Nieuws/Sport
1018041638
Sport

Sport Kort: FC Twente verliest Cantalapiedra

In de rubriek Sport Kort besteedt Telesport aandacht aan het dagelijkse nieuws. Deze rubriek wordt gedurende de dag continu ververst met het laatste nieuws en de prestaties van onze landgenoten bij diverse sportevenementen.

Blijf zo altijd op de hoogte van al het sportnieuws. Voor het voetbal-, tennis-, schaats-, autosport-, wieler- en dartnieuws hebben we op onze website speciale pagina’s ingericht, waarop de belangrijkste zaken in deze sporten worden uitgelicht. In deze rubriek Sport Kort komen hoofdzakelijk de overige berichten aan bod.

Voetbal: Cantalapiedra houdt het voor gezien bij FC Twente

23.04 uur: De Spaanse aanvaller Aitor Cantalapiedra (24) houdt het voor gezien bij FC Twente. Hij kondigde op social media zijn afscheid aan. Zijn contract liep af in Enschede. Hij kan dus transfervrij overstappen naar een andere club. Zijn nieuwe werkgever is nog niet bekend.

Cantalapiedra verruilde twee jaar geleden het tweede elftal van Sevilla voor FC Twente. Mede door zijn inbreng behaalden de Tukkers in 2019 het kampioenschap in de Eerste Divisie. In de Eredivisie kwam hij in het afgelopen seizoen tot 7 goals in 21 wedstrijden.

Cantalapiedra voetbalde in de jeugd van FC Barcelona en vertrok vervolgens naar Villarreal. Voor die club speelde hij één duel in La Liga, het hoogste niveau van Spanje.

Basketbal: Streep door EuroLeague en EuroCup

18.15 uur: De Europese toernooien in het basketbal zijn geschrapt. Dat heeft Jordi Bertomeu, de voorzitter van de EuroLeague, maandagmiddag bekendgemaakt. De CEO heeft het besluit in samenspraak met de teams genomen.

De problemen waren groot om het Europese basketbalseizoen weer van start te laten gaan. Aan de EuroLeague doen clubs uit tien verschillende landen mee, waarvan elke natie zich in een ander stadium bevindt wat betreft de coronapandemie. Het rondreizen en het op elkaar afstemmen lukte derhalve niet. Daarnaast keken sommige landen ernaar om de nationale competitie weer te hervatten, zoals in Duitsland en Spanje het geval is. Daardoor zouden die teams een oneerlijke conditionele voorsprong hebben ten opzichte van clubs uit landen die niet meer aan een herstart toe komen. Dit, en nog een aantal factoren, zorgden ervoor dat de Europese competities niet meer afgemaakt kunnen worden.

Voor het seizoen 2019/2020 wordt er geen team tot kampioen uitgeroepen. Dezelfde achttien ploegen zullen ook aan het volgende seizoen deelnemen. Het seizoen 2020/2021 hoopt op 1 oktober 2020 van start te gaan.

Veldrijden: Annemarie Worst verlengt bij Team 777

18.01 uur: De Nederlandse veldrijdster Annemarie Worst heeft haar contract bij Team 777 verlengd. De eindwinnares van het wereldbekerklassement en de nummer 2 van het wereldkampioenschap eerder dit jaar in Dübendorf tekende bij tot het einde van het crossseizoen 2023-2024.

„Uiteraard ben ik blij met deze verlenging”, liet Worst (24) weten. „Dit toont aan dat de ploeg vertrouwen in mij heeft, maar ook zeker andersom. Ondanks de interesse van enkele andere teams was ik toch vastberaden om bij Team 777 te blijven, ik voel mij hier thuis. De verstandhouding en begeleiding zijn er optimaal en dat heeft reeds geresulteerd in mooie resultaten.”

Worst, Europees kampioene veldrijden in 2018, komt sinds september 2017 voor de Belgische formatie uit. „Ik voel dat ik met de begeleiding en kennis van het team nog stappen voorwaarts kan zetten. Ook de vrijheid en mogelijkheid om in de zomer wat te proeven van het mountainbiken en wegwielrennen was één van de beslissende factoren”, gaf Worst te kennen.

Voetbal: FOX Sports komt amateurclubs financieel tegemoet

17.30 uur: Amateurclubs in het voetbal met een licentie om wedstrijden van FOX Sports uit te zenden in hun kantine, hoeven over de periode van 15 maart tot en met 31 augustus niets te betalen. De zakelijke tak van de betaalzender heeft besloten over deze periode niet te incasseren om een deel van de financiële zorgen weg te nemen bij de verenigingen. Dat meldde de KNVB.

Half maart viel het besluit van de overheid om sportcomplexen en kantines te sluiten vanwege de uitbraak van het coronavirus. Voor de amateurverenigingen een hard gelag, want een belangrijke bron van inkomsten viel hierdoor weg.

FOX Sports besloot in maart al het facturatieproces en automatische incasso’s uit te stellen. De maatregel werd vervolgens verlengd in de maanden april en mei en is nu ook van kracht voor juni, juli en augustus. Vooralsnog is 1 september de dag dat de kantines bij de sportverenigingen weer open mogen. Clubs die (een deel van) deze periode al betaald hebben, krijgen hun geld terug.

Wielrennen: Naesen langer in dienst bij AG2R La Mondiale

15.54 uur: De Belgische wielrenner Oliver Naesen heeft zijn contract bij AG2R La Mondiale met drie jaar verlengd. De Belgisch kampioen van 2017 is nu tot eind 2023 aan zijn ploeg verbonden.

De 29-jarige Naesen rijdt sinds 2017 voor AG2R La Mondiale. Hij werd vorig jaar tweede in Milaan-Sanremo en derde in Gent-Wevelgem. Bij de laatste Ronde van Vlaanderen kwam hij als zevende over de finish.

„Ik ben erg blij om nog drie seizoenen te verlengen”, reageert Naesen. „Het is een groot teken van vertrouwen van de ploeg. Waarom zou ik ergens anders gaan zoeken naar wat hier zo goed werkt? Onze groep verbetert elk jaar en zal in de toekomst nog beter worden. Ik ben erg ambitieus voor de komende seizoenen. Ik kan niet wachten om op 1 augustus weer aan het seizoen te beginnen, in een voor iedereen buitengewone situatie. Omdat de Tour de France plaatsvindt vóór de klassiekers, is het ideaal voor een renner zoals ik. De kalender is druk maar niet overbelast.”

Zaalvoetbal: Eredivisie gaat op de schop

13.43 uur: De Eredivisie in het zaalvoetbal krijgt vanaf komend seizoen een andere opzet. Het aantal ploegen in de hoogste klasse wordt uitgebreid van twaalf naar zestien en het seizoen wordt in twee delen geknipt, met aansluitend ook nog play-offs om het kampioenschap en om promotie/degradatie.

Vanuit de eerste divisie schuiven BE’79, Texel ’94, Leekster Eagles en ZVV Den Haag door naar de eredivisie. De zestien teams worden in het seizoen 2020-2021 verdeeld over vier poules. Die indeling gebeurt op basis van de resultaten in de laatste negen seizoenen.

De eerste fase van het seizoen bestaat voor elk team uit twaalf wedstrijden, tegen drie teams uit iedere poule. Na de eerste reeks gaan de bovenste zeven clubs van de stand spelen om een plek in de play-offs om de titel, de onderste zeven strijden tegen degradatie. De tweede fase van het seizoen bestaat voor iedere club uit veertien wedstrijden.

Naast de vrijdag en zaterdag komt de zondag erbij als nieuwe speeldag in de eredivisie. Vier competitierondes vinden op die dag plaats; twee in de eerste fase en twee in de tweede.

Biljarten: Snooker weer van start

11.30 uur Snooker wordt op 1 juni in Engeland hervat. Het eerste toernooi is de Champions League dat zonder publiek zal worden gehouden in de Marshall Arena in Milton Keynes. Alle spelers, staf en medewerkers worden getest alvorens ze de locatie mogen betreden en worden geïsoleerd gehouden totdat hun resultaten bekend zijn.

De Marshall Arena is gekozen als locatie omdat deze accommodatie alle faciliteiten ter plaatse heeft, wat betekent dat alle deelnemers aan het toernooi op het complex kunnen worden gehouden en alleen met toestemming het gebouw mogen verlaten.

Aan het toernooi zullen 64 spelers deelnemen, waaronder de huidige wereldkampioen Judd Trump. Het totale prijzenfonds is meer dan € 220.000.

Skiën: Italianen willen WK naar maart 2022 verplaatsen

De organisatoren van de WK alpineskiën in het Italiaanse Cortina d’Ampezzo willen het evenement met een jaar verplaatsen. Ze verzoeken de internationale skibond de mondiale titelstrijd naar maart 2022 te verschuiven vanwege het coronavirus.

De burgemeester van de plaats in de Dolomieten wil de gezondheid van de sporters en toeschouwers niet in gevaar brengen. Hij sluit ook niet uit dat het coronavirus in de herfst van dit jaar opnieuw opleeft.

Als het WK pas in maart 2022 wordt gehouden, dan zou dat na de Olympische Spelen in China zijn. Cortina d’Ampezzo en Milaan mogen de Winterspelen van 2026 organiseren.

Italië is zwaar getroffen door het coronavirus, met al bijna 32.800 doden.

Tennis: Nieuw-Zeeland houdt competitie voor profspelers

08.20 uur: Nieuw-Zeeland start binnenkort met een tenniscompetitie voor proftennissers. De Nieuw-Zeelandse tennisbond heeft een Premier League opgezet die bestaat uit 112 partijen. De 24 deelnemende tennissers spelen in Auckland, zonder publiek op de tribunes. De partijen worden uitgezonden op Sky Sport en via YouTube.

„Trainen zonder doel is niets voor profs en competitief ingestelde atleten”, zegt directeur Christophe Lambert van de bond. „Deze Premier League biedt onze beste spelers de kans om een toernooi te spelen, zodat ze er straks klaar voor zijn als het profcircuit weer begint.”

Na een strikte lockdown van twee maanden worden in Nieuw-Zeeland de maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen versoepeld. Op de eilandengroep in de Grote Oceaan zijn 21 mensen overleden aan Covid-19. Het internationale tenniscircuit ligt in ieder geval tot 31 juli stil.

Nieuw-Zeeland heeft zelf geen proftennissers van naam. Tot de buitenlandse deelnemers behoort de Brit Cameron Norrie, nummer 77 van de wereld.