Sport/Wielrennen
100826390
Wielrennen

Na 35 jaar weer bergrit naar Puy de Dôme

Dit is het dan: het parcours van de Tour de France

Jonas Vingegaard.

Jonas Vingegaard.

De Tour de France kent volgend jaar voor het eerst sinds 1988 weer een aankomst op de Puy de Dôme. De gedoofde vulkaan in het Centraal-Massief wordt in het tweede weekeinde van de Tour beklommen. Het wordt de veertiende keer dat het Tourpeloton de 5,5 kilometer lange klim, met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,3 procent, aandoet.

Jonas Vingegaard.

Jonas Vingegaard.

Bekend was al dat de Tour op 1 juli begint met een rit over 182 kilometer met start en finish in Bilbao. Ook de tweede dag wordt gefietst in Spaans Baskenland, waarna op dag 3 koers wordt gezet naar Frankrijk. Kort voor de presentatie werd al bekend dat op de voorlaatste dag ditmaal geen tijdrit wordt verreden, maar in plaats daarvan een zware bergrit in de Vogezen die mogelijk beslissend is voor de eindzege.

De Tour, die slechts één tijdrit telt, eindigt op 23 juli, traditiegetrouw op de Champs-Élysées van Parijs. Dit jaar ging de eindzege naar Jonas Vingegaard, de Deen van Jumbo-Visma.

Na de start in Baskenland volgt de passage door de Pyreneeën met onder meer de beklimming van de befaamde Col du Tourmalet. Via Bordeaux, een van de plaatsen waar de sprinters aan hun trekken komen, wordt het Centraal-Massief bereikt waar de Puy de Dôme, normaal gesloten voor alle vormen van verkeer maar wel met een toeristentreintje bereikbaar, de herinnering aan oude tijden doet herleven. De Fransen Jacques Anquetil en Raymond Poulidor vochten er in 1964 een heroïsch duel uit, Eddy Merckx kreeg er in 1975 een klap van een toeschouwer. De Belg hield er klachten aan over die mogelijk zijn zesde Tourzege voorkwamen.

In de Jura en Alpen gaan drie bergetappes de tweede rustdag vooraf. Meteen erna is een lastige individuele tijdrit, gevolgd door een bergrit naar Courchevel met 5100 hoogtemeters met onder meer de Col de la Loze. Vanaf de top van die hoogste berg van deze Tour (2304 meter) gaat het in dalende lijn naar de finish.

De rit op de voorlaatste dag eindigt na vijf cols in het skigebied Le Markstein in de Vogezen.

Met slechts 22 tijdritkilometers zijn de klimmers komend jaar in het voordeel. "Maar je weet nooit hoe het verloopt. Je mikt op bepaalde scenario's, maar soms loopt het helemaal anders", zei koersdirecteur Christian Prudhomme.

Dit is het parcours van Tour de France:

Vrouwen starten in Clermont-Ferrand

De ronde van de vrouwen telt volgend jaar acht etappes. De koers begint op de dag dat de mannen finishen. Voor de tweede editie van de Ronde van Frankrijk bij de vrouwen trekt het peloton niet naar Parijs voor de start. De Grand Départ vindt deze keer plaats in Clermont-Ferrand. De aankomst van de voorlaatste etappe ligt op de iconische Tourmalet. De slotrit is een individuele tijdrit met start en finish in Pau.

Dit is het parcours van Tour de France Femmes 2023: