Sport/Voetbal
1006736830
Voetbal

Een van de twee strafonderzoeken naar Sepp Blatter afgesloten

Sepp Blatter

Sepp Blatter

De openbaar aanklager in Zwitserland is van plan een van de onderzoeken naar Sepp Blatter, de voormalig voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA, te staken. Het gaat om het onderzoek naar de deal die Blatter sloot met de Caribische voetbalbond CFA over de uitzendrechten voor twee WK’s.

Sepp Blatter

Sepp Blatter

„We bevestigen dat het bureau van de openbaar aanklager van Zwitserland het onderzoek naar deels de feiten en de beschuldigingen rondom de contracten met de CFU beschouwt als afgerond en klaar om te sluiten”, meldt het bureau. Het voegt daaraan toe dat het gaat beslissen „om de vervolging te stoppen.”

De nu 84-jarige Blatter, die tot het voorjaar van 2015 de FIFA leidde, was beschuldigd van het verkopen van de televisierechten aan de CFU voor de WK’s van 2010 en 2014 voor 600.000 Amerikaanse dollar, een bedrag ver onder de marktwaarde.

Blatter zit een schorsing van zes jaar van alle voetbalgerelateerde activiteiten uit wegens ethische schendingen. Hij wordt niet vervolgd voor de deal met de CFU, maar het onderzoek naar een betaling van 2 miljoen Zwitserse franc (1,8 miljoen euro) aan toenmalig UEFA-voorzitter Michel Platini, loopt nog steeds. Het bureau van de aanklager meldt niet van plan te zijn dit onderzoek te stoppen.