrag terugeisen, vindt luchtvaartjournalist Yteke de Jong. In de reispodcast Inchecken gaat het uitgebreid over de ‘muppetshow’ bij het luchtvaartbedrijf, de slechte start van de nieuwe KLM-topvrouw Marjan Rintel en de voorspelde chaos op Schiphol. Reisverslaggever Koen Nederhof bracht een flitsbezoek aan Turkije en zag hoe hoteliers stunten met prijzen. „Je kunt voor een koopje naar Turkije deze zomer.”

‘Vakantie wordt duurder, zelfs in eigen land’

Nederlanders reizen meer dan vorig jaar, maar nog altijd minder dan voor de coronacrisis. In de reispodcast Inchecken blikt Jos Vranken, directeur van het Bureau voor Toerisme, vooruit op de zomer. Blijft vakantie in eigen land in trek of zijn er dit jaar andere trends? Ondanks de mysterieuze vliegtuigcrash in China blijven KLM en Transavia met het toestel vliegen. Is het nog veilig om in te stappen? Dat bespreekt luchtvaartdeskundige Benno Baksteen.

Vliegen in oorlogstijd leidt tot complexe en emotionele puzzel

Omvliegen naar Azië als gevolg van de oorlog in Oekraïne leidt niet alleen tot duurdere ticketprijzen, maar ook tot talloze dilemma’s. Vliegend personeel is uren langer onderweg en langs een minder gunstige route langs Afghanistan en de Himalaya. Wat betekent dit als je in de cockpit kruipt? “We hebben te maken met lastige afwegingen en leidt tot uitdagingen in de roosters, vluchtplannen en doorverbindingen omdat we langer onderweg zijn”, zegt vice-president Ruud Stegers van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers over het werk van piloten en stewardessen in oorlogstijd.

Après-ski: dit kun je verwachten in Oostenrijk!

De voorjaarsvakantie is voor veel mensen het ideale moment om richting de Alpen te trekken voor de wintersport. Maar waar moet de Nederlandse vakantieganger rekening mee houden? Kunnen we weer ouderwets naar de après-ski? En zitten de lokale ondernemers wel te wachten op al die Nederlanders? Dat bespreken reisverslaggevers Yteke de Jong en Koen Nederhof in een nieuwe aflevering van de reispodcast Inchecken. Ook bespreekt Yteke het miljardenverlies van KLM, staat de vliegtuigmaatschappij op de rand van de afgrond? En wat voor gevolgen heeft het groeiende tekort aan huurauto’s op vakantiebestemmingen?

Vakantiegangers opgelet: deze landen gaan versoepelen

Een mijlpaal in de reiswereld: na twee jaar opent Australië eindelijk de grenzen voor gevaccineerde reizigers. Ook andere landen gaan versoepelen. In de podcast Inchecken nemen verslaggevers Koen Nederhof en Yteke de Jong met ANVR-topman Frank Oostdam de reisregels buiten Europa door. Waar kun je binnenkort weer heen op vakantie en onder welke voorwaarden? Verder in de podcast: veel Nederlanders gaan deze maand weer op wintersport. Met welke risico’s moeten zij rekening houden? En de mensen achter het failliette en daarna deels doorgestarte Oad Reizen hebben op de kop gekregen van de rechter. Hoe nu verder?

Nooit meer internationaal reizen vanaf Amsterdam?

Het nieuws dat topman Pieter Elbers vertrekt bij KLM is als een bom ingeslagen. Met zijn vertrek lijkt het Nederlandse tintje binnen Air France-KLM te verdwijnen. „Wat vooral opvalt is de timing van de aankondiging”, vertelt Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie. “KLM krijgt met het mogelijke einde van de coronacrisis een ontzettend druk jaar, waarom laat je in dat jaar je topman vertrekken?” aldus Castelein in een nieuwe aflevering van de reispodcast Inchecken. Samen met reisverslaggevers Yteke de Jong en Koen Nederhof bespreekt Castelein wat het vertrek van Elbers gaat betekenen voor de Nederlandse luchtvaart.

‘Prijzen vliegtickets gaan omhoog in 2022’

Lange tijd hoopten reisorganisaties op herstel na rampjaar 2020, maar ook 2021 gaat de boeken in met miljardenverliezen voor de luchtvaart. „Je kunt ervan uitgaan dat vliegen duurder wordt”, zegt Marnix Fruitema in de podcast Inchecken. De voorzitter van BARIN blikt met reisverslaggevers Koen Nederhof en Yteke de Jong terug op het teleurstellende jaar en de lichtpuntjes. Van de staatssteun aan KLM tot duurzame vliegtuigbrandstof, en van het anti-luchtvaartsentiment tot de enorme reisbehoefte.

‘Inkrimping Schiphol gaat desastreuze gevolgen hebben’

Moet Schiphol vrezen voor krimp nu zich donkere wolken samenpakken voor de luchthaven? “Natuurlijk moet je kijken naar stikstofreductie maar de economische gevolgen van een inkrimping zullen groot zijn.” Dat zegt transporteconoom Gerben Broekema in een nieuwe aflevering van de reispodcast ‘Inchecken’. Daarnaast bespreekt Broekema samen met Telegraafjournalisten Yteke de Jong en Koen Nederhof wat reizigers zullen gaan merken van de afspraken in het regeerakkoord en de reiswoede nu de lockdown in Nederland is verlengd.

‘Dictatuur rond reisadviezen, er wordt met twee maten gemeten’

Is het terecht dat er binnen ‘brandhaard Europa’ volop mag worden gereisd, terwijl de rest van de wereld al een kleine twee jaar op slot zit? Over die vraag buigt de rechter zich vrijdag in een kort geding tegen de staat, aangespannen door tientallen reisorganisaties. Een van de drijvende krachten achter de rechtszaak is Frangken Tuhumena van 333travel. De verrereizenspecialist vindt dat er met twee maten wordt gemeten, laat hij weten in de podcast Inchecken. Reisverslaggever Koen Nederhof en luchtvaart journalist Yteke de Jong bespreken met Tuhumena de nieuwe reisadviezen vanwege de omicronvariant, het ‘paniekvoetbal’ rond de situatie in Zuid-Afrika, en de laatste stand van zaken in alle wintersportgebieden.

‘Last-minute ticket is het nieuwe normaal’

Ondanks dat Transavia te kampen heeft met een van de grootste crisissen in haar bestaan blijft Marcel de Nooijer, de baas van Transavia, positief: „Afgelopen Oktober was fenomenaal, mensen willen en gaan nog steeds op vakantie. Eigenlijk had ik de terugval van ons bedrijf veel groter verwacht.” In een nieuwe aflevering van de reispodcast ‘Inchecken’ bespreekt De Nooijer hoe Transavia ervoor staat na de ingrijpende coronacrisis. Ook spreekt De Nooijer zijn verwachtingen uit voor de aanstaande winterperiode.

‘Oranje advies of niet, mensen gaan toch wel op vakantie’

De reiswereld heeft de afgelopen tijd flinke stormen doorstaan. Desalniettemin ziet de voorzitter van de ANVR Frank Oostdam het positief in voor de reissector: “Meer mensen zijn gevaccineerd dus de mobiliteitsbelemmering moet vanzelf gaan dalen, zowel binnen als buiten Europa.” In de nieuwe reispodcast ‘Inchecken’ bespreekt Oostdam samen met verslaggevers Yteke de Jong en Koen Nederhof de huidige stand van zaken in de reiswereld, welke opties vakantie minnend Nederland de komende periode heeft en of gevaccineerde mensen zich zorgen moeten maken over de geldigheid van hun vaccinatie in het buitenland.