Nieuws/Sport
1009857318
Sport

Marrit Steenbergen pakt zevende EK-plak met estafettezwemsters

Marrit Steenbergen.

Marrit Steenbergen.

ROME - Marrit Steenbergen heeft haar zevende medaille te pakken bij de EK zwemmen. Kira Toussaint (rugslag), Tes Schouten (schoolslag) en Maaike de Waard (vlinderslag) snelde de 22-jarige Friezin Steenbergen naar het brons op de 4x100 meter wisselslag. Nederland tikte in het buitenbad van het Foro Italico aan in een tijd van 3:57,01. Goud was er voor Zweden. Frankrijk zwom naar het zilver.

Marrit Steenbergen.

Marrit Steenbergen.

Na 300 meter lag Oranje op de vierde plaats, maar op de afsluitende vrije slag wist slotzwemster Steenbergen één plek op te schuiven. Het goud ging naar Zweden, voor Frankrijk.

„Estafettes halen vaak iets extra’s bij mij naar boven”, zei Steenbergen bij de NOS. „Normaal kijk ik nooit naar het scherm. Maar vlak voor ik nu overnam, keek ik wel even. Ik dacht: oké, we liggen er bij. In de laatste 50 meter kwam ik steeds dichter bij de Italiaanse. Dat was puur op kracht, gewoon gaan. Supervet dat we hier brons pakken.”

Toussaint plaatste die prestatie direct in historisch perspectief. „Volgens mij hebben de Nederlandse dames in 1983 voor het laatst op het podium gestaan op de 4x100 wissel, dat was ook in Rome. Mijn moeder, Jolanda de Rover, zwom toen ook de rugcrawl”, aldus Toussaint. „Heel bijzonder dat wij nu hier met z’n vieren ook op het podium staan.”

Thom de Boer

Thom de Boer

De Boer zesde in finale 50 vrij

Thom de Boer heeft bij de EK in Rome geen medaille kunnen veroveren op de 50 meter vrije slag. De 30-jarige Noord-Hollander tikte in het buitenbad van het Foro Italico als zesde aan in 21,90 seconden. De Europese titel op het sprintnummer ging naar de Brit Benjamin Proud in 21,58.

De Boer had zich als tweede geplaatst voor de finale met een tijd van 21,72. In de series was hij met 21,59 nog wat sneller geweest. Met die tijd had De Boer in de finale zilver gepakt. Nu eindigde de Italiaan Leonardo Deplano als tweede in 21,60, het brons ging naar Kristian Gkolomeev uit Griekenland (21,75).

„Jammer, dit was mijn langzaamste race van deze twee dagen”, zei De Boer bij de NOS. „Het begin van de race ging eigenlijk heel goed. Ik had een goede start, lag er lekker bij en zag de Italiaan die uiteindelijk tweede werd naast me liggen. Maar misschien was ik in het begin wel te gretig, heb ik daar te veel energie in gelegd. Dat moest ik op het einde bekopen. De tijd waarmee Ben nu wint, zwom ik gisteren ook. Dat is jammer. Ik wil een keer een medaille winnen, misschien wil ik het wel té graag. Maar het kwartje gaat een keer mijn kant op vallen”, aldus De Boer, die parttime-zwemmer is. Hij combineert zijn sport met een baan als financieel analist in Amsterdam.

De Nederlandse ploeg eindigt het toernooi in het 50 meterbad in Rome met elf medailles: vier goud, één zilver en zes brons.