Nieuws/Sport
1014491030
Sport

Olympische Spelen beginnen op 23 juli 2021

Het logo van de Olympische Spelen.

Het logo van de Olympische Spelen.

TOKIO - De uitgestelde Olympische Spelen van Tokio beginnen op 23 juli 2021.

Het logo van de Olympische Spelen.

Het logo van de Olympische Spelen.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Japanse organisatoren hebben overeenstemming bereikt over de nieuwe datum, die nodig is omdat de Spelen van komende zomer moesten worden uitgesteld vanwege het coronavirus. De Spelen duren nu tot en met 8 augustus 2021. De Paralympische Spelen schuiven ook op: die starten op 24 augustus en eindigen op 5 september.

Het besluit volgde maandag na telefonisch overleg tussen IOC-voorzitter Thomas Bach, Yoshiro Mori namens de lokale organisatie, Tokio’s gouverneur Yuriko Koike en olympisch minister Seiko Hashimoto. In de overwegingen die meespeelden, noemt het IOC in de eerste plaats het beschermen van de gezondheid van sporters en alle andere betrokkenen en de strijd tegen het coronavirus. Daarnaast werden de belangen van de sporters en de olympische sporttakken in ogenschouw genomen en speelde de internationale sportkalender een rol.

„Ik bedank de internationale sportfederaties voor hun unanieme steun, net als de nationale olympische comité’s en de atletencommissie van het IOC waarmee we voortdurend in contact zijn geweest”, zei Bach. „Ik ben er van overtuigd dat we samen met alle betrokkenen deze ongelooflijke uitdaging aan kunnen. De mensheid bevindt zich momenteel in een donkere tunnel. Deze Olympische Spelen kunnen het licht aan het einde van die tunnel betekenen.”

De nieuwe data geven de gezondheidsorganisaties alsmede alle betrokkenen bij de organisatie van het megasportevenement de tijd om te reageren op de steeds weer veranderende situatie rond het coronavirus. Bovendien, zo stelt het IOC, worden met het opnieuw in de zomer plannen van de Spelen zo min mogelijk andere sportevenementen belast.

Wel zullen onder meer de WK’s zwemmen, atletiek en BMX (die laatste is in Nederland), naar een andere datum moeten zoeken. Ook stelt het IOC nu voldoende tijd te hebben om de diverse nog resterende kwalificatietoernooien af te werken. Bijna de helft van de sporters moest zich nog plaatsen voor de Spelen. De reeds gekwalificeerden blijven zeker van deelname.