Sport/Voetbal
1010250516
Voetbal

Van Gaal ontmaskerd om penaltygrootspraak: schot in kruising blijkt misser

Louis van Gaal.

Louis van Gaal.

De strafschoppen stonden tijdens de eerste dagen van deze interlandperiode in de spotlights tijdens de trainingen van het Nederlands elftal. Bondscoach Louis van Gaal was in zijn tijd als voetballer ook geen slechte strafschoppennemer, zo liet hij tijdens de persconferentie optekenen.

Louis van Gaal.

Louis van Gaal.

De 71-jarige trainer begon zelfs over een rake strafschop van hem tegen Rinat Dasajev, de keeper van de Sovjet-Unie tijdens de EK-finale van 1988 die door Oranje werd gewonnen. Vijf jaar eerder nam Van Gaal als speler van Sparta een penalty tegen Dasajev die destijds het shirt van Spartak Moskou droeg. De penalty ging volgens Van Gaal „hoog in de kruising.” „Je kan het nog zien”, zo voegde hij eraan toe.

Bij de NOS nam men dat ter harte en dook de redactie de archieven in op zoek naar de bewuste strafschop. En deze werd gevonden. De bal verdween, zo bleek op de bijna 40 jaar oude beelden, echter niet in de bovenhoek. Sterker nog, de inzet van Van Gaal werd gekeerd door de Rus.

De omroep vond wel een andere strafschop van Van Gaal uit zijn Sparta-tijd, die voldeed aan de beschrijving en hoog in het kruis vloog. Mogelijk heeft de bondscoach die twee strafschoppen in zijn gedachten door elkaar gehaald.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop