Nieuws/Sport
1008143793
Sport

TeamNL voor ruim 99 procent gevaccineerd naar Spelen in Tokio

Maurits Hendriks

Maurits Hendriks

TeamNL zal komende zomer vrijwel volledig gevaccineerd deelnemen aan de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen in Tokio. „We komen nu uit op ongeveer 99,8 procent van al onze sporters, dus zeg maar ruim 99 procent”, laat technisch directeur Maurits Hendriks weten. „Dat we zo hoog zouden uitkomen, hadden we vooraf niet gedacht. Daar zijn we echt heel blij mee.”

Maurits Hendriks

Maurits Hendriks

Volgens Hendriks zijn er momenteel nog „twee tot vier personen” die zich niet willen laten vaccineren. Daar hoort Yvette Broch niet meer bij. De handbalinternational trok zich terug voor de Spelen, omdat ze als ongevaccineerde sporter in haar beleving in Japan te veel in afzondering zou moeten verblijven. „Pas als de eindselecties van de bondscoaches bekend zijn, hebben we de definitieve cijfers”, meldt Hendriks.

De topman van NOC*NSF benadrukt dat vaccineren voor de Spelen geen verplichting was. „Dat hebben we altijd duidelijk gezegd”, geeft Hendriks aan. „Sporters maken gewoon deel uit van de samenleving en er zijn mensen die twijfels hebben over vaccineren, die daar kritisch over zijn of het vanwege principiële overwegingen niet willen. Uiteraard hielden we er rekening mee dat die personen er ook in onze ploeg zouden zijn. Maar dat het er zo weinig zijn, is boven verwachting.”

Hendriks: „De laatste weken hebben we heel hard gewerkt om iedereen van TeamNL gevaccineerd te krijgen. Daarbij stond het goed informeren van alle betrokkenen centraal. We hebben vanaf het begin aangegeven dat het om de bescherming van de sporters zelf gaat, maar ook van anderen. Vaccinatie uit respect voor de Japanse bevolking is daarbij eveneens van belang.”

De vaccinatiescore van bijna 100 procent biedt volgens Hendriks vertrouwen op een goede en veilige afloop van de Spelen in Japan. „Het is wat ons betreft een bevestiging dat Covid-19 in Tokio geen grote spelbreker zal zijn.”