Sport/Tennis
1016716978
Tennis

Tenniswereld reageert op afscheid Federer: ’De sport zal nooit meer hetzelfde zijn’

Roger Federer.

Roger Federer.

AMSTERDAM - Met het afscheid van Roger Federer (41) als professionele tennisser stopt een van de allergrootste spelers die ooit een racket heeft vastgehouden. De tenniswereld reageert dan ook volop in mineur op het nieuws van het pensioen van ’King Roger’.

Roger Federer.

Roger Federer.

Zo reageert de winnaar van de US Open en de nieuwe nummer 1 van de wereld, Carlos Alcaraz op Twitter met een gebroken hartje. „Roger.” Alcaraz vindt het jammer dat Federer gaat stoppen met tennis. „Roger is altijd een van mijn idolen en bron van inspiratie geweest”, liet de 19-jarige Alcaraz op Twitter weten bij een foto van hem en de Zwitser. „Bedankt voor alles wat je hebt gedaan voor onze sport. Ik wil nog altijd met je spelen.”

Andy Roddick grapt vooral, na het afscheid van Federer: „Goed moment voor me om nu te gaan trainen voor Wimbledon ;)” De Amerikaan haalde drie keer de finale in Londen, en verloor ze allemaal. Van Federer.

Ook Juan Martin Del Potro reageert. „IK HOU VAN JE, Roger. Bedankt wat je allemaal gedaan hebt voor tennis en voor mij. De tenniswereld zal nooit meer hetzelfde zijn zonder jou.”

Ook bij Stan Wawrinka, in zijn topjaren regelmatig tegenstander én ploeggenoot van het Zwitserse Davis Cup-team, komt het nieuws hard aan. Met huilicoontjes, hartjes en geiten (GOAT) reageert hij op het nieuws.

De Spaanse tennisster Garbiñe Muguruza laat ook een traantje, maar deelt ook een mooie foto van haar samen met Federer.

De Canadees Denis Shapovalov, de nummer 24 van de wereld, noemt Federer „een rolmodel.” De gestopte Milos Raonic stelt dat Federer meer voor tennis heeft gedaan ’dan wie dan ook’.

Kim Clijsters retweette de boodschap van Federer en kijkt, als erevoorzitter van de International Tennis Hall of Fame, al uit naar de introductie van de Zwitser én Serena Williams in de HOF.

Ook de organisatie achter de grandslams van Wimbledon (acht keer eindwinnaar), Roland Garros (1x) en US Open (5x) reageren en bedanken ’legende van de sport’ Federer.

„Roger, waar moeten we beginnen?”, vraagt Wimbledon zich af. Het grandslamtoernooi dat hij liefst acht keer won. „Het is een privilege geweest om jouw tocht mee te maken en zien hoe je een echte kampioen bent geworden. We gaan de manier missen waarop je onze velden sierde. Het enige dat we nu kunnen zeggen is: bedankt. Voor de herinneringen en de vreugde die je ons schonk.”

De Laver Cup in Londen wordt volgende week zijn laatste toernooi. „Bedankt dat je een onuitputtelijke bron van inspiratie was.”

Tennisorganisatie ATP looft ’rolmodel’ Federer

Een grootheid op de baan en een perfecte ambassadeur van het tennis. Zo noemt voorzitter Andrea Gaudenzi van de ATP Federer, die donderdag zijn afscheid aankondigde. „Roger zorgde ervoor dat we ons allemaal trots en gelukkig voelden om deel uit te maken van dezelfde sport”, aldus Gaudenzi.

„De impact van Roger op het tennis en zijn nalatenschap die hij heeft opgebouwd, kunnen niet onderschat worden. Gedurende zijn 24 jaar als tennisprof heeft Roger de sport miljoenen fans bezorgd. Hij leidde een ongelooflijk nieuw tijdperk van groei in en verhoogde de populariteit van het tennis. Er zijn maar weinig atleten die zoveel impact hebben gehad.”

De voorzitter van de ATP, de organisatie van het mannentennis, noemt de twintigvoudig grandslamkampioen „een grootheid op de baan” en „een inspiratie voor velen.” Gaudenzi roemt ook de uitstraling en houding van Federer. „Hij is en blijft een rolmodel en een ambassadeur van het tennis.”

Federer heeft diverse records op zijn naam staan. Zo werd hij begin 2018 op het ATP-toernooi van Rotterdam op zijn 36e de oudste nummer 1 van de wereld. Federer is ook de tennisser die de meeste aaneengesloten weken (237) de wereldranglijst aanvoerde. Met acht titels is hij de recordkampioen van Wimbledon en hij won ook het vaakst de ATP Finals (zes keer).

Met 103 titels op de ATP Tour heeft de Zwitser alleen Jimmy Connors (109) voor zich staan. Dat geldt ook voor het aantal gewonnen partijen. Federer won er 1251, de Amerikaan 1274. De Zwitser verloor 275 partijen. Opvallend is dat hij nooit tijdens een partij opgaf.