Podcastprogramma

Werelds!

‘Er lijkt weinig over van de grote strateeg Poetin’

Jarenlang heeft het Westen de beloftes van Poetin niet serieus genomen, terwijl de Russische president zich vaak aan zijn woord heeft gehouden. In de podcast Werelds! analyseert buitenlandchef Frank van Vliet de persoonlijkheid van Poetin, die in schril contrast staat met Volodimir Zelenski, de Oekraïense president die van een sprookje in een nachtmerrie is beland. Verder gaat het in de podcast over een van de weinige vrienden die Poetin over heeft, de Wit-Russische dictator Aleksandr Loekasjenko. De dramatische stand van het Russische leger, de terughoudende rol van de EU en de NAVO, en de mogelijke oorlogsscenario’s.

Hoe TikTok in het voordeel werkt van Amerikanen en Russen

Na de Facebook Revolutie van de Arabische Lente woedt er in Oekraïne nu een TikTok oorlog. Voor zowel de Russen als de Amerikanen dient de app als meesterspion en propaganda-instrument. In een nieuwe aflevering van de podcast Werelds! bespreken buitenlandredacteuren Thijs Wolters en Frank van Vliet hoe de onrust via sociale media wordt aangewakkerd. Verder in de podcast: een doorbraak in de strijd tegen wapens in Amerika en het Britse koningshuis is een hoop ellende bespaard.

‘Boris Johnson aapt Winston Churchill na’

Boris Johnson toont zijn spierballen in het buitenland nu hij thuis onder vuur ligt vanwege partygate. Moet de Britse premier zich zorgen maken om zijn positie en wie staan er klaar om Johnson op te volgen? Dat bespreken buitenlandredacteuren Thijs Wolters en Frank van Vliet in een nieuwe aflevering van de podcast Werelds! Opvallende uitspraken van de president van Oekraïne, die zich niet druk lijkt te maken om de Russische troepen aan de grens. Grote vraag is wat president Poetin zal doen tijdens de Olympische Spelen. Verder in de podcast: de nieuwe president van Italië is tegen zijn zin verkozen, en een jaar na de coup woedt er een ‘vergeten oorlog’ in Myanmar.

'Joe Biden bijna net zo impopulair als Donald Trump'

Precies een jaar mag president Joe Biden zich de machtigste man van Amerika noemen. In een nieuwe aflevering van de podcast Werelds! maken buitenlandverslaggevers Thijs Wolters en Frank van Vliet de balans op. Doet Biden het beter dan zijn voorganger Donald Trump? Wat is er terecht gekomen van de campagnebeloftes? En maakt Hillary Clinton zich op voor een presidentiële comeback?

‘Onrust Kazachstan kan Poetin er nu niet bij hebben’

Als je kijkt naar Russische invasies uit het verleden is het onwaarschijnlijk dat president Poetin Oekraïne binnenvalt. Toch is de dreiging serieus, zegt buitenlandchef Frank van Vliet in de podcast Werelds! Met collega Thijs Wolters analyseert Van Vliet het conflict aan de grens met Oekraïne en het naderende topoverleg met Moskou. Heeft Poetin zijn hand overspeeld? Verder in de podcast: de onrust in Kazachstan kan Poetin er even niet bij hebben en president Macron boft met het Franse voorzitterschap in de Europese Unie.

Wie gaat Angela Merkel opvolgen?

De Duitse verkiezingen zijn spannender dan ooit. Met het aftreden van Angela Merkel valt er zondag echt iets te kiezen. Zijn de Duitsers het CDU beu? Wat heeft het tijdperk Merkel ons gebracht? En welke kanselierskandidaat zou het beste zijn voor Nederland? Dat bespreekt buitenlandredacteur Thijs Wolters met Duitsland-correspondent Rob Savelberg in de nieuwe Telegraaf-podcast Werelds!