Sport/Voetbal
1016928691
Voetbal

Voetballer Jody Lukoki (29) overleden

Jody Lukoki.

Jody Lukoki.

Amsterdam - Jody Lukoki is op 29-jarige leeftijd overleden. Menno Groenveld, zijn zaakwaarnemer, bevestigt het trieste overlijden.

Jody Lukoki.

Jody Lukoki.

„Bij deze wil ik bevestigen dat ik inderdaad op de hoogte ben gesteld door zijn familie betreft het overlijden van Jody. Wij als agentschap zijn hiervan diep geshockeerd. De exacte oorzaak van overlijden is bij ons nog niet bekend. De familie is in shock en erg verdrietig. Jody was een hele vrolijke jongen, en was bijna hersteld van zijn blessure. Voor nu wil ik het hierbij laten en graag vraag ik ook van journalisten om de situatie los te laten en familie en vrienden ruimte te geven om dit te verwerken.”

Ontsteltenis

Zijn laatste werkgever FC Twente heeft met ontsteltenis kennis genomen van het overlijden van de door Ajax opgeleide aanvaller. „Het is ongelofelijk. Op deze jonge leeftijd. Zo triest. Dit is echt verschrikkelijk. We leven mee met zijn familie en vrienden”, aldus technisch directeur Jan Streuer.

Ook zijn oud-werkgever PEC Zwolle reageert bedroefd op het overlijden van de voor de club speciale speler. „Lukoki zal voor altijd herinnerd worden als de eerste doelpuntenmaker van PEC Zwolle in een officieel Europees duel.”

Mooie salto

In Friesland maakte hij voor Cambuur ook een paar belangrijke goals. „Lukoki droeg in het seizoen 2013/2014 het geel-blauw van SC Cambuur en was in dat seizoen een vaste waarde in de voorhoede van trainer Dwight Lodeweges. Zijn twee doelpunten in de Friese Derby, zowel thuis als uit, staan in het collectieve geheugen van de Cambuur-supporters gegrift.”

Ook Ajax - waar hij zijn loopbaan begon - staat stil bij het overlijden van Lukoki. „Onze voormalig speler Jody Lukoki is overleden op 29-jarige leeftijd. Rust in vrede, Jody.”

Bij supportersvereniging Ajax Life is er ook een specifiek aspect van de rechtsbuiten dat in het geheugen is blijven hangen. „De man van de mooie salto.”

Ook bij het Bulgaarse Ludogorets is het nieuws doorgedrongen. „RIP Jody Lukoki”, is te lezen bij een foto van de speler. Hij speelde vijf jaar bij de Bulgaren, van 2015 tot 2020.

De KNVB zegt „geraakt” te zijn door het „trieste nieuws” over Lukoki, de voormalige jeugdinternational van Jong Oranje, die later international werd voor de Democratische Republiek Congo. „We wensen familie, vrienden en nabestaanden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies”, aldus de KNVB in een reactie.

Lukoki werd geboren in het voormalige Zaïre, nu Congo, maar verhuisde al snel met zijn familie naar Nederland. Lukoki doorliep de jeugdopleiding van Ajax en bereikte ook het eerste. Ondanks dat hij ruim dertig officiële wedstrijden speelde voor de Amsterdammers brak hij nooit echt door. Na een verhuurperiode aan Cambuur speelde hij nog voor PEC Zwolle, Ludogorets, Malatyaspor en FC Twente, waar hij door een gescheurde kruisband nooit een wedstrijd in het eerste speelde alvorens zijn contract in de Grolsch Veste afgelopen februari werd ontbonden.

De drievoudig international van de Democratische Republiek Congo zat in de laatste fase van het herstel van zijn kruisbandblessure.