Sport/Schaatsen
1007526704
Schaatsen

Schulting & co in afwachting: ’Klap in gezicht voor atleten’

WK shorttrack in Seoul afgelast vanwege coronavirus

Suzanne Schulting in actie tijdens World Cup-finale in Dordrecht.

Suzanne Schulting in actie tijdens World Cup-finale in Dordrecht.

De internationale schaatsbond ISU heeft vanwege het coronavirus een streep gezet door de WK shorttrack, die van 13 tot en met 15 maart zouden plaatsvinden in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

Suzanne Schulting in actie tijdens World Cup-finale in Dordrecht.

Suzanne Schulting in actie tijdens World Cup-finale in Dordrecht.

Het zou kunnen dat het toernooi mogelijk later of elders alsnog doorgaat, daar moet de ISU nog een besluit over nemen.

„Het spijt ons zeer dat we deze maatregel hebben moeten treffen, maar we hadden geen keus”, zo laat de ISU in een verklaring weten. „Er is te veel onzekerheid omtrent de verspreiding van het virus. Een andere locatie vinden is gezien de omstandigheden op dit moment heel lastig. Toch willen we vooralsnog niet uitsluiten dat het evenement op een later tijdstip wordt gehouden.”

Zuid-Korea is een van landen die momenteel het hardste worden getroffen door het coronavirus. Er zijn al elf mensen overleden, terwijl er in totaal bijna negenhonderd besmettingen zijn.

Jeroen Otter

De Nederlandse bondscoach Jeroen Otter heeft begrip voor het besluit van de ISU, maar baalt voor zijn sporters, onder wie Suzanne Schulting en Sjinkie Knegt.

„Hier werken we het hele jaar naartoe”, stelt Otter tegenover de NOS. „Dit is een klap in het gezicht van veel atleten. Maar dit speelt wel al een aantal weken in ons achterhoofd en we begrijpen het wel natuurlijk.”

’Gezondheid boven alles’

De Nederlandse schaatsbond KNSB zegt eveneens begrip te hebben voor de beslissing van de ISU.

„De gezondheid van sporters en stafleden gaat boven alles en wij willen niet dat die vanwege het coronavirus gevaar zou lopen. Omdat de ISU nog niet zegt of het WK wordt uitgesteld of verplaatst, is het lastig voor ons daarop in te spelen. Wij hopen dat daarover snel duidelijkheid komt.”